Merkezde şu anda, Birey, Sınav, Final, Analitik, ve EFEM Dershaneleri hizmet verirken, Seviye, Uğur, Çizgi Matematik ve Bil Dershanelerinin de yakında hizmet vereceği duyuruldu. Ayrıca Tugay Dershanesi'de maddi durumu iyi olmayan öğrencilere hizmet veriyor.
Bingöl merkezde ağırlıklı olarak 7 Lise Dershanelere öğrenci gönderiyor. Ancak buna karşılık mevcut 5 Dershane hizmet verirken, 4 Dershane'nin daha yakında hizmete başlayacak olması Dershaneleşmenin giderek arttığını gösteriyor.
Bingöl'de Dershaneleşme giderek arttığını belirten Dershane yetkilileri, Bingöl merkezde toplam 14 lisenin bulunduğunu, ancak Meslek liselerinden çok az öğrenciye sahip olduklarının altını çizdiler.
Genç ilçesinden Bingöl merkezdeki Dershanelere çok sayıda öğrenci geldiği belirten yetkililer, Bingöl'de genel liselerden mezun olanların yüzde 80-90 arası mutlaka dershaneye geldiğini belirterek, bir Dershanenin yaklaşık 700 öğrencisi olduğunu, buna karşılık merkezden Dershanelere gelen toplam öğrenci sayısı 5 Bin'e yaklaştığını ifade ettiler.
Bazı Dershane müdürlerinin konu ile ilgili görüşleri şöyle.
Final Dershanesi Müdürü Müslüm Ayyıldız: "Bingöl'de potansiyelin üzerinde bir Dershaneleşmenin yaşandığını ve bu durumun da eğitimin kalitesini düşecektir."
Sınav Dershanesi Müdürü Feyzullah Kaya: "Bingöl'deki Dershane sayısının artması hem ekonomik açıdan, hem de öğretmen, öğrenci açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Kaliteli öğretmen sayısı düşer. Elazığ, Diyarbakır, Erzurum'dan kaliteli olmayan öğretmenler getirtilerek yeni Dershanelerde çalıştırılacaktır."
EFEM Dershaneleri Müdürü Mehmet Tahir Tekin, "Bingöl'de 2003'te 2 Dershane vardı. Şimdilerde sayı giderek artıyor. Açılacak Dershaneler ile eğitim öğretimin kalitesi ile bitlikte başarı da artacaksa, yeni Dershaneler açılabilir. Ancak bu kriterler dikkate alınmazsa, yeni Dershanelerin açılmasına karşıyız."
Dershane yetkilileri ayrıca, eğitimdeki düşüşün tartışılacağı bir toplantının Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılacağını da belirttiler.
Dershanelere giden öğrencilerin görüşleri ise şöyle:
"Sürekli olarak yeni Dershanelerin açılması, amacın artık eğitimden çıkıp ekonomiye döndüğünün bir göstergesidir. Genel anlamda verilen eğitimlerden memnunuz.. Bunun nedeni ise okullarda verilen eğitimlerin yetersiz olmasıdır. Bingöl ÖSS'de hep son sıralarda, Dershane sayısı artınca başarımız artacakmıdır? Bingöl geçen yıl yapılan ÖSS sonuçlarına göre 76'ıncı oldu. Bu da eğitim sisteminin çöktüğünün bir göstergesidir. 2-3 yıl üst üste Dershaneye gitmesine rağmen üniversiteyi kazanamayanlar var. Bingöl'de üniversite kazanma oranı yüzde 1, bu oran ne durumda olduğumuzu gösteriyor."
bingolgazetesi