KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Eylül 2025 Cumartesi
°C

'7 milyon fazla insan tütün kullanımından ölüyor'

Yeşil Yıldız Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin: 'Tütün kullanımı dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu rakam 1,5 yıldan fazladır covid-19 salgın hastalıkta kaybettiğimiz can sayısının iki katıdır.'

`7 milyon fazla insan tütün kullanımından ölüyor`
30 MAYIS 2021 PAZAR 15:02
6
1717
0
AA aa

Yeşil Yıldız Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle basın açıklaması yaptı.

“Tütün kullanımı dünyanın gördüğü en büyük toplumsal sağlık ve çevreye tehdittir” diyen, Gültekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu rakam 1,5 yıldan fazladır covid-19 salgın hastalıkta kaybettiğimiz can sayısının iki katıdır.  Sigara sadece içene zarar vermiyor. Ekoloji için en büyük tehdittir. Her yıl 6 trilyon sigara üretiliyor.50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen tek bir kişinin, 1,4 milyon litre suyun tükenmesinden sorumlu olduğunu hesaplanıyor. Tütün ürünlerinin üretilmesi sırasında kullanılan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton CO2 (karbondioksit) ve 5 milyon ton CH4 (metan gazı) atmosfere karışıyor. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölüyor. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısına yakınına sigara izmariti sebep oluyor. Her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmarit atılıyor. Çimenlerin büyüme oranını yüzde 10, yoncaların gelişme oranını ise yüzde 27 düşürdüğünü veriler doğruluyor. Deniz kıyılarından toplanan atıkların %73,8'i sigara, izmariti ve sigara ambalajı atığı  oluşturuyor. Ürün hasat dönemi ve sonrasında ki anız yangınlarında, rastgele atılan sigara izmaritleri yol açıyor.

Sağlık sektörüne getirdiği yükü varın siz hesaplayın. Pandemi döneminde “ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef tütün tüketimi artmış durumdadır. Özellikle de Z kuşağında kullanım yaygın hale geldi. Pandemi sürecinde uygulanan karantina nedeniyle gelecek kaygısı, artan stres ve sosyal izolasyon ile beraber yaşanılan Sosyal-ekonomik krizler tütün kullanımını artış sebepleri arasındadır.

Kapitalizmin büyük kâr elde ettiği bir alanı denetimsiz bırakarak tütünün bırakılacağına inanmak saflıktır. Bugün dünyada covid-19 virüsüyle mücadele ciddiyeti, tütün ile mücadelede de gösterilmelidir. Sigara içimini engellemenin koşulu, sigara üretiminin yasaklanmasından ve satımının tamamen engellenmesinden geçiyor.  Nereden bakarsanız bakın külliyen zarar ve hastalık olan tütünün bırakılması ve sigara ile mücadele edilmesinin ciddiyetle yürütülmesi noktasında bu yıl 31 Mayıs tütünü bırakma günü Bir milat olarak kabul edilmelidir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.09.2025
20:05
12Bingölspor Efrayim Bebek için tek yürek!
12Bingölspor Efrayim Bebek için tek yürek!
Karaköprü Belediyespor maçı bilet gelirlerinin tamamını SMA Tip-1 hastası 6 aylık Efrayim Gökalp'in tedavisi için bağışladığını duyuran ve toplam bağış miktarını 455 Bin 256 TL olarak açıklayan TFF 3. Lig temsilcimiz 12Bingölspor; '12 Bingölspor olarak söz veriyoruz: Bu mücadele, Efrayim bebeğimiz sağlığına kavuşana kadar devam edecek!' açıklamasında bulundu.
12.09.2025
19:46
Bingöl Kent Konseyi`nden Aile ve Sağlık Eğitimleri
Bingöl Kent Konseyi'nden Aile ve Sağlık Eğitimleri
Kent Konseyi Başkanlığı; 'Daha güçlü aileler, daha sağlıklı bireyler ve daha bilinçli bir toplum için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şehrimize hep birlikte dokunmaya devam edeceğiz' açıklamasında bulundu.
12.09.2025
15:42
Bingöl Konteyner Kent`te sona doğru
Bingöl Konteyner Kent'te sona doğru
Konteyner Kentin altyapı yatırımını üstlenen Bingöl Belediyesi, sahadaki çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladı. Konteyner kentin donanımları Bingöl Valiliği ve AFAD tarafından karşılanacak.
12.09.2025
15:17
Bingöl`de
Bingöl'de 'Gazze için Dua' programı
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Alpaya, katılımcılara teşekkür ederek, 'Sadece burada değil, gece ve seher vakitlerinde de ellerimizi Rabbimize açmaya devam edelim' çağrısında bulundu.
12.09.2025
15:02
Zıktê Sürkap`ta Atalay dönemi
Zıktê Sürkap'ta Atalay dönemi
Yeni Başkan Mehmet Atalay'ın, Zıktê aşiretinin birlik ve beraberliğini güçlendirmek, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gençlere yönelik projelere ağırlık vereceği belirtildi.
12.09.2025
14:55
‘Acaba` diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
'Acaba' diye düşünürken denemeyi tercih etti, meyveyi su altında yedi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nde farklı bir etkinliğe imza atan doğa tutkunu Vedat Avar, nehirde su altına dalarak meyve yedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın