KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

74'üncü sıradayız

TBB Risk Merkezi Temmuz ayı karşılıksız çek verilerinde Bingöl’ün yüzde 12 payla birinci sırada yer edilmesinin ardından açıklamada bulunan Keskin, Bingöl esnafının ticari teamüllere riayet etmedikleri yönünde bir algı oluşturulduğuna dikkat çekerek, TBB’nin Temmuz ayında protesto edilmiş senet sayısında Bingöl’ün 74.sırada olduğunu söyledi.

74`üncü sıradayız
27 AĞUSTOS 2015 PERŞEMBE 23:50
0
4266
0
AA aa

Bağımsız Denetçi Bayram Keskin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Temmuz ayı verilerini değerlendirdi.

Daha önce basına yansıyan ‘Bingöl'de Temmuz ayında 7,9 milyon değerindeki 256 çek karşılıksız çıktı. Doğu Anadolu Bölgesinde tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 12 oranla Bingöl oldu' haberlerine açıklık getiren Keskin, “256 Çek en fazla 10 kişiye ait olabilir. Bunu tüm Bingöl esnafına mal etmek, esnaf ödemelere sadık değil şeklinde algı oluşturmak, doğru olmadığı gibi Bingöl esnafına olumsuz yansıyan durumdur” dedi.

NÜFUS ORANINA DİKKAT ÇEKTİ

Son zamanlarda İller bazında en çok çekin Bingöl'de karşılıksız çıktığı haberlerinin aslında nüfus bazında irdelendiğinde gerçek durumu yansıtmadığını vurgulayan Keskin, “Türkiye Bankalar Birliğinin Temmuz 2015 döneminde ülke genelinde tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı Bingöl için yüzde 12'dir. Yoksa yazılan çeklerin toplam çeklere oranı değildir” diye konuştu.

Bir taraftan karşılıksız çek, diğer taraftan ibraz edilen çeklere oranı diye karşılıklı bir istatistik yapıldığını belirten Keskin, “Haberlere yansıyan Bingöl esnafının çekleri ödemede aciz kaldıkları ve ticari teamüllere riayet etmedikleri yönünde bir algı oluşturulmuştur. Çeklerin yazılması basit bir ifade olabilir ancak, tedarikçi, sanayici ve Bingöl piyasasına mal ve hizmet satanların bu haberler karşısında daha temkinli ve daha da seçici olmaları karşısında zarar eden yine bizim esnafımız ve bizim tüccarımız olacaktır” dedi.

74'ÜNCÜ SIRADAYIZ

Türkiye Bankalar Birliği'nin Temmuz ayında protesto edilmiş senet sayısında 98 adet ile 81 il arasında Bingöl'ün 74.sırada olduğunu ifade eden Keskin, kentin Türkiye genelinde Kamu ve Özel bankalardan nakit kredi kullanan 81 il arasında da yine 74.sırada olduğunu kaydetti.

BAĞIMSIZ DENETİM YAYGINLAŞIYOR

Şirketlerde Bağımsız Denetimin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Keskin, şunları söyledi: “Daha az çek yazılabileceği gibi, Finans kurumlarına ibraz edilen mali tabloların gerçekliği sayesinde piyasa mekanizması daha sağlıklı işlemeye başlayacaktır. Şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulması ile hem bankalar açısından hem de şirketler açısından önemli kolaylıkların sağlanacağını bekliyoruz. Halen Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetime tabi olmanın şartları en son 01 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere; Aktif Toplamı: 50 Milyon, Yıllık Net Satış Hasılatı: 100 Milyon ve çalışan sayısı 200 olan şirketler için, bu üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşmaları durumunda bağımsız denetime tabi olurlar. Bingöl merkezli şirketlerden halen bu ölçütlere uyan şirketlerin varlığı hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte Kamu Gözetimi Kurumu tarafından bu oranlar her yıl için daha da düşürülerek bağımsız denetimin tabana yayılması da hedeflenmektedir. Ülkemizde 2015 yılında yaklaşık 5 Bin şirket denetime tabi olmuş ve bu denetimi de 180 bağımsız denetim firması yapmaktadır. Bu firmaların da yine yaklaşık yarısı yurt dışı kökenlidir. Bingöl'de ise Kuruma kayıtlı bağımsız denetçi sayısı 11'dir.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.05.2026
12:44
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 6 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
08.05.2026
12:43
Korkutata`dan toplu taşıma tepkisi!
Korkutata'dan toplu taşıma tepkisi! 'İnsan Onuruna Yakışır Hale Getirilmeli'
Bingöl Engelliler Platformu Başkanı Mücahid Korkutata, toplu ulaşım sistemine ilişkin açıklama yaparak, mevcut yapının hem vatandaşları hem de çalışanları yıprattığını söyledi.
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın