KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Abd kongresi'nden türkiye hakkında şok rapor!

"Laiklik, ülkedeki birçok vatandaşın dini özgürlüklerinin ihlal edilmesine yol açıyor"

Abd kongresi`nden türkiye hakkında şok rapor!
03 MAYIS 2009 PAZAR 10:26
0
1288
0
AA aa
Amerika'da düzenlenen ve ABD Kongresi tarafından desteklenen dini özgürlüklerle ilgili bir panelde, Türkiye'de dini özgürlüklerin bozulmakta olduğu belirtildi. ..
Türkiye ve Rusya ile birlikte altı ülke, ABD Kongresi'nin bir komisyonu tarafından, belli din mensuplarının istedikleri gibi ibadet etme veya etmeme haklarının risk altında olduğu ülkeleri içeren bir izleme listesine dahil edildi.

Komisyon, Türkiye konusunda sorunun "laikliğin yorumlanması" olduğunu vurgulayarak, laikliğin "çoğunlukta ve özellikle azınlıkta olan dini topluluklar da dahil olmak üzere, ülkedeki birçok vatandaşın dini özgürlüklerinin ihlal edilmesi ile sonuçlandığını" kaydetti.

Komisyon raporunda "Anayasa Mahkemesi'nin, hükümetin üniversitelerde kadınların başörtüsü takabilmelerine yönelik çabalarını reddetmesi" de not edildi.

Washington'da düzenlenen panelde bir rapor sunan ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu(USCIRF), ayrıca daha önce izleme listesinde olan Nijerya'yı da dünyanın en kötü ihlalcileri olarak belirttiği "belirli endişe içeren" 12 ülkenin bulunduğu listeye ekledi. Söz konusu raporda Bangladeş ise listeden çıkarıldı. Müslümanların yoğunlukta olduğu Bangladeş'te Aralık ayındaki seçimde önceki dönemlere nispeten daha az şiddet olayları yaşandığı ve geçici hükümetin yerine 15 partili bir koalisyonun yemin ederek göreve başladığı vurgulandı.

Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra komisyon, Laos, Somali, Tacikistan ve Venezüella'yı izleme listesine aldı. Listede daha önce Mısır, Afganistan, Belarus ve Küba bulunuyordu. Bu ülkeler, buralardaki hükümetlerin dini sebeplerden dolayı halka karşı ayrımcılık uyguladığı ya da vatandaşları arasındaki dini şiddeti durdurmadığı veya durduramadığı için "izleme listesinde veya "belirli endişe içeren" ülkeler listesinde yer alıyorlar.

Panelde Rusya'nın listeye alınması konusunda "Adalet Bakanlığı bünyesinde dini grupları kontrol etmek ve izlemek için benzersiz yeni yapıyı" mahzurlu bulunduğu kaydedildi.

Komisyon, Türkiye konusunda sorunun ise "laikliğin yorumlanması" olduğunu ifade etti. Panelde, laikliğin "çoğunlukta ve özellikle azınlıkta olan dini topluluklar da dahil olmak üzere, ülkedeki birçok vatandaşın dini özgürlüklerinin ihlal edilmesi ile sonuçlandığı" vurgulandı. Raporda Anayasa Mahkemesi'nin, hükümetin üniversitelerde kadınların başörtüsü takabilmelerine yönelik çabalarını reddetmesi not edildi. Aynı zamanda Türk hükümetinin de dini azınlıkları tüzel varlıklar kabul etmeyi reddetmesi ve Müslüman olmayan toplulukların yasal ve dini haklarını reddeden devlet politikaları eleştirildi.

CONDOLEEZZA RİCE'IN 2 YIL GECİKMELİ ONAYLADIĞI LİSTELERDEKİ ÜLKELERE YAPTIRIM DA UYGULANABİLİYOR

Komisyon raporunda ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden de en azından, yasalara uyup uluslararası dini özgürlükler konusunda özel bir elçi atayarak "gerekli ilgiyi göstermesini" istedi. Obama yönetimi halen söz konusu konu için özel bir elçi atamamıştı.

ABD'de 11 yıl önce kabul edilen yasaya göre USCIRF, "belirli endişe içeren" ülkelerin listesini Dışişleri Bakanlığı'na sunuyor. Bu ülkelere yaptırım uygulanmasını bile öngören liste hakkında son kararı ise bakanlık veriyor.

Komisyonun listesinde şu an Nijerya, Myanmar, Çin, Eritre, İran, Irak, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam bulunuyor. Bakanlığın listesi ise bu ülkelerden Myanmar, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Sudan ve Özbekistan'ı içeriyor.

ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Obama resmen göreve başlamadan dört gün önce bazı ülkelerin çıkarılmış olduğu listeyi iki yıl gecikmeli olarak onaylamıştı. Listede yer almak, bazı ülkelere yaptırım getirebiliyor. Ancak söz konusu ülkelerden Suudi Arabistan'ın cezası süresiz olarak ve Özbekistan'ın cezası ise 180 günlüğüne silinmişti. Bu süreç Haziran ayında sona eriyor.

CİHAN
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın