KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Ekim 2026 Pazartesi

Abd'de çok ilginç bir protesto eylemi

"Yoksullar tedavi edilmesin"

Abd`de çok ilginç bir protesto eylemi
14 EYLÜL 2009 PAZARTESİ 09:08
0
2205
0
AA aa
Obama'nın yoksullara ucuz sigorta içeren sağlık reformu, muhafazakârları kızdırdı. 2 milyon kişi Beyaz Saray önünde toplanıp, “Sosyalizm istemiyoruz”, “Hain Obama” sloganları attı

ABD Başkanı Barack Obama, dokuz aylık başkanlık macerasının en zor günlerini yaşıyor. Ocakta görülmemiş kutlamalar arasında Beyaz Saray'a çıkan ve en sevilen ABD başkanlarından biri olarak gösterilen Obama'ya desteği yüzde 65'ten 47'ye indiren şey ise sağlık alanında yapmak istediği reform oldu. Obama, sağlık reformu için seçim kampanyası sırasında söz vermiş, koltuğa oturduktan sonra da vaadini yerine getirebilmek için kolları sıvamıştı.

Ancak sağlık hizmeti ücretlerini düşürmeyi ve halka ucuz sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan, reform muhafazakâr kesimlerin büyük tepkisini çekti.

10 yılda 900 milyar yük getirecek

Devletin halka sigorta sağlamasının, sağlık hizmetlerinin devletleştirilmesi olarak yorumlayan Cumhuriyetçiler, tasarının 10 yılda bütçeye 900 milyar dolar ek yük getireceğini ve bunun “sosyalizm yolunda atılmış ilk adım” olduğunu söyleyerek ayağa kalktı. Özellikle bu reformun devlet bütçesindeki açığı artıracağını ve vergileri yükselteceğini savunan Cumuhuriyetçiler, en büyük gövde gösterilerini dün Washington'da yaptı. Sağlık reformunu protesto için dün Beyaz Saray önünde bir gösteri düzenleyen Cumhuriyetçiler, eyleme 20-30 bin kişinin katılmasını bekliyordu. Ancak toplanan kalabalık organizatörleri bile şaşırttı.

Clinton başaramamıştı

Ülkenin dört bir yanından gelen 2 milyon kişi, Obama'yı ülkeyi “sosyalizme sürüklemekle suçlayan” sloganlar atarak, Kongre binasına kadar yürüdü. Obama'ya karşı yapılan en sert gösteri olan eylemde “Obama bir haindir”, “Sosyalizm istemiyoruz”, “Bu adam ya sosyalist ya Marksist”, “Yalan söylüyorsun”, “Ben senin ATM'n değilim” sloganları atıldı. Ayrıca Obama'yı Hitler ve Che Guevera gibi gösteren posterler taşındı.

Gelişmiş ülkeler içinde sağlık hizmetlerinin en pahalı olduğu ülke olan ABD'de, sağlık reformu 20 yıldır tartışılan bir konu. 16 yıl önce, en popüler başkanlardan Bill Clinton bile aynı planı hayata geçirmeyi denemiş ama başaramamıştı.

ABD'de her yedi kişiden biri sigortasız

- Obama'nın sağlık reformu, tamamen özel sağlık sigortası şirketlerinin elinde olan sağlık sistemini yeniden yapılandırarak, her vatandaşa ucuz sağlık hizmeti sunmayı hedefliyor.

- Bugünkü sistemde 46 milyon Amerikalı yani halkın yüzde 15'i çok masraflı olduğu için sağlık sigortasına sahip değil. İki kamu programı ise sadece 65 yaş üstü vatandaşlar için kısıtlı bir sağlık sigortası sunuyor.

- Obama'nın en önemli gerekçelerinden biri sigorta şirketlerinin, sigortalının daha önce geçirdiği hastalıklarla bahane ederek, sözleşmenin feshine izin veren maddeyi istismar etmeleri. Şirketler, beş yılda 20 bin sigortalıya, geçmiş hastalıklarını bahane göstererek ödeme yapmadı.

Ödeyemeyene kredi

- Obama, Avrupa ülkelerindekine benzer bir sistem öneriyor. Bu sistemde herkes, özellikle de tüm çocuklar sigortalı olacak, devletin katkısıyla özel sağlık sigortaları ucuzlayacak ve ilaçlardaki patent hakları kaldırılacak. Sağlık durumu ne olursa olsun kişinin sigorta primi değişmeyecek. Bunu da ödeyemezse, devlet kredi verecek. İşsizler de bu haklardan yararlanacak.

- Obama, yeni sistemde her ailenin yılda toplam 2 bin 500 dolar ödeyerek sağlık sigortası yaptırabileceğini, bunun devlete yükünün yılda 60 milyar dolar olduğunu savunuyor. Cumhuriyetçiler ise, bu miktarın 10 yıl içinde 1 trilyon dolara kadar çıkacağı ve sonunda bütçe açığı yüzünden vergilerin artırılmak zorunda kalacağı görüşünde.

'Obama'ya ölüm' sloganları

- Giderlerin ise zenginler için yapılacak vergi artırımı ve çalışanlarını sigortalamayan işverenlerin ödeyeceği ek vergilerle karşılanması planlanıyor.

- New Hampshire'de Obama'yla sağlık reformu konusunda görüşmeyi istediğini söyleyen bir adamın üzerinde silah bulundu. Maryland'da ise “Obama'ya Ölüm” yazılı pankartlar açıldı.



haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.10.2026
00:25
Karlıova`da atlar yarıştı, Vali Çelik de piste çıktı
Karlıova'da atlar yarıştı, Vali Çelik de piste çıktı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde düzenlenen 4. Geleneksel Toklular At Yarışları, farklı illerden gelen 40 yarışmacının mücadelesine sahne oldu. Yarışların ardından Bingöl Valisi Cahit Çelik ata binerek yarış alanında tur atarken, etkinlik renkli görüntüler oluşturdu.
05.10.2026
00:23
Bingöllü öğrenciler TEKNOFEST`te Türkiye birincisi oldu
Bingöllü öğrenciler TEKNOFEST'te Türkiye birincisi oldu
TEKNOFEST Güneydoğu için Şanlıurfa'da bulunan Bingöllü öğrenciler, Yer Bilimleri alanında hazırladıkları projeyle Türkiye birinciliği elde etti. Hasan Fırat Kaçmaz ve Muhammed Server Bekil'in birincilik ödülü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
05.10.2026
00:22
Hızar kazasında iki parmağını kaybetti! Aileden `13 saatlik bekleme` iddiası
Hızar kazasında iki parmağını kaybetti! Aileden '13 saatlik bekleme' iddiası
Bingöl'ün Genç ilçesinde odun keserken ayağını hızar testeresine kaptıran 39 yaşındaki Mustafa Pirinci'nin iki parmağı koptu. Ailesi, yaralının farklı sağlık kuruluşları arasındaki sevk sürecinde yaklaşık 13 saat ameliyat beklediğini ve bu nedenle parmaklarının kurtarılamadığını ileri sürdü.
05.10.2026
00:20
12 Bingölspor Adana`da son bölümde yıkıldı: 1-0
12 Bingölspor Adana'da son bölümde yıkıldı: 1-0
2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12 Bingölspor, Adana 01 FK deplasmanında uzun süre golsüz eşitliği korudu ancak maçın son bölümünde kalesinde gördüğü golle sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. Yeşil beyazlı temsilcimiz, sezonun 5. haftasını puansız tamamladı.
05.10.2026
00:18
Ölen gencin ailesi:
Ölen gencin ailesi: 'İhmali olanlar hesap vermeli!'
Solhan'da okul pansiyonundaki yük asansöründe başının sıkışması sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki Abdülkerim Demir'in ölümüyle ilgili gözler yürütülen adli ve idari soruşturmaya çevrildi. Aile, kazada ihmali bulunanların ortaya çıkarılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyor.
05.10.2026
00:17
Gözyaşları arasında hüzünlü veda!
Gözyaşları arasında hüzünlü veda!
Bingöl'ün Solhan ilçesinde okulun mutfağındaki yük asansöründe başının sıkışması sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 15 yaşındaki Abdulkerim Demir, gözyaşları arasında toprağa verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın