KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Açıkbaş: geçici işçiler adalet istiyor

Devlet Demiryolları’nda istihdam edilen geçici işler arasında oluşturulan adaletsizliğin giderilmesi çağrısında bulunan Açıkbaş: “TCDD Genel Müdürlüğü’nün ve Başbakan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın gerekli müdahalelerde bulunmasını, adil ve herkesin istifade edeceği bir sistemin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Açıkbaş: geçici işçiler adalet istiyor
13 EKİM 2015 SALI 03:27
0
2109
0
AA aa

 Tatvan-Palu güzergâhının bakım, onarım ve yenileme faaliyetlerini yürüten Türkiye Devlet Demiryolları 5. Bölge (Malatya) Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan geçici işçiler, çalışma koşullarındaki düzensizliğin giderilmesini istiyorlar.


“HER DEFASINDA AYNI İSİMLER…”

Geçici işlerin 5 ay 28 gün çalıştırılmasını ön gören düzenlemeye rağmen, her yıl 15 günlük ya da haftalık afet onayı alınmasını eleştiren Türk-İş Türkiye Devlet Demiryolları 5. Bölge Temsilcisi İzzet Açıkbaş, kıdem durumlarına göre yapılan alımların, kısa vadeli onaylar nedeniyle ciddi haksızlıklar doğurduğuna da dikkat çekti.

Kıdem durumlarına göre yapılan sıralama nedeniyle çalışma gün sayısı düşük olan geçici işçilere neredeyse yıl içerisinde hiç sıra gelmediğini anlatan Açıkbaş; “Normalde kanunen bir geçici işçi, 5 ay 28 gün çalıştırılır. 6 ay çalıştırılamaz. Çünkü 6 ay çalıştırıldığında kadro hakkı doğuyor. Bunun için 5 ay 28 gün sonra çıkış verilir. İhtiyaç varsa, ikinci bir onayla yeniden çalıştırılabilir. Fakat bizler için bu husus pek de geçerli olmuyor. Yaklaşık 400 geçici işçi 5. Bölge müdürlüğü bünyesinde istihdam ediliyor ama bunların büyük bir çoğunluğunun 5 ay 28 günlük süresi dolmuyor. Çünkü alımları 5 ay 28 güne göre yapmıyorlar. Bir haftalık ya da 15'er günlük alımlar yapılıyor. Alımlar da kıdem durumuna göre yapılınca, haliyle sürekli aynı döngü ortaya çıkıyor ve gün sayısı düşük olana neredeyse hiç sıra bile gelmiyor. Bunun, bazı yetkili kişilerce bilinçli yapıldığı, kendi yakınlarına olanak sağlama çabasından kaynaklandığı kanaatindeyiz” dedi.

“ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ”

İhtiyacın belirlenip çalışmaların buna göre şekillendirilmesini ve onayların kısa vadeli değil, 5 ay 28 gün esaslı yapılmasını isteyen Türk-İş TCDD 5. Bölge Temsilcisi İzzet Açıkbaş; “Burada çalışmış 400 civarı geçici işçi var. Kısa vadeli onaylarla sürekli aynı kişiler çalıştırılıyorsa, burada ciddi bir adaletsizlik var demektir. Bunun ortadan kaldırılması için TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'nden talebimiz, yıl içerisinde çalıştırılması gereken 400 kişiyse şayet, bunları 200'er kişiler halinde 5 ay 28'er günlük periyotlarla çalıştırsınlar. Haliyle herkes çalışmış olacak. Kısa vadeli onaylar, afet durumları içindir. Oysa yenileme çalışması yapılıyor. Haliyle afet durumundan söz etmek mümkün değil. Bahsettiğimiz şekilde çalıştırılacak kişi sayısı ikiye bölünüp herkese çalışma imkânı tanınırsa, kimsenin başka bir beklentisi olmaz” diye konuştu.

“SİYASİ VE BÜROKRASİNİN MÜDAHALESİNİ BEKLİYORUZ”

Yıllardır bu alanda çalışan geçici işçilerin tek beklentilerinin sigorta gün sayılarının artması olduğuna işaret eden Açıkbaş, işçilerin prim gün sayısı üzerinden emekli olduğunu, 60 yaşına kadar prim gün sayısını arttırıp iyi bir emeklilik hakkı kazanma hayallerinin bulunduğunu da söyledi.

Açıkbaş; “Bu adaletsizlik giderilmediği taktirde birçok kişi neredeyse emeklilik hakkı bile kazanmayacaktır. Buna acil bir çözüm bulunmasını, haftalık ya da aylık değil, 5 ay 28'er günlük onaylarla işçilerin çalıştırılmasını istiyoruz. Bu hususta TCDD Genel Müdürlüğü'nün ve Başbakan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın gerekli müdahalelerde bulunmasını, adil ve herkesin istifade edeceği bir sistemin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın