KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Açıklama geldi! Oradan alan KDV ödemeyecek

Yayınevlerinin kitap veya süreli yayınları toptancı ve dağıtıcılara satışında bugünden itibaren katma değer vergisi alınmayacak. Kitapçıların ve dağıtıcıların tüketiciye sattığı kitap ve süreli yayınlarda ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek. Yayıncılar Birliği, yayınevlerinin doğrudan tüketiciye yaptığı satışlarda da KDV ödenmeyeceğini duyurdu.

Açıklama geldi! Oradan alan KDV ödemeyecek
02 ÅžUBAT 2019 CUMARTESÄ° 02:12
0
1646
0
AA aa

Ocak ayında TBMM'de kabul edilen vergi yasalarıyla ilgili torba kanun uyarınca kitap ve süreli yayınlarda KDV uygulaması deÄŸiÅŸti.

Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığından sertifika alan yayınevlerince kitap veya süreli yayınları dağıtımcılar ve kitapçılar ile nihai tüketiciye yapılan satışlarda bugünden (1 Åžubat 2019) itibaren katma deÄŸer vergisi alınmayacak. Kitap ve süreli yayınların dağıtımcı ve kitapçılar tarafından nihai tüketiciye satışında yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.

TÜKETÄ°CÄ°YE SATIÅžTA Ä°KÄ° FARKLI UYGULAMA MI OLACAK?

Türkiye Yayıncılar BirliÄŸi, üyelerine, yayıncıların bugünden itibaren stoklarında bulunan veya yeni yayımlayacakları kitapların e-ticaret ya da doÄŸrudan tüketiciye satışında KDV uygulamayacağını duyurdu. Yayınevlerinin doÄŸrudan tüketiciye satış yapması durumunda, kitapçılarla haksız rekabet tartışması yaÅŸanması bekleniyor. Tüketici kitapçıdan satın aldığında yüzde 8 KDV ödeyecek. DoÄŸrudan yayınevinden alan tüketici ise KDV ödemeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığının KDV istisnasının nasıl uygulanacağına iliÅŸkin tebliÄŸ hazırladığı, en kısa süre içinde yayımlanacağı bildirildi.

YAYINCILAR BİRLİĞİ'NDEN DUYURU

Türkiye Yayıncılar BirliÄŸi'nin konuyla ilgili açıklaması ÅŸöyle:

“7161 Sayılı Kanun'la Katma DeÄŸer Kanunu'nun “Ä°stisnalar”a iliÅŸkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiÅŸ yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.

Katma DeÄŸer Vergisi Kanunu'nda yapılan bu deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, 1 Åžubat 2019 tarihinden itibaren yayıncılar stoklarında bulunan veya yeni yayımlayacakları kitapların; dağıtımcılara ve kitapçılara yapılan toptan satışlarında veya e-ticaret ya da doÄŸrudan yayınevinden KDV mükellefi olmayan gerçek kiÅŸilere perakende satışlarında KDV uygulamayacaklardır.

Bu çerçevede; “KDV Genel Uygulama TebliÄŸi”nde KDV Kanunu 13/n Maddesinde öngörülen KDV istisnasının kapsamına ve bu istisnaya dayalı teslim ve iade iÅŸlemlerinin uygulanmasına iliÅŸkin açıklayıcı ve tamamlayıcı düzenlemeler yapılması gerekecektir.

Her durumda, 1 Åžubat 2019 Cuma günü itibarıyla yapılacak iÅŸlemlerde KDV istisnası uyarınca fatura veya perakende satış fiÅŸi düzenlenecektir.

KDV istisnasına tabi fatura işlemlerine ilişkin olarak:

Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek kâğıt faturalarda kalem bazında KDV oranı ve tutarı belirtilmeyecek ya da (% 0 ve 0,00 ₺) olarak geçilecektir. Fatura toplamları bölümünde hesaplanan KDV Oranı (% 0),KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Ayrıca fatura altında açıklama alanına/olarak “3065 Sayılı Kanun'un 13/n Maddesi uyarınca KDV'den istisnadır” ibaresi eklenecektir.

Kâğıt faturada kitap dışında baÅŸka mal veya hizmet satışlarının yer alması durumunda bu kalemlere iliÅŸkin KDV oranı ve tutarları belirtilecek, fatura toplamları bölümünde söz konusu mal ve hizmetlere iliÅŸkin KDV oranları ve satış fiyatları üzerinden hesaplanarak ayrıca gösterilecektir.

Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “Ä°stisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – DiÄŸerleri”nin iÅŸaretlenmesi gerekmektedir. Vergi Ä°stisna Sebebi açıklama alanına “3065 sayılı Kanunun 13/n Maddesine göre KDV'den istisnadır” yazılması yeterli olacaktır.

Üyelerimizin kullandıkları muhasebe programları yetkilileriyle görüÅŸüp bugün içerisinde yukarıda bahsi geçen muhasebe kayıt ve fatura sistemlerini istisna iÅŸlemlerine uygun hale getirmelerini önemle hatırlatırız.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın