KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Aralık 2025 Cumartesi
°C

Açıköğretim sınavında skandal sorular

Kadınlar aleyhindeki cinsiyetçi söylem, sınav sorularına da yansıdı

Açıköğretim sınavında skandal sorular
22 HAZİRAN 2009 PAZARTESİ 09:11
0
1197
0
AA aa
Açıköğretim sınavında sordular: Aşağıdakilerden hangisi kadına özgü bir davranış olarak kabul edilir? a) Çokbilmişlik b-) Baskıcılık c-) Konuşkanlık d-) Mantıksal düşünme e-) Kendine güvenme.

Açıköğretim Fakültesi Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi programında çıkan final soruları, kadınlar aleyhine süregiden cinsiyetçi söylemin, sınav sorularına kadar sızdığını bir kez daha ortaya koydu.

“Aşağıdakilerden hangisi kadına özgü bir davranış olarak kabul edilir?”
‘a-) Çokbilmişlik'
‘b-) Baskıcılık',
‘c-) Konuşkanlık'
‘d-) Mantıksal düşünme'
‘e-) Kendine güvenme'

Cevap anahtarına göre sorunun yanıtı, c-) şıkkı yani ‘konuşkanlık.'

Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki astsubayların ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan polislerin katıldığı sınavda mantıksal düşünme ve kendine güvenin ‘kadına özgü olmadığı, kadına özgü görelmediği' görüşünü kabul eden teste, adayların verdiği yanıt merak konusu.

‘Boynuzlu' sorusu var

Radikal'in haberine göre aynı sınavın, Ceza Hukuku soruları içinde de yine cinsiyetçi söylemle hazırlanmış bir soru var:

“Evli erkeğe boynuzlu denmesi durumunda eşine karşı ne tür bir suç işlenmiş olur?

 a-) Gıyapta hakaret
 b-) Sövme
 c-) Huzurda hakaret
 d-) Geçitli hakaret
 E-) Dolayısıyla hakaret”
 
Cevap anahtarına göre yanıt E-) şıkkı, yani ‘dolayısıyla hakaret'. Sınavda, dolayısıyla hakaret kavramını anlatmak için neden böyle bir örneğe ihtiyaç duyulduğu da merak edilenler arasında.
Bu tür soruların ‘kadına ve çocuğa karşı şiddet konusunda' eğitim verilen polislere sorulmuş olması da dikkat çekti.

Kadına yönelik, ‘evde oturur, dırdır eder, eğitimsizdir, ekonomik özgürlüğü yoktur, erkek evin reisi kadın evin bir çalışanıdır' yargılarından oluşan bakış açısına, bir çok yasal düzenlemeye rağmen, hala hayatın her alanında rastlamak mümkün.
Özellikle eğitim alanında kadının aleyhine süre giden cinsiyetçi söylemler devam ediyor. İlköğretim ve lise ders kitaplarında, şimdiye kadar çok sayıda iyileştirici düzenleme yapılmasına rağmen hâlâ kadına ve erkeğe biçilen rollerin cinsiyetçi bir anlayışla belirlendiği göze çarpıyor. Türkiye'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, koltuğuna oturur oturmaz, kendisini ziyaret eden sivil toplum örgütü temsilcilerine bu olumsuz cinsiyetçi söylemin değişebilmesi için eğitimde kadının yerini belirgin bir şekilde büyüteceğini söyledi. Çubukçu, ders kitaplarındaki cinsiyetçi ifadelerin de çok yakın bir zamanda temizleneceği müjdesi verdi. Çubukçu'nun müjdesi kadınları ne kadar umutlandırsa da kadının adını ve yerini küçülten söylemlerin, sınavlara kadar girmesi hayal kırıklığı yaratıyor.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.12.2025
17:06
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç alacaklar aman dikkat! Fiyatlar artıyor
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan euro kuru, Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 17 artırılarak 21,67 TL'den 25,33 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte ilaç barem değerlerinde de güncellemeye gidildi.
19.12.2025
16:48
İRAP`ta Son Durum: Bingöl`de 40 Eylem Tamamlandı
İRAP'ta Son Durum: Bingöl'de 40 Eylem Tamamlandı
AFAD ev sahipliğinde düzenlenen İRAP Değerlendirme Toplantısı'nda, Bingöl'de afet risklerini azaltmaya yönelik yürütülen çalışmalar ele alındı; plan kapsamında belirlenen 99 eylemden 40'ının tamamlandığı açıklandı. 6 Şubat Depremleri Sonrası Bingöl'e yapılan acil yardım miktarı da açıklandı.
19.12.2025
16:28
Bingöl Umut Kervanı`ndan Benin`de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan Benin'de Gönüllere Dokunan Yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika'nın Benin ülkesinde yetim ve ihtiyaç sahibi onlarca aileye kalıcı ve acil yardımlar ulaştırdı.
19.12.2025
16:13
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Atık malzemelerden kuluçka makinesi yaptı
Bingöl'de civcivleri çok seven ancak temin edebilecek bir yer bulamayan elektrik mühendisi Enes Akgül, atık malzemelerden kuluçka makinesi yaparak kendi civcivlerini üretti.
19.12.2025
02:45
Bingöl`de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de Yeni Hastane İçin Sosyal Donatı Talebi
Bingöl'de yapımı süren yeni devlet hastanesinin, yalnızca sağlık hizmeti sunan bir yapı olmasının ötesinde; hasta ve hasta yakınlarını merkeze alan cami, refakatçi evi, kütüphane ve sosyal ikram alanlarını içeren sosyal donatılarla birlikte planlanması talep ediliyor.
19.12.2025
02:43
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Bingöl Balında Verimliliği Artıracak Proje
Fırat Kalkınma Ajansı'nın teknik desteği ve Bingöl Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla yürütülecek çalışmada, arıcılıkta verimliliğin artırılması ve katma değerli üretimin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın