KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
10 °C Açık

Acil Tedbir Alınmazsa Tarih Olacak

Mertoğlu: 'Yöre halkı için çok önemli bir gelir kalemi ancak su sorunu nedeniyle üretim dip noktayı görmüş vaziyette. Acil tedbir alınmazsa tarımsal bu ürünümüzün tarih olması kaçınılmazdır'

Acil Tedbir Alınmazsa Tarih Olacak
24 KASIM 2020 SALI 18:13
6
3808
5
AA aa

Bingöl başta olmak üzere bölgede lezzetiyle nam salan ‘Yedisu Kuru Fasulyesi'nin üretimi, son yıllarda artan su sorunu nedeniyle önemli ölçüde düştü. Çiftçilerin kuru fasulye yetiştirmeyi bırakması üzerine Yedisu Yardımlaşma, Dayanışma, Kültür ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Ahmet Saki Mertoğlu, siyasi ve bürokratik kanalların harekete geçmesi için temaslara başladı.

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ı makamında ziyaret edip durumu aktaran ve Yedisu fasulyesi üretiminin geliştirilmesi için destek talebinde bulunan Mertoğlu, D.S.İ. 94. Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Ofisi'ne de ziyaretlerde bulunup süreci aktararak destek istedi.

ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN ÇEKİLDİ

Yöre halkının önemli bir gelir kalemini oluşturan bu önemli lezzetin yok olmaması için el birliğiyle gerekli çalışmaların yürütülmesi çağrısında bulunan Mertoğlu: “En temel sorunumuz suyun olmayışı. Bu sorun, çiftçilerimiz üretimden çekilmesine sebep olmuştur. Geçmiş yıllarda 200 ton üretilen Yedisu Fasulyesi, şimdilerde 20 tona kadar düştü. Olanı da zaten herkes yakın çevresinden aldığı siparişler için değerlendiriyor. Oysa var olan su ihtiyacı karşılanabilseydi, bu oran 500-600 tona kadar çıkar, hatta ithalatı yapılan özel bir tarımsal ürün olarak değerlendirilebilirdi” dedi.

YERLİ TOHUM TÜKENDİ

Yerli tohumun korunması ve coğrafi işaret içinde için Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce yürütülen bir dizi çalışmaların olduğunu dile getiren Mertoğlu, bu çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ancak çiftçilerin üretimden el çekmesinin yerli tohumun yok olacağı anlamını taşıdığını vurguladı.

Mertoğlu: “Su sorununa bağlı olarak üretim azalıyor, yerli tohum da bu kapsamda tükeniyor. Şuanda ciddi bir tehlike söz konusu. Gerekli tedbirler alınmazsa yakın gelecekte yerli tohum bulmak da çok güç, hatta imkânsız olacaktır. Ayrıca çiftçilerimize mutlaka tohum ve mazot desteği verilmeli” diye konuştu.

SULAMA İŞİ SORUNUNDA GÖZDEN KAÇAN DETAYLAR VAR!

Devlet Su İşleri 94. Şube Müdürlüğü'nde yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak sulama alanlarının daralmasıyla ilgili bir problemlerinin olduğunu belirten Mertoğlu: “

Bingöl Yedisu Regülatörü ve Sulaması İşi 16. 05.2017 tarihinde ihale edilmiş olup, 07.08.2017 tarihinde sözleşme imzalanmış, 14.08.2017 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanmıştır. Firma tarafından işin regülatör kısmının beton imalatları tamamlanmış olup fiziki olarak iş yüzde 51 seviyelerindedir. Ancak; 18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; 7161 sayılı Kanunun Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32 nci maddesi ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenen Geçici 4 üncü maddesine göre; imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, yüklenicilere Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü ve idarelerin onayına bağlı olarak tasfiye veya devir hakkı verildi. Bundan dolayı Yapım İşi dışındaki Malzeme Alım İşleri (CTP+HDPE+Su Kontrol Elemanları) tasfiye edilmiş olup 07.10.2020 tarihinde tekrar ihale yapılmış ve malzeme teminine başlanmıştır. Çalışmalar devam etmekte olup iş 2021 yılı sonuna kadar 44 km kapalı boru sistemi hattının tamamlanacağı ve 2022 yılı sulama sezonunda 958 hektarlık alanın sulanması sağlanacağı belirtildi”

PROJE REVİZE EDİLMELİ

2007'de planlanan ve Yedisu Ovası'nı tümüyle sulayacağı belirtilen projenin, daha sonra membanın alt kısımlara alınmasıyla özelliğini önemli ölçüde yitirdiği görüşünü paylaşan Mertoğlu: “Şuan ki haliyle yapılsa bile ovanın yüzde 40'ına fayda sağlar. Bu sebeple projenin revize için gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bugüne kadar yapılan hizmetlerden ötürü müteşekkiriz. Lakin geleceğe dair doğabilecek sorunları şimdiden tespit edip çözümünü üretmezsek, sadece kısa vadeli bir politika izlemiş oluruz. Bunun da ilçemize faydası kısa vadeli olur. Devlet büyüklerimizin ve siyasilerimizin bu hususu ivedilikle incelemesi ve Yedisu'nun fasulye üretimindeki potansiyelini arttırıcı adımlara güç vermesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64754)
25 Kasım 2020 Çarşamba 13:57
Yedisu adına şükranlarımızı sunuyoruz, varlığınız yeterlidir başkanım. Selam ve dua ile
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64748)
25 Kasım 2020 Çarşamba 09:56
Yedisu ilçesi adına teşekkür ederiz, varlığın yeterlidir. Allah razı olsun....
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64733)
24 Kasım 2020 Salı 22:17
bingölün karpuzlarinii tarlalardada inekler yerken erzincan elazig mus karpuzlari tirlarlan bingöl komisyon halinebu üc sehrin karpuzlari satiliyordu tesadüf bingöl köprüsünde boya badana konturölü yaparken yanina gitim bir ciftci olarak durumu izah etim belediye olarak bizi ilgilendiren ney diye cevap verdi cevap olarak komisyon hali girisleri tkarpuz kamyolari tirlarin ishaliye makbuzlrini gelir olarak belediyekesiyor demistim isteseni bingölün karpuzlarini üretimini destekliyebilirdi biz bakmiyoruz deyip topu baska yere ati ilgilenmedi sayin arikan fasulyeyi ele almis bakalim ne olacak
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64721)
24 Kasım 2020 Salı 18:47
Başkana bu konudaki duyarlılığı nedeniyle teşekkürler. yetkililer de elini taşın altına koysunlar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_64728)
24 Kasım 2020 Salı 19:30
@Misafir Kullanıcı Katkiniz icin tesekur ederim ALLAH razi olsun
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın