KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Acilen, ihtiyaçtan yeni kriz aranıyor!

Seçimlerin öne alınmasına neden olan Köşk oylamasında ikinci perde yine Gül'le açılırken, kimi siyasi odaklar ve medya yeni bir kriz için ilanla arama yapacak tavır sergiliyor.

Acilen, ihtiyaçtan yeni kriz aranıyor!
16 AĞUSTOS 2007 PERŞEMBE 08:27
0
934
0
AA aa
Kriz, Çankaya, cumhurbaşkanlığı seçimi, 367 tartışmaları ve Abdullah Gül... Son aylarda sıkça dile getirilen, basının ve Türkiye'nin gündemini oluşturan kavramlar oldu. Krizin ayak sesleri ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının tartışıldığı günlerde duyuldu. Ardından da, 24 Nisan 2007'de Erdoğan'ın partisinin Meclis grup toplantısında "adayımız kardeşim Abdullah Gül" şeklindeki açıklamaları ile doruğa çıktı. Seçim sonrasında adaylığını tüm itirazlara rağmen yeniden açıklayan Gül için de zorlu Çankaya yolculuğu 24 Nisan'da başlamış oldu.

Gül'ün o günlerde, adaylık başvurularının sona ermesine bir gün kala açıklanan adaylığı 367 tartışmalarına yol açtı. Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamaya CHP, Anavatan Partisi ve DYP katılmadı, CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkeme-si'nden gelen 367 ile ilgili karar ise Çankaya savaşına dönüşen cumhurbaşkanlığı seçiminde Gül'ün önündeki en büyük engel oldu. 27 Nisan'da yapılan ilk tur oylamada yalnız kalan AKP, Anayasa Mahkemesi'nden gelen kararın ardından MYK'sını olağanüstü toplayarak erken seçim kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının yapıldığı gece Genelkurmay Başkanlığından gelen e-muhtıra ise, Gül'ün Çankaya'ya çıkmasının çok da kolay olmayacağının göstergesi oldu. Ancak Gül, 22 Temmuz seçimleri için yürütülen kampanya boyunca, Gül, adaylığının fiilen sürdüğü, cumhurbaşkanlığının ise hakkı olduğu mesajı verdi. Köşk seçimi AKP'nin de seçim malzemesi haline geldi.

22 Temmuz seçimlerinde alınan sonuçlar AKP'nin Köşk seçiminde elini güçlendirirken Gül de, 25 Temmuz'da Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında yeniden aday olacağı konusunda ilk işareti verdi. Gül, basın toplantısında "meydanların işaretini görmezlikten gelecek halim yok derken Erdoğan, seçimlerden sonra 59. hükümetin istifasını sunmak üzere çıktığı Çankaya Köşkü'nde gazetecilere, "Bu noktada Abdullah Gül Bey'in iradesi benim için çok çok önem taşıyor" diyerek topu Gül'e attı. Seçim sonrası da gündemin ilk sırasında bulunan cumhurbaşkanlığı seçiminde Devlet Bahçeli'den gelen "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM'de olacaktır" sözleri ise bu kez 367 krizinin yaşanmayacağının işareti sayıldı.

DOLMABAHÇE: DÖNÜM NOKTASI
27 Nisan'da Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan ve e-muhtıra olarak anılan bildiriden sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükamt ile Başbakan'ın İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde yaptığı gizli toplantı 'kriz'de başka bir boyut açtı. Gizli buluşmadan sonra Erdoğan ile Büyükamt'in bazı konularda anlaştığı haberleri yayıldı.

27 Nisan'da Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan ve e-muhtıra olarak anılan bildiriden sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükamt ile Başbakan'ın İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde yaptığı gizli toplantı 'kriz'de başka bir boyut açtı. Gizli buluşmadan sonra Erdoğan ile Büyükamt'in bazı konularda anlaştığı haberleri yayıldı.
Bu noktadan sonra 22 Temmuz seçimlerinde AKP'de Milli Görüşçüler'in tasfiye edildiği görüşü ortaya atıldı. Erdoğan'ın Meclis Başkanlığı'na Bülent Arınç'ın yerine muhalefetin de üzerinde uzlaştığı Koksal Toptan'ı önermesi yine Dolmabahçe toplantısının yansıması olarak algılandı.

CHP ABDULLAH GÜL'E KAPALI
CHP, Abdullah Gül'ün yeniden adaylığını açıklamasının ardından Çankaya'da Turgut Özal'lı yılların ardından bir kez daha Çankaya Köşkü'nü protestoya hazırlanıyor. AKP'nin, seçim öncesi yaşanan krize ve gerginliğe rağmen Abdullah Gül konusundaki ısrarı CHP'nin sert tepkisine yol açarken, parti yönetimi, önümüzdeki süreçte Çankaya Köşkü'ne kapıları kapatma kararı aldı. Meclis Genel Kurulu'nda 20 Ağustos'ta başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi oylamalarına katılmama kararı alan CHP, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de, Çankaya Köşkü ile Cumhurbaşkanı Sezer döneminde yoğun olarak kurulan ilişkileri koparacak. Buna göre, CHP, Gül'ün Köşk'e çıkmasıyla, zorunlu haller dışında cumhurbaşkanı ile görüşmeyecek.

CHP, Abdullah Gül'ün yeniden adaylığını açıklamasının ardından Çankaya'da Turgut Özal'lı yılların ardından bir kez daha Çankaya Köşkü'nü protestoya hazırlanıyor. AKP'nin, seçim öncesi yaşanan krize ve gerginliğe rağmen Abdullah Gül konusundaki ısrarı CHP'nin sert tepkisine yol açarken, parti yönetimi, önümüzdeki süreçte Çankaya Köşkü'ne kapıları kapatma kararı aldı. Meclis Genel Kurulu'nda 20 Ağustos'ta başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi oylamalarına katılmama kararı alan CHP, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de, Çankaya Köşkü ile Cumhurbaşkanı Sezer döneminde yoğun olarak kurulan ilişkileri koparacak. Buna göre, CHP, Gül'ün Köşk'e çıkmasıyla, zorunlu haller dışında cumhurbaşkanı ile görüşmeyecek.
GEZİLER PROTESTO EDİLECEK
CHP'nin önümüzdeki sürece ilişkin planlarında, Gül'ün cumhurbaşkanı olması halinde, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek resepsiyonlar ile yine Gül'ün katılacağı dış gezilerin boykot edilmesi de bulunuyor. Bu da krizi ileriye taşıma anlamına geliyor.




HABER7

CHP'nin önümüzdeki sürece ilişkin planlarında, Gül'ün cumhurbaşkanı olması halinde, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek resepsiyonlar ile yine Gül'ün katılacağı dış gezilerin boykot edilmesi de bulunuyor. Bu da krizi ileriye taşıma anlamına geliyor.HABER7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın