KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Nisan 2026 Salı
°C

Adaletin terazisinde 'yazı' bombadan ağır

Hrant Dink'e verilen 'yazı' cezası Yargıtay'da 7 ayda onandı. Yasin Hayal'e verilen 'bomba' cezası ise 8 aydır Yargıtay'da ilk aşamayı bile geçemedi. Cezası onansa Hayal, Dink öldürülmeden cezaevine girebilirdi

Adaletin terazisinde `yazı` bombadan ağır
25 OCAK 2007 PERŞEMBE 10:07
0
1031
0
AA aa
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'a cinayet talimatını verdiği öne sürülen Yasin Hayal'in "bombalama" eylemine ilişkin dava 27 aydır kesin karara bağlanamadı. "Bomba atmak"tan suçlu bulunduğu davadaki karar 8 ay önce gönderildiği Yargıtay'da onansaydı, Hayal, Dink öldürülmeden önce tekrar cezaevine girebilecekti. Hayal'in suçlandığı cinayette yaşamını yitiren Dink'in kaleme aldığı bir "yazı" nedeniyle mahkûm edildiği dava ise Yargıtay'da 7 ayda onandı.
Hayal, 24 Ekim 2004'te "Mc Donald'sa bomba attığı" gerekçesiyle tutuklandı. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, 6 kişinin yaralandığı bombalama nedeniyle 10 ay tutuklu kalan Hayal'i yargılama sürerken "tutuksuz yargılanmak üzere" tahliye etti. Tahliye kararına "Hayal'in sabit ikametgâh sahibi olması, delilleri karartma olasılığı bulunmaması, bir bölüm şikâyetçinin Hayal hakkındaki şikâyetini geri çekmesi" gerekçe gösterildi.
Ceza mevzuatında, "delillerin karartılması ve kaçma ihtimali bulunmayan hallerde sanığın tutuksuz yargılanmasının önerilmesi" nedeniyle tahliye kararı büyük bir tartışma yaratmadı.
Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, Hayal'i 6 yıl 8 ay hapse mahkûm etti. Bu karara göre cezasının onanması halinde Hayal'in 21 ay daha hapis yatması gerekiyordu.
Hayal tarafından temyiz edilen karara ilişkin dosyanın 14 Haziran 2006'da Trabzon'a gönderilmesi kararlaştırıldı. Dosya, Temmuz 2006'da Yargıtay Başsavcılığı'na geldi. Mevzuata göre, temyiz edilen dava dosyaları önce Yargıtay Başsavcılığı'na geliyor. Başsavcılık da, dosyalarla ilgili görüşünün yer aldığı "tebliğname"yi davaya bakacak ilgili Yargıtay dairesine gönderiyor.

Başsavcılık öncelik vermedi
Yargıtay Başsavcılığı'nın önemli gördüğü bazı dosyalara öncelik verme yetkisi de bulunuyor. Ancak başsavcılık, Hayal'in dosyasına öncelik vermedi.
Böylece suçun işlendiği tarihten bu yana yaklaşık 27 ay geçmesine rağmen dosya temmuz ayından beri Yargıtay'da işlem görmeden beklemeye alındı. Başsavcılığın tebliğnamede cezanın onanmasını istemesi, ilgili dairenin de bunu yerinde görmesi durumunda, Hayal, Dink cinayetinden aylar önce tekrar cezaevine konulabilecekti.
19 Ocak Cuma günü cinayete kurban giden Dink'in, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden yargılanmasına neden olan yazısı 13 Şubat 2004'te Agos'ta yayımlanmıştı. Yazısında "Türklüğü aşağılamak"la suçlanan ve Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 7 Ekim 2005'te 6 ay hapse mahkûm edilen Dink'in cezasına ilişkin dosya Yargıtay'a gönderildi.
Başsavcılığın "cezanın bozulması" yönünde görüş bildirdiği tebliğname ile birlikte dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde ele alındı. Daire yerel mahkemenin verdiği mahkûmiyeti onadığında Yargıtay'daki süreçte 7. aya gelinmişti.
Yargıtay Başsavcılığı karara itiraz etti. İtirazı ele alan Yargıtay Ceza Genel Kurulu iki ay içinde Dink'in cezalandırılmasını uygun buldu.
Yasin Hayal davasının Yargıtay aşamasında 8. ay biterken henüz ilk aşama sayılan tebliğnamenin bile yazılmamış olması, iki dosya arasındaki "hayati" farkı ortaya koydu.

Ok: Hayal'in dosyası rutin işlem

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Hayal'in dosyasının tutuksuz yargılama yapıldığı için rutin işlem gördüğünü söyledi. Başsavcılıkta 238 bin dosya bulunduğunu anımsatan Ok, "Bize gelen dosyalar arasında tutukluların bulunduğu davalara, öncelik dilekçesi verilen davalara ve kamuoyunda tartışma yaratan davalara öncelik verilir. Bunun dışındaki tüm dosyalar rutin işlem görür ve sıraya konur" dedi. Ok, Hayal'in bombalama olayıyla gündeme geldiğini, dosyası daha önce kamuoyunca bilinmediği için rutin işlem görüp sıraya konulduğunu kaydetti. Yargıtay Başsavcılığı bünyesinde halen 126 savcı görev yapıyor. Bu savcılar, her yıl yaklaşık 240 bin dosyayla ilgili tebliğname hazırlıyor.

milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.04.2026
20:05
Ayan`dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Ayan'dan YKS ve LGS Öncesi Kritik Uyarılar
Öğrenci Koçu Hamza Ayan, YKS ve LGS'ye iki aydan daha az zaman kala sürecin 'bilgi öğrenme değil performans artırma dönemi' olduğunu belirterek, deneme sınavları, analiz ve motivasyonun başarıda belirleyici olduğuna dikkat çekti.
28.04.2026
19:43
HÜDA PAR`dan
HÜDA PAR'dan 'Ev Genci' Uyarısı: 6,5 Milyon Genç Risk Altında
HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu, Türkiye'de sayıları 6,5 milyona ulaşan 'ev genci' sorununa dikkat çekerek istihdam yetersizliğinin gençleri sosyal hayattan uzaklaştırdığını belirtti. Emiroğlu, çözüm için eğitim ve istihdam alanlarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
28.04.2026
19:23
Bingöl`de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de Trafik Masaya Yatırıldı
Bingöl'de İl Trafik Komisyonu Toplantısı, Vali Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda şehir içi ulaşımda yaşanan sorunlar ele alınırken, vatandaşlardan gelen talepler de değerlendirilerek karara bağlandı.
27.04.2026
17:01
Bingöl`de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de Çiftçi ve Yatırımcılara Hibe Fırsatı Anlatılacak
Bingöl'de tarımsal üretimi güçlendirmek ve modern teknikleri yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenecek bilgilendirme toplantısında, yüzde 50 ile 70 arasında değişen hibe destekleri üretici ve yatırımcılara anlatılacak.
27.04.2026
16:57
Bingöl`de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl'de Öğrencilere AFAD Eğitimi
Bingöl Üniversitesi'nde düzenlenen AFAD gönüllülük eğitimiyle öğrencilerin afet anlarında bilinçli hareket etmesi ve sahada aktif rol alması hedefleniyor.
27.04.2026
16:56
WhatsApp`ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp'ta Yeni Dönem: Ücretli Abonelik
WhatsApp, 'Plus' adı verilen yeni abonelik modeliyle ücretli özellikleri test etmeye başladı. Temel kullanım ücretsiz kalırken, ekstra özellikler için aylık ücret gündemde.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın