KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Şubat 2026 Salı
°C

Af'edersiniz ama size yine yasak!

Meclis'in kabul ettiği öğrenci affı kanun tasarısının 1995'ten itibaren geçerli kılınması, maalesef başörtülüler için "af" anlamına gelmiyor...

Af`edersiniz ama size yine yasak!
16 EKİM 2008 PERŞEMBE 10:33
0
1191
0
AA aa
Hükümet, hukuksuz başörtüsü yasağı nedeniyle mağdur edilen binlerce öğrencinin haklarını "öğrenci affı" konusunda dahi gündeme getirmez iken kamuoyu, açıkça bir insan hakkı gaspı olan yasağın, hakların iadesi ile çözülmesini bekliyor.

Başörtülüleri kapsamıyor
Meclis'in kabul ettiği öğrenci affı kanun tasarısının 1995'ten itibaren geçerli kılınması, maalesef başörtülüler için "af" anlamına gelmiyor. Zira üniversitelerde başörtüsü yasağı Boğaziçi Üniversitesi dahil olanca hızıyla devam ediyor. Bırakın öğrenim görmeyi, başörtülü kayıt yaptırmak bile yasak! Kamuoyu TBMM'den, biran önce inandığı gibi giyinmek isteyen öğrencilerin hakkını da teslim etmesini bekliyor.

Nasipsiz ‘Af' Yasası!
1980 yılından bu yana çıkarılan 8. üniversite affı da yine özgürlüklerden ve eşitlikten nasibini almamış bir şekilde çıktı. Milli Eğitim Bakanı Çelik, affı bekleyen 200 bin öğrenci arasından yaklaşık 50 bin kişinin müracaat edeceğini düşündüğünü belirtti. Bilindiği üzere, başörtülü olduğu gerekçesi ile kanunsuz bir şekilde üniversite kampüslerine alınmayan öğrenciler, daha sonra “devamsızlık” bahanesiyle okullarından atılmıştı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci  affından yararlanmak için 50-60 bin öğrencinin başvuruda bulunmasını beklediğini söyledi. Çelik, Güvercinlik Endüstri Meslek Lisesi'nde ''Fiat Eğitim Laboratuvarı''nın açılış töreninin ardından gazetecilerin öğrenci affına ilişkin sorularını cevapladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı kanun taslağında ''affın'' 2005'ten başlamasının öngörüldüğünün ancak TBMM'de bu kapsamın genişletildiğinin anımsatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Çelik, ''Ben tek başıma belirleyici değilim. Ben bakan olarak bir teklif götürürüm. Hükümetin iradesine, TBMM'nin iradesine ben ipotek koyamam. Sonuçta orada son sözü söyleyecek TBMM'dir. Orada bir konsensüs oluştu, dört siyasi parti grubu tarafından verilen önergeler vardı. Neticede ortaya bir formül çıktı. Hayırlı olsun'' diye konuştu.

Çelik, ''affın'' kapsamının genişletilmesi nedeniyle üniversitelere çok fazla sayıda öğrenci gelmesi halinde üniversitelerin sıkıntı yaşayıp yaşamayacağı sorusuna, şu yanıtı verdi: ''Zaten çok fazla öğrenci beklenmiyor. 1980'den bu yana olan öğrenci mevcudu 600 bin küsurdur. 2000 yılında çıkan af zaten 12 Eylül 1980'den 2000'e kadar olan zamanı kapsıyordu. Bugün bazı gazetelerde farklı yorumlar yapılıyor ama onlar da bence çok anlamsız yorumlardır. Bugüne kadar, 1980'den bu yana 7 sefer af çıkmış. Dolayısıyla bizim dün yaptığımız çalışmada kimse farklı bir şey aramasın. Netice itibariyle Meclis böyle bir karar vermiş. 200 bin örgün öğretim öğrencisinden 50-60 bin kişinin bunun için müracaat edeceğini düşünüyorum.'' Bazı rektörlerin ''aftan yararlanacak öğrenciler nedeniyle derslik sorunu yaşanacağı'' yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine de Çelik, ''öğrenci affı''na ilişkin tasarıyı hazırlarken YÖK'ün görüşünü aldıklarını kaydetti. YÖK'ün de görüşünü oluştururken üniversitelerle irtibat kurduğunu ifade eden Çelik, ''Biz YÖK'ün görüşünü aldık. YÖK, bu işe olumlu görüş verdi. YÖK üniversitelerden de görüş almıştır ama bireysel olarak farklı görüşler olabilir. Ona da saygı duyuyorum'' dedi.



Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.02.2026
12:11
Bingöl`de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de düzenlenen eTwinning Çalıştayı, ödül töreni ve proje sunumlarıyla sona erdi.
10.02.2026
12:01
Bingöl`de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: `Kabul Etmiyoruz`
Bingöl'de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: 'Kabul Etmiyoruz'
Bingöl'de faaliyet gösteren eğitim sendikaları, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen maaş promosyon ihalesinde bankaların sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirterek ortak açıklama yaptı. Sendikalar, tekliflerin yeniden değerlendirilmesini isterken, talepler karşılanmazsa kitlesel ekonomik boykot çağrısında bulunabileceklerini duyurdu.
09.02.2026
21:52
Bingöl`de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl'de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bingöl İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokol, hükümlülerin üretim süreçlerine katılarak toplumsal uyumlarının güçlendirilmesini ve yeniden topluma kazandırılmalarını hedefliyor.
09.02.2026
14:23
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
09.02.2026
14:03
Bingöl`de 8 zanlı yakalandı
Bingöl'de 8 zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerince yapılan çalışmada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 8 zanlı yakalandı.
08.02.2026
17:54
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarından şans oyunları ödemeleri kaldırıldı
Kamu bankalarının 'şans oyunları' sekmesi 3 kamu bankasının mobil bankacılık sisteminden kaldırıldı. Böylece kamu bankaları siteminden şans oyunlarına yönlendirme yapılamayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın