KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2026 Cuma
°C

Ağız ve diş sağlığına dikkat!

Ramazan boyunca ağız kokusu ve aniden hissedilen diş ağrılarının sıkça görüldüğünü ifade eden Dt. Eliş: “İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra dişler fırçalanmalı, bunun yanı sıra ağız gargaraları kullanılmalı”...

Ağız ve diş sağlığına dikkat!
20 AĞUSTOS 2009 PERŞEMBE 08:21
0
1443
0
AA aa
Ramazan boyunca ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar yaşanabildiğini belirten Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. Mahmut Eliş, en sık karşılaşılan sorunun ağız kokusu ve diş ağrıları olduğunu söyledi.

Ramazan başlamadan diş hekimini ziyaret etmenin oldukça önemli olduğunu ve bu sayede dişlerde ve diş etinde oluşan problemlerin erkenden teşhis edilip, kişilerin Ramazan boyunca istenmeyen ağrılardan şikâyet etmeyeceklerinin altını çizen Eliş: “Aynı zamanda erken teşhis edilen problemler erken tedaviyle dişe daha az zarar verir. Ramazan ayında diş sağlığı ayrı bir önem taşıyor. Oruç tutan insanların diş sağlığı ve dişlerinin fırçalanması çok önemli, özellikle sahurda dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Diş fırçalamayı ihmal etmeleri sonucunda ilerde diş ve diş eti hastalığı problemleriyle karşı karşıya kalınabilir. Sahur ve iftar arasındaki süre önemlidir ve 2 zaman diliminde günde 2 defa dişlerin fırçalanması gerekmektedir. İftar ve özellikle sahurda yemeklerden sonra dişler fırçalanmadığı zaman ağızda kalan kalıntılar, sahurdan iftara kadar ki uzun sürede kolayca bakteri üretiyor. Ağızdaki yeme içme hareketleri ve tükürük salgısı, kalıntıların atılmasına yardımcı olur, ancak oruçluyken yeme içme olmadığı için kalıntılar atılamıyor. Ayrıca tükürük salgısı oruçluyken en az seviyede oluyor. Bu nedenle kolayca üreyen bakteriler, ağızda asitleşmeye yol açmakta, asitler de diş çürüklerine neden olmakta veya çürükleri hızlandırabiliyor. İleride ağız sağlığının bozulmasının önüne geçmek için hem iftar ile sahur ve hem de sahur sonrasında dişlerin fırçalanması gerekir” dedi.

Fırçalanmayan dişlerin gün içerisinde bakteri ürettiğini ve ağızda koku, uzun vadede çürük ve dişeti problemlerinin oluşuma neden olduğunu vurgu yapan Dt. Eliş: “Özellikle oruçluyken ağzımızın koktuğunu düşünür ve bundan rahatsız oluruz. Bu dönemde görüştüğümüz kişilerle konuşurken ister istemez kendimizi biraz daha geri çekeriz. Bu ve bunun gibi durumlarla karşılaşmamak için iftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra dişler fırçalanmalı, bunun yanı sıra ağız gargaraları kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

Bingol Kent Haber/Bİngol MEdya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.02.2026
14:36
Karlıova`nın Hafızası Kitapla Geleceğe Taşındı
Karlıova'nın Hafızası Kitapla Geleceğe Taşındı
Bingöllü yazar Sebeki Özmen'in kaleme aldığı 'Karlıova'da Doğal Yaşam ve Kültür' adlı eser, ilçenin doğasını, sözlü tarihini ve kuşaklar arasında aktarılan yaşam bilgisini edebi bir anlatımla kayıt altına alıyor. 224 sayfalık kitap, Karlıova'nın zorlu doğasıyla yoğrulan kültürünü gelecek nesillere taşıma amacıyla hazırlandı.
06.02.2026
13:51
Dağılma:
Dağılma: 'Anadil eğitimi, kimliğin ve kültürün geleceğidir'
Millî Eğitim Bakanlığı'nın seçmeli ders tercih süresini 20 Şubat 2026'ya kadar uzatmasını değerlendiren Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, özellikle Zazaca başta olmak üzere anadil derslerinin öğrencilerin kültürel kimliği ve dil mirasının korunması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
06.02.2026
12:56
Alban:
Alban: 'Bilime Değil Ranta Yatırım Yapılıyor'
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban, deprem gerçeğine rağmen afet risklerini azaltmaya yönelik yatırımların yetersiz kaldığını belirterek, Bingöl'ün yüksek deprem tehlikesi altında olduğunu ve önleyici çalışmaların geciktirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
06.02.2026
12:38
Baraç:
Baraç: 'Deprem Kader Olabilir, İhmal Değil'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada hem deprem sürecindeki kriz yönetimini eleştirdi hem de Bingöl'ün ciddi deprem riski altında olduğunu vurgulayarak yetkililere önlem çağrısında bulundu.
06.02.2026
12:15
Hülakü, Bingöl`ün deprem hazırlığı için Meclis Araştırması istedi
Hülakü, Bingöl'ün deprem hazırlığı için Meclis Araştırması istedi
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'ün deprem riskine karşı hazırlık düzeyinin araştırılması için TBMM'ye Meclis Araştırma önergesi verdi. Hülakü ayrıca yapı güvenliği, kentsel dönüşüm, afet planları ve kurumların hazırlık durumuna ilişkin iki ayrı soru önergesiyle bakanlıklardan ayrıntılı bilgi talep etti.
05.02.2026
18:15
'Zazalar Kürt mü?' tartışması yeniden gündemde
Sosyal medyada yeniden alevlenen 'Zazalar Kürt'tür / değildir' tartışması akademik çevrelerde yıllardır sürerken, sosyal medyada karşıt görüşlerin birbirini etiketlediği ve tartışmanın ideolojik bir zemine kaydığı görülüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın