KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

Ağrı kesici ilaçlar böbrek düşmanı

Gereğinden fazla ağrı kesici kullanmak özellikle diyabet ve hipertansiyon hastalarında kronik böbrek rahatsızlığına sebep oluyor

Ağrı kesici ilaçlar böbrek düşmanı
05 NİSAN 2008 CUMARTESİ 10:26
0
1351
0
AA aa
Vücudumuzun herhangi bir yerinde ağrı oluştuğunda, hemen ilaca sarılmak ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Ağrı kesicilerin böbrekler için çok zararlı olduğunu belirten Bursa Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Doktor Adnan Bıyıklı, “Her baş ağrısı ve kas ağrısı için ağrı kesici içilmemelidir. Ağrı kesiciler böbrekler için olumsuz etki yapıp deformeye sebep oluyor” dedi. Diyabet ve hipertansiyon hastalarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Adnan Bıyıklı, böbrek yetmezliğine sebep olan diyabet ve hipertansiyonun insan sağlığı üzerindeki etkisini anlatarak, sık ağrı kesici kullanmanın böbreklere zarar verdiğini ifade etti.

Tahlil yaptırmak şart

Diyabet ve hipertansiyonu olanların sık sık tahlil yaptırmasını isteyen Bıyıklı, “Amacımız, kronik böbrek hastaları ile ilgili bilgilendirme ve hastalığı önlemeye yardımcı olmak. Türkiye'de bir hastanın devlete yıllık maliyeti 28 bin dolar. Bu hastalardan yüzde 76'sı hemodiyaliz tedavisi görürken, yüzde 13'ü periton tedavisi görüyor.

Diyabet ve hipertansiyon

Böbrek hastalığının en önde gelen sebepleri arasında halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ve hipertansiyon gelmektedir. Hedefimiz hasta olmayanları bilgilendiririken, böbrek hastalarının da hayat şartlarını iyileştirmektir” dedi.

Ağrı kesicilerin sık kullanılmasının, böbrekler için çok sakıncalı olduğunu belirten Dr. Bıyıklı, “Bizim ilk hedefimiz; hastalanmadan önce böbreklerimizi korumak olmalıdır. Bunun için bilinçli olmak önemlidir. Böbreğin geri dönüşsüz hastalanması, kronik böbrek hastalığı demektir. Diyaliz hastaları böbrek fonksiyonlarının yüzde 90'ını kaybettikten sonra diyalize giriyor. Buna diyabet ve hipertansiyon sebep oluyor. Her 10 kişiden birinde diyabet, birinde de hipertansiyon görülüyor. Ayrıca her baş ağrısı ve kas ağrısı için ağrı kesici içilmemelidir. Ağrı kesiciler böbrekler için olumsuz etki yapıp deformeye sebep oluyor. 

 


habertürk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2025
23:06
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı özel konferansta ele alındı
Bingöl Balı'nın Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciliyle uluslararası düzeyde kazandığı koruma, arı sağlığı, iklim değişikliği ve çevre dostu üretim modelleri gibi konuların çok boyutlu olarak ele alındığı konferansa kamu, akademi ve özel sektörden uzman isimler katıldı.
20.05.2025
23:05
Bingöl`de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'de üreticilere hibeli tohum desteği
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 'Yedisu Horoz Kuru Fasulyesinin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi' çerçevesinde çiftçilere yüzde 75 hibeli 8 ton Yedisu horoz kuru fasulye tohumu dağıtıldı.
20.05.2025
23:03
Bingöl`de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de 83 firari şahıs yakalandı!
Bingöl'de emniyet ve jandarma ekiplerince son 15 gün içerisinde düzenlenen uygulamalarda 176 bin 274 kişi sorgulandı. Uygulamalarda haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile araması bulunan 83 şahıs yakalanırken, ayrıca uyuşturucu madde ve silah ele geçirildi.
20.05.2025
23:02
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl merkez KÖYDES üye seçimi tamamlandı
Bingöl'de KÖYDES komisyonunda görev yapacak il encümeni ve muhtar temsilcileri seçimi için sandık kuruldu. 91 kişinin oy kullandığı seçimde kazanan isimler şunlar oldu;
20.05.2025
23:01
MHP Solhan İlçe Başkanlığı`na yeni atama
MHP Solhan İlçe Başkanlığı'na yeni atama
MHP İl Başkanı Baran; 'Yeni İlçe Başkanımız Sayın Hayati Hocaoğlu'na görevinde üstün başarılar diliyor, kendisine güvenimizin tam olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz' dedi.
20.05.2025
23:00
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü genç yüzücü Türkiye finalinde
Bingöllü sporcu Abdullah Burulday, Rize'de düzenlenen yarı final müsabakalarında elde ettiği başarılı derecelerle Türkiye Finalleri'ne katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın