KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Haziran 2025 Cuma
°C

'Ahmet gider, Mehmet gelir'

Bakan Şahin, Savcı Gök'ün yetkilerinin elinden alınmasını böyle yorumladı

`Ahmet gider, Mehmet gelir`
11 NİSAN 2009 CUMARTESİ 12:52
0
918
0
AA aa
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Suriye Adalet Bakanı Muhammet El Gafri'nin daveti üzerine bulunduğu Şam'da Türkiye gündeminde yer alan konuları değerlendirdi.

Şahin, İzmir savcısı Murat Gök'ün açıklamalarına ilişkin, "Suç ve suçluyla mücadele etmek bir tek şahsa indirgenemez. Ahmet gider Mehmet gelir, ama bu mücadele durmaz. 'Bunu sadece ben yaparım, başkası yapamaz' anlayışı bizim yargı sistemimizde kabul edilemez bir davranıştır" dedi.

"İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, bünyesindeki savcıların görevlerini yeniden taksim ettiğini" belirten Şahin, "Bir savcı arkadaşımızın başlattığını başka bir savcı arkadaşımız alır ve neticelendirir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı içinde, kendileri de açıkladılar, savcılar arasındaki bir görev taksimidir. Daha önce soruşturmalarda görev yapan bir savcı arkadaşımız, şimdi duruşmalarda görevlendirilmiştir. Daha önce takip ettiği, davasını açtığı duruşmalarda savcı olarak bulunacak" diye konuştu.

"SÜPER YETKİ YOK, ÖZEL YETKİLİ MAHKEME VAR"

Bakan Şahin, Savcı Gök'e ilişkin basında yer alan "süper yetkileri tırpanlandı" yönündeki haberleri eleştirerek, şunları kaydetti:

"Mevzuatımızda 'süper yetki; diye bir şey yok. Özel Yetkili Mahkeme var. Daha önce Devlet Güvenlik Mahkemesinin (DGM) yapmış olduğu görevleri DGM'ler kapatıldıktan sonra Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesine göre kurulmuş Ağır Ceza Mahkemeleri yürütüyorlar. 'Özel Yetkili Mahkeme; demek, CMK'nin 250. maddesinde sayılı suçlara bakan mahkeme demek. Bu mahkemede görev yapan her hakim ve savcı Özel Yetkili Mahkemenin hakimi ve savcısıdır. Bunlardan biri çıkıp da 'Ben özel yetkili hakimim, ben özel yetkili savcıyım' diyemez."

Savcı Gök;ün istifa edip etmeme konusundaki takdirinin kendisinde olduğunu belirten Şahin, "Beyanları Hakimler ve Savcılar Kanunu;nun ilgili maddelerini ihlal eder mi etmez mi, bunların değerlendirmesini bakanlığımın ilgili genel müdürlüğü yürütür. İlgili genel müdürlük ne yapar, şu anda bir beyanda bulunamam. Çünkü şu anda seyahatteyim, yurt dışındayım, o nedenle açıklamalarını bütün olarak değerlendirmiş değilim" dedi.

"KKTC BAĞIMSIZ BİR ÜLKEDİR"

Şahin, Ergenekon soruşturması çerçevesinde KKTC;li bazı yetkililerin adlarının gündeme getirilmesine ilişkin beyanda bulunamayacağını kaydederek, "Her ne kadar KKTC bizim son derece önem verdiğimiz, hakkını-hukukunu korumak için uluslararası camiada savunduğumuz bir ülke olsa da bağımsız bir ülkedir. Ben onların içişlerine dair bir beyanda bulunamam. Bu onların kendi içişleridir" diye konuştu.

"HER TEŞEBBÜS HUKUKİ PROBLEMLERİ DE BERABERİNDE GETİRİR"

Suriye Adalet Bakanlığı ile imzalanan Hükümlülerin İadesi ile Hukuki ve Ticari Konularda Yardımlaşma anlaşmalarını değerlediren Şahin, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilere paralel olarak ekonomik ilişkilerin de geliştiğini belirtti.

Şahin, "Türk iş adamları Suriye;de yatırım yapma arayışı içerisinde. Suriyeli iş adamlarından da Türkiye;de yatırımları olanlar var. Bundan sonra da olacaktır. Ancak her teşebbüs bir takım hukuki problemleri de beraberinde getirir. Yargıya intikal edebilir. Türk ve Suriyeli iş adamlarının hukukunun korunması için iki ülkenin hukuki ve ticari anlamda da bir anlaşmaya ihtiyacı var" dedi.

Şahin, iş adamlarının haksızlığa uğraması halinde dış ticaretin olumsuz etkileneceğine dikkati çekti.

"ANLAŞMAMIZ KARŞILIKLILIK ESASI TAŞIMAKTADIR"

Bakan Şahin, Hukuki ve Ticari Konularda Yardımlaşma Anlaşması'nın "karşılıklılık" esasına dayandığını belirterek, "Her iki ülkede de tanınan eylemlerle, suçlarla ilgili adli yardımlaşma gerçekleştirilecektir. Şu anda Suriye;de tanınmayan bir suç çeşidi ilerde tanınabilir. Temaslarda bulunduğum yetkililer, mevzuatlarının süratle güncellendiğini ve çağdaş bir hukuk anlayışının Suriye;ye getirilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söylediler" diye konuştu.

Suriye Adalet Bakanlığı ile her düzeyde ilişkilerin devam edeceğini kaydeden Şahin, Suriyeli yetkililerin talebi halinde, çağdaş hukuk standartları konusunda tecrübelerini paylaşabileceklerini söyledi.

"SURİYE CEZAEVLERİNDE YATMAKTA OLAN 44 TÜRK VATANDAŞI VAR"

Hükümlülerin nakline ilişkin anlaşmaya dair bilgi veren Şahin, bu anlaşmanın 1982 yılında da imzalandığını belirten Şahin, "Suriye cezaevlerinde yatmakta olan 44 Türk vatandaşı var. 3 de yargılanmakta olan tutuklu vatandaşımız var. Diğer taraftan, Türkiye cevaevlerinde yatan 96 Suriye vatandaşı var. Bu kişilerin, yakınlarının veya vatandaşı olduğu ülkenin Adalet Bakanlığının cezalarını kendi ülkelerinde çekmek için müracaat hakları var. Zamanında bu talepte bulunulmuş. Ancak böyle bir nakil henüz Suriye;den Türkiye;ye gerçekleşmemiş. Sebebi, iadesi istenen hükümlülerin büyük bir kısmının siyasi suçlu olarak kabul edilmesidir. Suriye;den de talepte bulunulmuş, ancak bir terör örgütü üyesi suçu ile hüküm giydiği için biz de siyasi suçlu saymış ve iade etmemişiz" dedi.

Şahin, anlaşmanın her iki ülke parlamentolarında onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, yürürlüğe girmesinin ardından daha önce nakil talepleri kabul edilmeyen hükümlülerin yeniden müracaatları halinde taleplerinin her iki ülke tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Nakil konusunda hükümlünün bulunduğu ülkenin takdirinin çok önemli olduğuna işaret eden Şahin, "Bu anlaşmanın yapılmış olması iki ülkenin iyi niyetli olarak birbirine yardımcı olacağı anlamına gelir. İade edilen mahkumun yeniden yargılanması söz konusu olmayacak. Ancak Türkiye;de hüküm giymiş olan Suriye vatandaşı, kendisinin ceza almasına neden olan yasalarda bir değişiklik olursa, bu yasalardan istifade eden herkes gibi faydalanacak" dedi.

AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.06.2025
23:50
TOKİ Bingöl`de konut ve işyeri satacak
TOKİ Bingöl'de konut ve işyeri satacak
TOKİ Başkanlığı, Bingöl merkez Kültür TOKİ'deki 165 konut ve 150 işyerinin satışını duyurdu. Vadeli, açık arttırma ile satılacak konut ve işyerlerinde yüzde 25 peşinat istenecek. Vade oranı ise 60 ay olacak. Taksit tutarlarını görenler ise şokta!
19.06.2025
18:40
Bingöl`de aranan 103 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 103 şüpheli yakalandı
Bingöl'de güvenlik güçleri tarafından son 2 hafta içerisinde yapılan çalışmalarda, aranan 103 şüpheli yakalandı.
19.06.2025
18:14
Bingöl`de en çok ölüm bu sebepten!
Bingöl'de en çok ölüm bu sebepten!
Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de 2024 yılında yaşanan ölüm sayısı bir önceki yıla göre artarken, en çok ölümün yaşandığı hastalıklar ise şöyle sıralandı;
19.06.2025
17:35
Bingöl`ü onlar temsil edecek!
Bingöl'ü onlar temsil edecek!
Bingöl'de kurumlararası masatenisinde kupanın sahipleri belli oldu. Yoğun katılım sağlanan yarışmada dereceye giren takımlar, Antalya'da yapılacak Türkiye şampiyonasında Bingöl'ü temsil edecekler. İl Temsilcisi Atalay, emeği geçen ve katılımcılara teşekkür etti.
19.06.2025
17:02
Bingöl`de trafik kazası: 2 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 2 yaralı
Bingöl'de iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
19.06.2025
16:47
Bingöl`de bu bölgelerde avlananlara ceza yağacak!
Bingöl'de bu bölgelerde avlananlara ceza yağacak!
Keneyle biyolojik mücadele kapsamında doğaya salınan keklik ve sülünlerin korunması için salım yapılan alanlar 3 yıl süreyle ava kapatılacak. Bingöl'de bu yıl salım yapılacak alan belli oldu. Yasa dışı avcılık durumunda ağır para cezaları uygulanacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın