KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Aralık 2025 Cuma
°C

Ak parti seçimde yüzde kaç oy alır

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, yerel seçim hedeflerinin yüzde 60 olduğunu söylemişti. Konda genel müdürü Bekir Ağıdır'a göre ise o kadar alamıyor. Ona göre oran

Ak parti seçimde yüzde kaç oy alır
29 ARALIK 2007 CUMARTESİ 15:49
0
1975
0
AA aa
Yüzde 52'de kalır..

KONDA Genel Müdürü Bekir Bekir Ağırdır, AK Parti'nin yüzde 60 alamaylacağını ama yüzde 52'lik bir oranın gerçekçi olduğunu savundu

Ağırdır www.gazeteport.com sitesindeki röportajında şunları söyledi:

-AKP'nin 2009'daki yerel seçimlerde yüzde 60'ı tutturması olabilir mi?
- Henüz yerel seçimlere vakit var daha. Şu anda söylenecek herşey spekülasyondur bu nedenle ancak his olarak şunu söyleyebilirim. AKP yerel seçimlerde yüzde 60'a varamaz. Fakat yüzde 47'lik oyunu artırarak yüzde 50-52 civarına varabilir.AKP'nin yerel seçimlerde toplamı 3500 olan belediyelerin ¾'ünü alacağını düşünüyorum. Bakın biz 22 Temmuz seçimlerinden sonra geçen 5 ayda o kadar çok şey yaşadık ki. Dağlıca saldırısı, askeri operasyon, referandum yaptık, Cumhurbaşkanı seçtik, kuraklığı tartıştık, Kaz Dağları'nı tartıştık, yeni Anayasa çalışmaları var. Oturmuş batılı ülkerinin her birini 5'er sene konuşacağı olayların tamamını bir 5 aya sığdırdık. Toplumda bir yüklenme var ama bunlara karşılık ortaya vizyon koyan altrenatif siyasi partiler yok. Ne MHP ortaya bir vizyon koyuyor, ne CHP. Onlar sadece karşı olma pozisyonundalar.

-AKP Kazdağları için nasıl bir vizyon koydu ortaya?
- Çevreyi kaale almayan bir ekonomik kalkınma modeli. “Ağacı keseceğim ama sana ekonomik kalkınma sağlayacağım” dedi.

-Bizim vatandaşta ekonomiden başka şeyi gören göz henüz yok, değil mi?
Evet, yok. Vatandaşa hem çevreyi koruma, hem de ekonomik kalkınma aynı anda nasıl olur, bunu gösteren siyasi parti de yok.

-AKP yüzde 47'den yüzde 52'ye çıkabilir dediniz. Bu ek oylar nerden gelir?

Üç yerden.
1-MHP'den oy çalar. MHP tabanı ile AKP tabanı arasında muazzam farklılıklar yok. AKP yerel seçimlerde MHP'ye karşı iktidar olmanın avantajlarından istifade eder
2-Kürtlerden daha fazla oy alır. AKP askeri operasyonun yanı sıra, ekonomik önlemler alacağı, yeni yatırımlar yapacağı ve somut bir-iki adım atacağı yönünde bir izlenim oluşturdu Kürt seçmende.
3-CHP'den oy alır. CHP'nin AKP'ye sert karşıt olmayan, mutedil kesimlerinden oy alır.

-Aleviler?
- Diyanet'te Alevilere ait bir bölüm oluşturma yönünde bir faaliyeti var AKP'nin. Onlardan ek oy alır mı?

Bu Alevileri etkileyebilir. Bilhassa kırsal kesimde yaşayan ve örgütlü olmayan Alevilerden oy alabilir AKP. Köydes projeleri ve sosyal güvenlik projeleri de bunda etkili olur. Alevilerin örgütlü olan kesimleri ise kanaat önderlerinin tutumuna göre davranır. Bu kanaat önderlerinin içinde İzzettin Doğan da vardır, Reha Çamuroğlu da.

-AKP'nin ek oy alacağı kesimleri nasıl değerlendirmek lazım? AKP çekirdek olarak Milli Görüş geleneğinden. Artan oylar toplumun AKP'yle benzeşmesi ile açıklanabilir mi?
AKP'ye oy veren vatandaşların AKP'ye benzeştiği için oy verdiğini söylemek haksızlıktır. AKP değil, ona neden oy verildiğidir burada esas olan. Bakın. Türkiye'de üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10'u devletin burs ve yurt imkanlarından faydalanabiliyor. Geri kalan ne yapıyor? Çok mu zengin? Hayır. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi 50.000 üniversite öğrencisine burs veriyor. Buna bilmemne vakıfları, tarikatları dahil değil. Ben devlet imkanları ile okudum. O zaman eğer devlet imkanı olmasaydı ve biri gelip babama, “Çocuğunu üniversiteyi bitirene kadar okutacağız” deseydi, babam, “Yok, bunlar tarikat” mı diyecekti? Ne yapacaktı babam? Beni okutabilmek için verilen desteği kabul edecekti. Bugün Türkiye'de birçok ailenin durumu bu. Çok derin bir yoksulluk var. Bunun dışında moda deyimle toplumda derin bir ahlaki problem var. Vatandaş ahlaki çözülmeye karşı kendini güvensiz ve yalnız hissediyor. AKP'yi bir sığınak olarak görüyor. Vatandaş AKP'ye laikliğe karşı olduğu için oy vermiyor. 22 Temmuz seçimlerini değerlendirirken, beceriksizliği yüzünden oy alamayan siyasetçiler, “AKP'nin oyları Genelkurmay'ın muhtırasına karşı arttı” dediler.Ne alakası var. Vatandaş Genelkurmay'ı oylamadı o seçimde. Ayrıca, 22 Temmuz seçim sonuçlarını değerlendirirken şunu söylemiştik. AKP'ye oy verenlerin 1/3'ü başka alternatif görmediği için ve mecburen AKP'ye oy verdi. Şu anda da bu durum devam ediyor. Bizim aslında şu anda çok büyük bir yönetimde kalite sorunumuz var ama bunu konuşmuyoruz. Çevrenize bir bakın. Mimariden, toplu konuta, yönetimin her kademesine kadar. Çok kalitesiz bir yönetimle karşı karşıyayız ama buna gelemedik henüz maalesef.

-AKP'ye oy verenler arasında birgün muhalefete dönme potansiyeli konusunda bir öngörünüz var mı?
Bu tarz bir öngörü için vakit erken.

Haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.12.2025
15:03
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
Üniversitelerde üç ay yaz tatili kalkıyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitimi için planlanan uygulama hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversite eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören uygulamada ders ve krediler korunurken, üçüncü dönem için yaz tatilinin kısaltılması planlanıyor. Alınan kararlar üniversiteler eylülde başlayıp temmuzda kapanacak.
26.12.2025
14:54
`Çifte zam` geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
'Çifte zam' geliyor! 30 gün içinde ödenmeyen yandı
Prim borçlanmasını 2026'ya bırakanlar için fatura oldukça ağır olacak. Asgari ücrete gelen yüzde 27'lik aynı zamanda SGK'ya bağlı kalemleri de etkiliyor. Prim borçlanmasına gelen zam ile beraber prime esas günlük kazanç üzerinden uygulanan oran yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıldı.
26.12.2025
14:46
Bingöl`de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bingöl'de Jandarmadan Suç ve Kaçakçılığa Geçit Yok
Bir haftada 29 olaya müdahale eden jandarma ekipleri, uyuşturucu, silah ve kaçak ürünler ele geçirdi.
25.12.2025
18:43
Bingöl Basın Konseyi`nden Yedisu ve Karlıova ziyaretleri
Bingöl Basın Konseyi'nden Yedisu ve Karlıova ziyaretleri
Bingöl Basın Konseyi, Yedisu ve Karlıova ilçelerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerle hem yerel basının sorunlarını masaya yatırdı hem de kurumsal iş birliğini güçlendirmeye yönelik kararlı mesajlar verdi.
25.12.2025
18:40
Bingöl`de tabanca ele geçirildi
Bingöl'de tabanca ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada bir adet tabanca ele geçirildi.
25.12.2025
18:02
Cezaevlerinden tahliyeler başladı
Cezaevlerinden tahliyeler başladı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 11. Yargı Paketi kapsamında bazı hükümlülerin tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Tunç, 'Ceza İnfaz Kurumlarında hazırlıklar tamamlanmış olup bugün itibariyle düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemleri başlatılmıştır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın