KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Mayıs 2025 Çarşamba
°C

Akaryakıtta vergi kaçakçılığına karşı yeni önlem

Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılması planlanan düzenlemeyle akaryakıt kaynaklı vergi kayıp ve kaçağının engellenmesi amacıyla pompalardaki ödeme kaydedici cihazlar tam otomasyonlu yeni nesil cihazlarla değiştirilecek. Yeni nesil cihazlarla, günlük akaryakıt satış bilgilerinin başkanlığa elektronik olarak iletilmesi öngörülüyor

Akaryakıtta vergi kaçakçılığına karşı yeni önlem
08 EKİM 2019 SALI 21:39
1
1836
1
AA aa

elir İdaresi Başkanlığının (GİB) yürüttüğü çalışma kapsamında akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satışlarda vergi kayıp ve kaçağının engellenmesi amacıyla pompalara yeni nesil ödeme kaydedici cihazların yerleştirilmesi planlanıyor.

 

Edinilen bilgiye göre, GİB tarafından yürütülen çalışma tamamlandığında, akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlar, "yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar"a (yeni nesil pompa ÖKC) dönüştürülecek.

Başkanlık tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazlar yerine, güvenlik seviyesi yükseltilmiş, harici yetkisiz müdahaleleri algılayarak gerekli tedbirleri alabilen, bilgisayar tabanlı ve online iletişim kurarak akaryakıt satışlarına ait mali bilgileri elektronik ortamda GİB'e aktaran yeni nesil cihazlar kullanılacak.

 

Akaryakıt istasyonlarında bayi otomasyon sistemleri kurulacak ve sistemdeki veriler GİB'e elektronik ortamda sürekli iletilecek.

Yeni nesil pompa ÖKC'lerde, akaryakıt satışı taşıt plaka numarası girilerek gerçekleştirilecek, taşıt plaka numarası girilmeden akaryakıt satışı yapılamayacak ve akaryakıt verme işleminin sonunda fiş cihaz yazıcısından plaka bilgisini de ihtiva ederek otomatik çıkacak.

Yeni nesil cihazlar, yakıt verilen aracın plakasını, yakıt alınan yer ve zaman bilgisini, plaka bazlı günlük satış raporu verilerini, güvenli iletişim yöntemiyle değişmezliği de sağlanacak şekilde GİB bilgi sistemine periyodik olarak gönderebilecek özellikte olacak.

Cihazların mali hafızaları, cihaz şasisine, uygulanan fiziki mühür tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak şekilde sabitlenecek.

Cihazlardan, günlük plaka bazlı satış raporu da sağlanacak ve istenildiğinde elektronik ortamda GİB'e ulaştırılacak. Plaka bazlı satış raporunda, gün içinde düzenlenen satış fişlerinin her bir plaka bazında ayrı ayrı görünecek şekilde fişin tarihi, saati, numarası, verilen yakıt cinsi, satış miktarı, tutarı ve KDV tutarı bilgileri yer alacak.

YENİ NESİL CİHAZLARA KADEMELİ GEÇİŞ

Taslağa göre, eski nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlardan elektronik kayıt ünitesi olmayanlar, en geç 1 Ocak 2021'e kadar kullanılabilecek. Elektronik kayıt ünitesi olanların ise 1 Ocak 2023'ü aşmamak üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanılması mümkün olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren pompalara bağlanan eski nesil ödeme kaydedici cihazların üretimi, ithali, mühürlenmesi veya satışı gerçekleştirilemeyecek.

Akaryakıt pompa ünitelerinin de sisteme uyumlu olması gerekecek.

Düzenleme gereğince, akaryakıt dağıtım şirketleri ve istasyonları, 1 Temmuz 2020'ye kadar, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına dahil olacak.

"KAÇAKLARLA MÜCADELE İÇİN CİDDİ ADIM"

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, düzenlemenin akaryakıtta vergisel anlamdaki kaçakçılıkla mücadele için atılan ciddi bir adım olduğunu söyledi.

Aktaş, "Ödeme kaydedici cihazlar, müdahaleye imkan vermeyecek şekilde değişecek, elektronik altyapısı güçlü bir sistem kurulacak ancak değişecek cihazların sektörümüze maliyeti olacak. Bu maliyetin karşılanması için de devletin destek vermesini bekliyoruz. GİB'e günlük veri akışının anlık gerçekleşmesi, daha etkin mücadele sağlayacak." dedi.

Satış verilerinin GİB'e anlık ulaştırılmasının sisteme dışarıdan müdahale edilmesinin önüne geçeceğini belirten Aktaş, taslağa göre 1 Temmuz 2020'de hayata geçmesi öngörülen e-İrsaliye uygulamasının öne çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aktaş, GİB'in akaryakıttaki vergi kaçağının önlenmesine yönelik adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Başkanlık tarafından sektör ve ilgili kamu kurumlarının katılımıyla bu konuda bir çalıştay düzenlenmesini bekliyoruz ancak bu konudaki kesin çözüm önerimiz, akaryakıttan alınan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi ve aradaki yüzde 17'lik farkın ÖTV olarak tahsil edilmesidir. ÖTV peşin ödendiği için vergisel kaçak ortadan kalkar."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_51367)
09 Ekim 2019 Çarşamba 09:22
Türkiye'de satılan yakıtın yarısı vergi.Dünyada böyle bir uygulama yok.Avrupa bizi kıskanıyor.
14.05.2025
12:56
Bingöl`de sürücü kursları ‘kazaların önlenmesi` gündemiyle toplandı
Bingöl'de sürücü kursları 'kazaların önlenmesi' gündemiyle toplandı
Trafik kazalarındaki sürücü hataları göz önünde bulundurularak eğitimlerin daha sıkı ve yoğun yapılması kararını alan Bingöl Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği, önleyici tedbirler çerçevesinde belirli güzergahlarda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulması önerisinde bulundu.
14.05.2025
11:27
Bingöl`de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de okul servisleri denetlenip öğrenciler bilgilendirildi
Bingöl'de Trafik Jandarması tarafından okul servisleri denetlenip öğrenciler uymaları gereken kurallar ve alınması gereken tedbirler noktasında bilgilendirildi.
14.05.2025
10:53
Bingöl`de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Bingöl'de Mayıs ayında kar ulaşımı olumsuz etkiledi
Soğuk hava dalgası ve yağışlar Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde yerini kar yağışına bıraktı, ulaşım olumsuz etkilendi. Karayolları ekipleri çalışmalarını başlattı, trafik akışında aksama olmadığı bildirildi.
14.05.2025
10:32
Engelliler Haftası`nda anlamlı farkındalık çalışması
Engelliler Haftası'nda anlamlı farkındalık çalışması
Duygu paylaşımının yapıldığı çalışmada empati deneyimleri de yaşatıldı. Bu tarz farkındalık etkinliklerin tüm eğitim kurumlarında sürekli hale getirilmesi çağrısında bulunan Korkutata'nın bir diğer çağrısı da Vali Usta ve Başkan Arıkan'a oldu.
14.05.2025
09:47
Genç`te ilk kez yapıldı!
Genç'te ilk kez yapıldı!
Genç Devlet Hastanesi'nde ilk kez gerçekleştirilen İnguinal Herni ameliyatını sağlık hizmetlerindeki kalite artışı olarak yorumlayan Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Bu tür operasyonlar, vatandaşlarımızın daha önce sevk edildiği merkezlerde yapılabilen işlemlerin artık yerinde gerçekleştirilebildiğini göstermektedir' dedi.
14.05.2025
09:16
Bingöl`de ticari taksi düzensizliği! Denetlemeye güç mü yetmiyor?
Bingöl'de ticari taksi düzensizliği! Denetlemeye güç mü yetmiyor?
Daha fazla yolcu taşımak için aşırı hızlı kullanılan ticari taksilerin yol açtığı kazalar bir yana, hurdaya dönmüş araçlar bir türlü yenilenmiyor, birden fazla farklı yolcu alınarak taksi-dolmuş hizmeti veriliyor! Onlarca şikâyete rağmen ne denetleyen var ne de duruma el atan!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın