KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Temmuz 2025 Çarşamba
°C

Akdağ: gerçek doktor iş bırakmaz

Sağlık çalışanları Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto için 19 Ocak'ta Türkiye genelinde 1 gün iş bırakma eylemine hazırlanırken, Sağlık Bakanı Akdağ, doktorlara resti çekti. Akdağ, hem yasayı anlattı, hem de itirazları yanıtladı.

Akdağ: gerçek doktor iş bırakmaz
17 OCAK 2010 PAZAR 16:13
0
1288
0
AA aa

Fikret Bila, Bakan Akdağ'la görüştü ‘Bu yasayı kendini solcu, sosyal demokrat diye tarif edenlerin desteklemesi gerekir'

Tam Gün Yasası'nın Meclis'teki görüşmeleri devam ederken, sağlık personeli de eyleme hazırlanıyor. Sağlık çalışanları Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası gibi mesleki kuruluşların öncülüğünde 19 Ocak 2010 Salı günü iş bırakma eylemi yapacaklar.

Tam Gün Yasası nasıl bir düzenleme getiriyor? Yasaya yöneltilen itirazlar neler? Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, dün yaptığımız görüşmede hem yasayı anlattı hem de itirazları yanıtladı:

Solun çelişkisi

Akdağ, yasanın teknik yönlerine girmeden önce bazı sağlık örgütlerinin öncülüğünde yapılan itirazları ve eylemleri değerlendirdi. Akdağ, Tam Gün Yasası'nın sosyal devlet anlayışıyla düzenlendiğini, doktorlar ile hasta arasındaki para ilişkisinin kesilmesinin, buna karşılık sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığının da verilmesinin amaçlandığını vurguladı. Sağlık hizmetinin vatandaşın zor durumundan yararlanarak para kazanma aracı olarak kullanılmasını önlemeyi; bu bağlamda muayenehanede para alıp hastanede tedavi etmek veya bıçak parası adı altında açıktan para alıp öyle ameliyata girmek gibi etik olmayan uygulamaları sonlandırmayı temel hedef olarak belirlediklerini ifade etti. Bu nedenle de Tam Gün Yasası'nı kendini solcu, sosyal demokrat diye tarif edenlerin desteklemesi gerektiğine dikkati çekti. Bu yasaya sol adına itiraz edenlerin yaman bir çelişki içinde olduklarını vurguladı.

Ek ödemeyle karşılık

Akdağ, doktorların emeklerinin karşılığını alacaklarını vurgulayarak sistemi şöyle anlattı:
&';Muayenehanesini kapatıp kamuda kalmaya karar veren doktorun maddi bir kaybı olmayacak. Doktorlar yapılacak ek ödemeyle emeklerinin karşılığını alacaklar. Hem kamu hastaneleri hem üniversite hastaneleri için bu geçerli olacak. ‘Ben özel olarak da hasta bakmak istiyorum, benim hizmetime talep var' diyen doktor, kamu hastanesinde bu hizmetini verecek ve ücretini de biz devlet olarak ayrıca ödeyeceğiz. Üniversitelerimizde hocalar özel muayenehane adı altında özel hizmet veriyorlar. Bu aslında muayenehanenin üniversiteye taşınması anlamına geliyor. Bunu da kaldırıyoruz. Hocalarımız yine hasta bakacaklar. Bu hizmetleri için de ücretleri kamu kaynağından ödenecek. İster mesai içinde ister mesai dışında bu tür hizmet verirlerse paralarını bütçeden alacaklar. Bu tür hizmet verenlere yüzde 50'ye kadar ek ödeme yapılacak. Ücret kayıpları olmayacak. Bu düzenleme için üniversitelere bir yıl, Sağlık Bakanlığı hastanelerine 6 ay geçiş süresi tanıyoruz. Üniversitelerdeki ek ödemeler, Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle paralel hale, hatta biraz daha iyi hale getirilecek.”

Ücretler artacak

Akdağ, doktorlara ödenen temel ücretin ciddi oranda artacağını da belirtti ve şu bilgiyi verdi:
&';Bugün Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir uzman doktorun temel maaşı 1.800-1.900 lira civarında. Ek ödemelerle ortalama ücreti 6.500 lira oluyor. Biz temel ücreti artırıyoruz ve 3.000 liraya çıkarıyoruz. 3.000 lira garanti olacak. Üzerine çalışmasına göre alacağı ek ödemelerle, 6.500 lirayı aşacak bir ücrete ulaşabilecek. Doktorların maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit ek katkı yapılacak ve bu katkı emekli maaşlarına da yansıyacak. Pratisyen doktorların maaşı yüzde 43, uzman doktorların maaşı yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşı yüzde 80 oranında artacak.”

Nöbet ücretleri artırılacak

Akdağ, özellikle asistanlar açısından önemli bir sorun olan nöbet ücretlerinin de düzenleneceğini ifade etti ve şöyle dedi:
&';Asistanlara çok sık nöbet gelir, ancak nöbet ücretleri çok düşüktür. Nöbet ücretlerini ciddi oranda artıracağız. İcap nöbetlerine de ilk kez nöbet ücreti ödenmeye başlanacak.”

Mali sorumluluk sigortası

Akdağ, tedavi hatalarında doktorlara mali sorumluluk sigortası getirileceğini açıkladı. Mali sorumluluk sigortasının yarısını işverenin ödeyeceğini de vurguladı.

Emekli maaşları artacak

Akdağ, doktorlara sağlanan yeni maddi olanakların emekli maaşlarına da yansıtılacağını da belirtti ve şu bilgiyi verdi:
&';Ek ücretlerin emekli maaşlarına yansıtılması sonucu 25 yıl çalışmış pratisyen doktorun emekli maaşı yüzde 44 oranında, uzman doktorun emekli maaşı yüzde 82, klinik şefi ve şef yardımcılarının emekli maaşı yüzde 100 oranında artacak.”

Akdağ, Tam Gün Yasası'na karşı salı günü iş bırakma eylemine katılacak doktor sayısının 100'ü geçmeyeceğini tahmin ettiğini de söyledi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
&';Doktorun iş bırakması olmaz. Gerçek doktor iş bırakmaz. Eğer araştırırsanız eyleme katılanların çoğunluğunun doktor olmadığını görürsünüz. Eylem, doktor işi değil örgüt işidir.”

Sağlık çalışanları, bundan bir süre önce de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısını protesto yürürüşleri yapmıştı.

‘Muayenehaneye bir uğra' devri kapanıyor

Akdağ, Tam Gün Yasası'nın özünü şöyle anlattı: &';Doktor ya kamuda ya da muayenehanesinde çalışacak. Hem devlette, hem muayenehanede çalışmayacak. Kamuda vermesi gereken hizmet için muayenehanesinde ayrıca para almayacak. Kamuda yapması gereken ameliyat için yine muayenehanesinde bıçak parası almayacak.

‘Muayenehaneye bir uğra' devrini kapatıyoruz. Bıçak parası tarihe karışacak. Muayenehanesi olan hekim, özel hastanelerde de SSK'lı hastaya bakamayacak. Bu hekimin devletle bağı olmayacak. Ancak kamu hastaneleri arasında hizmet işbirliği olacak. Kamudaki bir doktor bir diğer kamu hastanesinde -üniversite hastaneleri dahil- hizmet verebilecek. Hastaneler arasındaki protokolle birbirlerinden hizmet alımı kolaylaştırılacak.

Bir milyon lira kazanan doktor

Akdağ, bu tartışmalar içinde üniversitede ana bilim dalı başkanı olan bir hocanın itirazını örnek gösterdi. Bu hocanın yılda 250.000 lira vergi ödediğini ve 15 kişi çalıştırdığını belirterek, üniversiteye geçmesi halinde bu parayı nasıl kazanacağı sorusunu ilettiğini belirtti.

Akdağ, bu hocanın sorusunu şöyle yanıtladı:
&';Hocanın verdiği rakamlara göre, yılda 250 bin lira vergi ödemesi ve 15 kişiye de maaş ödemesi için yılda en az 1 milyon lira kazanması gerekiyor. ‘Bir hocamız bu kadar parayı muayenehanesinde kazanabiliyorsa, orada kazanmaya devam etsin' demekten başka bir şey söylenemez. Eğer devletle bağ kurmadan kazanabiliyorsa, kazansın. Ona diyecek bir şeyimiz yok. Ama kamu hastanelerinden hasta bularak kazanma dönemini kapatıyoruz.”

Milliyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.07.2025
17:34
Stadyumlarda yeni dönem! Valilere talimat verildi
Stadyumlarda yeni dönem! Valilere talimat verildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, stadyumlardaki protokol tribünlerine girişlerde Taraftar Kart ve elektronik biletlerin zorunlu olacağını söyledi. Bakan Yerlikaya, 'Protokol tribünlerine de kim giriyor, kim çıkıyor, bileceğiz.' dedi.
22.07.2025
17:32
Bu stadyumla yeni sezon nasıl olacak?
Bu stadyumla yeni sezon nasıl olacak?
Yeni stadyum dendi, tık yok! Yeni sezona giriliyor stadyumun hali içler acısı! Bu gidişle maçları başka ilde oynarsak şaşırmayız! Taraftar ise tepkili!
22.07.2025
17:30
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Eylül`de Başlıyor!
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Eylül'de Başlıyor!
Sağlık Bakanlığı 2025 Yılı 2. Etap Personel Alımı Eylül'de Başlıyor! 18 Bin Kadroda Hangi Branşlar Var? 18 bin yeni personelin istihdam edileceği alımla ilgili başvuru tarihleri, branş dağılımları ve başvuru şartları sağlık sektöründe kariyer hedefleyen binlerce adayın gündeminde. İşte detaylar…
22.07.2025
17:29
Özel öğretim ücretli öğretmenleri dikkat! kurslar başlıyor
Özel öğretim ücretli öğretmenleri dikkat! kurslar başlıyor
Müracaatlar elektronik ortamdan yapılacak. Bu belgeye sahip olamayanlar özel eğitim veremeyecek. Kurs, Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nce verilecek. Katılımcı şartları ise şöyle;
22.07.2025
17:28
12Bingölspor`da altyapı hazırlığı
12Bingölspor'da altyapı hazırlığı
12 Bingölspor 13 ve 14 yaş altı altyapı takımı seçmeleri gerçekleştirildi. Seçmelere katılan sporcuları ziyaret eden Başkan M. Engin Özturan, 'Asıl hedefimiz alt yapı. 12 Bingölspor şampiyon olur ya da olmaz, bizler kalırız ya da kalmayız ama asıl önceliğimiz bu saatten sonra kendini sürdürebilen ve sürekli oyuncu yetiştiren altyapı' ifadelerini kullandı.
22.07.2025
17:27
Bingöl`de 20 yıllık cinayeti çözen ekibe başarı belgesi verildi
Bingöl'de 20 yıllık cinayeti çözen ekibe başarı belgesi verildi
Bingöl karayolu kenarında 20 yıl önce çanta içinde beze sarılı halde bulunan faili meçhul bebek cesedi olayını aydınlatan Jandarma ekibine, Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta tarafından başarı belgesi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın