KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ağustos 2026 Pazar
°C

Akdeniz'de israil kirliliği

Lübnan'da İsrail'in bombaladığı akaryakıt tanklarından sızan petrol, başkent Beyrut'un kıyı şeridinden sonra, Akdeniz'deki diğer ülkeleri de tehdit ediyor. Sadece Beyrut sahilllerini temizlemek için 50 milyon avro gerekiyor.

Akdeniz`de israil kirliliği
18 AĞUSTOS 2006 CUMA 13:24
0
1064
0
AA aa
Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, kirliliğin yayılmasını önlemek için çözüm arayışında. Beyrut kıyılarının temizlenmesi için ise 50 milyon euro gerekiyor.

İsrail tarafından 34 gün boyunca bombalanan Lübnan'da, insani trajedinin yanı sıra çevre felaketi de yaşanıyor.

15 temmuzda İsrail jetlerinin saldırısına hedef olan Beyrut yakınlarındaki El Ciyye kentinde bulunan bir enerji santralının deposundan sızan 10 ile 15 bin ton petrol önce Lübnan'da 150 kilometrelik kıyı şeridini kapladı, ardından Suriye, Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan sahillerini tehdit etti.

Lübnanlı çevreciler petrolü kendi imkanlarını seferber ederek temizlemeye çalıştı, ancak bombardımanın sürmesi temizleme çalışmalarına engel oldu.

Yeşil kaplumbağaların beslenme yatağı Lübnan kıyıları, canlılar için öldürücü siyah petrol tabakasıyla kaplandı.

Akdeniz'e kıyısı bulunan - İsrail dışındaki - ülkeler, petrolün yayılması endişesiyle Yunanistan'ın başkenti Atina'da biraraya geldi. Toplantıda, 15 bin ton petrolün yol açtığı kirliliğin ortadan kaldırılması için ortak strateji uygulanması kararlaştırıldı.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada, kirliliğin temizlenmesi için gereken 50 milyon euroluk kaynağın 10 milyonunu AB'nin sağlayacağı, OPEC'in de 200 bin euro katkıda bulunacağı belirtilirken, geri kalan finansmanın sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ UYARMIŞTI

Çevre örgütleri de, İsrail bombardımanı sonucu denize sızan binlerce ton petrol tabakasının Türkiye ve Kıbrıs kıyıları için tehdit oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

Kısa vadede, akıntının balık avlama bölgelerine ve kumsallarına yayılmalarını önlemek ve kontrol altına almak için Lübnanlı yetkililerin acil yardıma ihtiyaç duyduklarını bildiren Greenpeace, uzun vadede akıntıyı Lübnan açıklarında 100 km'ye kadar temizlemenin 6-12 ay arasında zaman alacağını belirtti.

Çevreci örgüt, akıntının, Lübnan'ın zaten az olan deniz rezervlerine ve bunun yanı sıra Lübnan sahillerindeki balık yumurtaları ve deniz kaplumbağaları yuvaları için de bir tehdit oluşturmakta olduğu uyarısında bulundu.

Petrol akıntısı, Akdeniz'de yaşayan deniz memelilerinin ve deniz kuşlarının yanı sıra yerel balıkçılığı ve turizmi de çok kötü etkileyeceğini belirten Greenpeace, uluslararası kamuoyunu bu insanlık vahşetine ve çevre tahribatına acil bir son vermeye çağırıyor.

Lübnan Çevre Bakanı Yakub El Sarraf da kirliliğin, sadece Lübnan'ı değil Doğu Akdeniz'deki tüm ülkeleri etkileyeceğini söylemişti.

CNNTürk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın