KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Kasım 2026 Pazar

'AKP yüzde 40'la tek başına iktidar'

İngiliz The Independent gazetesi, anketlerin gösterdiği gibi AKP'nin seçimlerden sonra tek başına iktidar olmasının uluslararası yatırımcılar için “ideal” sonuç olduğunu yazdı.

`AKP yüzde 40`la tek başına iktidar`
18 TEMMUZ 2007 ÇARŞAMBA 11:50
0
1009
0
AA aa
İngiliz The Independent gazetesi, birçok Türkün hala AKP'den kuşkulandığını ve laik partiler için oy kullanacağını belirterek “Laik Anamuhalefet partisinin Hugo Chavez stili ekonomik ulusalcılığına inişinden duyulan dehşetin, eğitimli birçok Türk tarafından paylaşıldığı” yorumunu yaptı.

The Independent gazetesi, Türkiye'deki seçimlere ilişkin değerlendirmesinde anketlerin, AKP'nin oyların yüzde 40'ını alarak tek başına iktidar olmayı garantileyeceğini gösterdiğini kaydetti. Gazete, “Bu, AKP'nin, Batı ve piyasa yanlısı politikalarından mutlu olan ancak yargıda ve ordudaki laiklerle çatışmacı ilişkileri konusunda ihtiyatlı olan uluslararası yatırımcılar için ideal bir sonuçtur” dedi.

Bu haftanın başında İstanbul borsasının “tarihi” bir düzeye çıktığına dikkat çeken gazete, borsanın “yüzde 70'inden fazlasının yabancıların elinde olduğu”nu yazdı.

Buna karşın gazete, AKP konusunda kitap yazan siyaset bilimcisi Hakan Yavuz'un, yatırımcıların fazla iyimser olduğu, seçim ile oluşacak parlamentoda “Kürt milliyetçileri, Türk milliyetçileri, aşırı laikler ve AKP”nin bulunacağını bunun da “yakıcı bir koleksiyon” olacağı görüşüne de dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İLK GERİLİM NOKTASI

The Independent, yeni parlamentoda ilk “gerilim noktası”nın cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağını belirtirken bu görevin geleneksel olarak “laik” bir görev olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “uzlaşma” arzusunu dile getirdiğini ve Türkiye'yi laik yapısından uzaklaştırmaya çalıştığı kaygılarını gidermek amacıyla AKP'nin yeni parlamento grubunun bir miktar merkez adayı içereceğini belirten gazete, “Ancak birçok kişi, hala AKP'den kuşkulanıyor” ifadesini kullandı.

Bu çerçevede gazete, Ersin Oktay isimli bir İstanbul işadamının görüşlerine yer verdi. Oktay da, AKP hükümetinin ekonomik performansının iyi olduğunu belirtikten sonra “Ancak, onlara güvenmiyorum” dedi. Laikler için oy kullanacağını ifade eden Oktay, buna karşın laiklerin hükümete girmeyeceği umudunu da dile getirdi.

Oktay'ın sözlerine dikkat çeken gazete de işadamının “Laik ana muhalefet partisinin Hugo Chavez stili ekonomik ulusalcılığına inişinden duyduğu dehşet, eğitimli birçok Türk tarafından paylaşılıyor” yorumunu yaptı.

AKP 10 MİLYON ALEVİ'Yİ KAZANAMADI

İngiliz gazetesi, AKP'nin “10 milyon Alevi'yi kazanmaya başarmadığını” belirtirken de Aleviler için “Uzun bir süreden beri ülkenin Sünni çoğunluğunun baskısı altındaki Şii mezhep” nitelemesini yaptı.

Gazete, İzzettin Doğan'ın, AKP'nin tanınmış bir Alevi yazarı aday gösterme kararını için sarfettiği “vitrin süslenmesi” sözlerine de dikkat çekti. Gazete, Doğan'ın “Kendisine saygı duyan hiçbir Alevi, bu parti için oy kullanmaz” ifadesini de aktardı.



ANKA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.11.2026
23:58
Çapakçur`dan Bingöl`e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Çapakçur'dan Bingöl'e… Atalay, Tarihe Işık Tutan Eseriyle Okur Karşısında
Bingöllü yazar M. Fatih Atalay'ın 5 yıllık çalışmayla hazırladığı iki ciltlik 'Bingöl ve Siyaset Tarihi' kitabı, düzenlenen tanıtım ve imza programıyla okuyucuyla buluştu. Bingöl'ün 500 yıllık geçmişini ele alan eserde, kentin ilk belediye başkanlarından Osmanlı dönemindeki mebuslarına, milletvekillerinden yerel yöneticilerine kadar pek çok isim ve tarihi bilgi yer alıyor.
06.11.2026
23:57
Bingöl`de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Bingöl'de 10 Ayda 287 İş Yeri Kapandı! Esnaf İçin Faizsiz Yapılandırma Çağrısı
Artan kiralar, düşen satışlar ve yükselen işletme giderlerinin esnafın yükünü ağırlaştırdığına dikkat çeken Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mesut Kurtaran, 10 ayda 287 iş yerinin kapandığını belirterek, 'Esnafın ayakta kalabilmesi için faizsiz yapılandırma şart' mesajı verdi.
06.11.2026
23:56
Hülakü Bingöl`ün doğalgaz limitlerini Meclis`e Taşıdı
Hülakü Bingöl'ün doğalgaz limitlerini Meclis'e Taşıdı
Bingöl'de kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle doğalgaz tüketim limitlerinin yetersiz kaldığını belirten DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bakan Bayraktar'a 6 soru yönelten Hülakü, özellikle kış aylarında tüketim limitlerinin artırılmasını ve kademeli fiyatlandırmanın bölgesel koşullara göre yeniden düzenlenmesini istedi.
06.11.2026
23:55
Binlerce personel onu arıyor!
Binlerce personel onu arıyor!
Solhan'da 25 Ekim'den bu yana kendisinden haber alınamayan 81 yaşındaki Alzheimer hastası Cebbar Peşmen'i bulmak için yürütülen çalışmalarda 1.129 personel görev aldı. 6 dronla havadan tarama yapılırken, bugüne kadar yaklaşık 55 kilometrekarelik alan arandı. Ancak henüz bir sonuca ulaşılamadı.
06.11.2026
23:53
Baraç`tan Bingöl`ün doğalgaz limitleri için tepki!
Baraç'tan Bingöl'ün doğalgaz limitleri için tepki!
Bingöl'de doğalgaz faturalarının vatandaşın bütçesini zorladığını belirten DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, iktidar milletvekillerine tepki gösterdi. Elâzığ'da tüketim limitlerine ilişkin yapılan düzenlemeyi hatırlatan Baraç, 'Halkın sorunlarıyla ilgilenmiyorsanız Mecliste ne işiniz var?' diyerek Bingöl için de iklim koşullarına uygun düzenleme yapılmasını istedi.
06.11.2026
23:53
Bingöl`de Bir Haftada 27 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de Bir Haftada 27 Şüpheli Tutuklandı!
Bingöl'de polis ekiplerinin 30 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği çalışmalarda uyuşturucu madde, silah ve kaçak ürünler ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 55 şüpheliden 27'si tutuklanırken, çok sayıda kaçak sigara ve elektronik sigara da ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın