KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Haziran 2025 Perşembe
°C

'AKP'yle birlikte kendini de vurdu'

Deniz Baykal '367 şartı' ile Ak Parti'yi vurdu ama sözde çok önem verdiği milletin iradesiyle karşı karşıya kaldı. Çünkü Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de göze alamıyor.

`AKP`yle birlikte kendini de vurdu`
03 MAYIS 2007 PERŞEMBE 09:07
0
936
0
AA aa
Türkiye, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başladığı günden bu yana kritik günler yaşadı. Bu dönemde, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve medya önemli bir 'demokrasi sınavı'ndan geçti.

Bu süreçte, hangi siyasi partinin 'demokrasi cephesi'nde yer aldığını, milletin emanetine sadık kaldığını, hangi siyasi partinin 'millet iradesi' dışında başka güçlerden himmet beklediğini çok net bir şekilde görmüş olduk.

Tarihsel misyonunun bir gereği olarak 'gerilim' stratejileriyle, cumhurbaşkanlığı seçimini mahkeme kapısına düşüren ve böylece demokrasiyi arkadan hançerleyen CHP, rejimin önünü tıkamış bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin son kararından sonra, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi asla bir cumhurbaşkanı seçemez. Çünkü 367 şartı ile birlikte Meclis bloke edilmiştir ve demokrasi yara almıştır.
Bu dar koridordan çıkışın tek adresi, 'millet iradesi'dir. Nitekim Başbakan Tayyip Erdoğan MYK toplantısından sonra yaptığı açıklamada ve dünkü grup toplantısındaki konuşmasında seçimin öne alınacağını ve en kısa sürede sandığın milletin önüne konulacağını söyledi.

Bu arada Başbakan Erdoğan, çok önemli bir hamle daha yaparak cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayacak Anayasa değişikliği için de düğmeye basmış bulunuyor.

Bir bakıma, CHP'nin geleneksel uzlaşmazlığı ve 'demokrasi dışı' arayışları, Türkiye'nin önüne tarihi bir fırsatı getirdi. Muhtemelen önümüzdeki on gün içinde, Meclis Anayasa değişikliği yaparak cumhurbaşkanını halkın seçmesinin önünü açmış olacak.

Kuşkusuz, Tayyip Erdoğan'ın bu 'tarihi hamlesi' CHP'yi hiç de memnun etmemiştir. Aslında CHP, 'millet iradesi'ni hiçe sayarak cumhurbaşkanını 'ittifak' halinde olduğuna inandığı güçlerle birlikte kendisinin seçmesi gerektiğine inanıyordu.

Bu yüzden de, yedeğine DYP ve Anavatan'ı alarak cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'i bypass etti ve sonucu Anayasa Mahkemesi'nden aldı. Yani, 'millet iradesi'ne ipotek koydurttu…

Ancak bu süreçte, Baykal'ın hiç de hesap edemediği bir sonuç ortaya çıktı. Eğer Anayasa değişikliği gerçekleşirse, artık cumhurbaşkanını halk seçecek. İşte Baykal'ı kara kara düşündüren de bu…

Çünkü işin halka havale edilmesi demek, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ebediyen 'denklem dışı'na çıkması anlamına gelmektedir.
Çünkü CHP, tarihi boyunca Türk halkıyla hep kavgalı olmuştur. Bu yüzden de, bugüne kadar attığı bütün siyasi adımlarda 'millet iradesi'ni değil, başka güçlerin 'iradesi'ni dikkate almıştır.

Tam da Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, mutluluk şarkıları söylediği bir günde, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanını halkın seçeceğini açıklaması CHP'nin keyfini kaçırmıştır.

Aslında CHP, 367 zaferiyle Erdoğan'ın sakalını kesmiştir, ama aynı zamanda kendi kolunu ve bacağını da kaybetmiştir. Evet Baykal, “367 fantezisi” ile görünürde bir zafer kazanmıştır.

Ama öyle görünüyor ki, bu “fantezi” ileride Baykal'ın başına çok iş aşacaktır. Eminim ki, bu süreci yeniden başa döndürmek mümkün olsa Baykal hiç tereddüt etmeden koşa koşa Meclis'e girer ve AK Parti ile birlikte cumhurbaşkanını seçerdi. Ama iş işten geçmiştir ve artık Baykal “367 fantezisi” ile kazandığı zaferle yetinmek zorundadır.


haber7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.06.2025
13:16
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 Gözaltı
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı. Şahıslardan biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.
18.06.2025
21:26
Bingöl Basın Konseyi`nden Vali Usta ile Başkan Arıkan`a Ziyaret
Bingöl Basın Konseyi'nden Vali Usta ile Başkan Arıkan'a Ziyaret
Yaklaşık 15 gün öne kurulan Bingöl Basın Konseyi, ilk ziyaretlerini Bingöl Valisi Dr. Ahmet Usta ve Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'a yaptı. Konsey Başkanı Hakim Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı ziyaretlerde, konseyi amacı, hedefleri ve yürütülmesi planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
18.06.2025
20:06
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Hibe desteği alacaklar dikkat! Son başvuru 23 Temmuz
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)2025 Yılı 16. Etap Başvuru Sonuçları Askı İlanı yayımlandı.
18.06.2025
19:50
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Hülakü, su sorunu için yanıt istedi
Bakan Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, soruları sıraladı ve 'Bingöl Merkez'deki içme suyu sorununun kalıcı biçimde çözülebilmesi için önümüzdeki dönemde hangi adımlar atılacaktır?' diye ekledi!
18.06.2025
19:20
Okan Alay`dan yeni eser!
Okan Alay'dan yeni eser! 'Sesin Değdiği Yerden'
Bingöl temalı şiir ve hikâyeleri ile de adından söz ettiren ve kuşağının özgün kalemleri arasında yer alan Alay, 'Sesin Değdiği Yerden' adlı yeni eserinde bireyin iç dünyasında yankılanan seslerin peşine düşüyor.
18.06.2025
13:47
Bingöl`de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'de 15 bin kök kenevir ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan çalışmada, 15 bin 300 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın