KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Aksoy: süreci destekliyoruz

İmralı görüşmelerine ilişkin açıklamada bulunan İnsan Hakları Derneği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Aksoy: “Kürt sorununda demokratik çözüm için diyalog ve müzakere sürecini destekliyoruz” dedi.

Aksoy: süreci destekliyoruz
09 OCAK 2013 ÇARŞAMBA 09:18
0
1690
1
AA aa

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nihat Aksoy, İmralı ile gerçekleşen görüşmelerle ilgili açıklama yaptı.

“2009 yılında belirlenen Kürt politikasının Kürt sorununu çözmekte başarısız olduğu ve bu politika ile de sorunların çözülemeyeceğinin nihayet anlaşılmış olmasını umuyoruz” diyen Aksoy, siyasal iktidarın yeni Kürt politikasına uygun olarak 2009'dan beri çeşitli bazı adımların attığını, Kürt kimliğinin tanınması noktasında bazı girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.

Aksoy: “En son Kürtçe'yi seçmeli ders olarak eğitim müfredatına dahil etmek gibi. Ancak gelinen süreçte Kürt siyasal hareketinin muhatap alınmayıp, tek taraflı atılacak adımların çözüm getirmeyeceği görülmüştür. Dünyadaki örneklerden de anlaşılacağı gibi Kürt sorununun çözümü ancak sorunun muhatapları ile diyalog kurulup müzakere yapılarak çözülebilir. Çözüm sürecinde insan hakları temelinde bir bakış açısının ortaya konması Türkiye'de yaşayan herkesi asgari müştereklerde buluşturacak bir çözümü mümkün kılabilir” dedi.

Siyasal iktidarın onayı doğrultusunda devlet yetkililerinin İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'la görüşmeye başlamış olmalarının önemli olduğunu ifade eden Aksoy, görüşmelerin sürdürülmesi gereken bir girişim olduğuna dikkat çekti.

Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasının dönüm noktası olduğunu vurgulayan Aksoy: “DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ve BDP Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ayla Ata Akat'ın Abdullah Öcalan'la görüştürülmesi, Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasında önemli bir dönüm noktası da olmuştur. Öte yandan Orta doğuda yaşanan gelişmeler karşısında kendi ülkesindeki temel insan hakları ve demokrasi sorununu çözememiş bir Türkiye'nin inandırıcılığı kalmamış, Hükümetin uyguladığı dış politika ciddi eleştireler almıştır. Özellikle anti Kürt/anti Alevi politika sürdürülemez bir noktaya gelmiş, ülkede ve bölgede yaşayan Kürtler ve Aleviler ciddi bir endişe içerisine girmiştir. Sürdürülemez bu politikanın devam edemeyeceği ise açıktır”

“PKK'nin de kalıcı bir eylemsizlik ortamına girmesi gerekmektedir”

Akan kanın durması için çatışmasızlık ortamının sağlanması gerektiğini belirten Aksoy: “Kürt sorununda çözüm sürecinin gelişebilmesi için başlayan diyalog ve istişare ortamının müzakereye dönüşmesi gerekmektedir. Müzakerelerin başlayabilmesi, toplumda bir barış ortamının sağlanması, akan kanın durdurulması için ise kalıcı bir çatışmasızlık ortamının sağlanması gerekmektedir. Bunun için devletin her türlü askeri ve siyasi operasyonlarını durdurması, PKK'nin de kalıcı bir eylemsizlik ortamına girmesi gerekmektedir. Bununla birlikte açık veya gizli nasıl olursa olsun bir ateşkes ortamının sağlanması ve müzakerelerde uzlaşma sağlanması halinde PKK'nin silahlı güçlerini sınır dışına çekmesinin koşulları yaratılmalıdır. Kalıcı çatışmasızlık ortamının yaratılması ile birlikte ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, ciddi bir demokratikleşme sürecinin yaşanması gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
mehmet güneri (@Misafir_11576)
11 Ocak 2013 Cuma 18:36
insallah o gün yakindir. ama malesef bu sürec bazilarin hosuna gitmemis ki hemen ilk günden itibaren tas koymaya basladilar allahdan umut ederim ki o cevreler kendi amaclaina ulasmiyacaklar her ne olursa olsun sürece hep destek tam destek saygilarimla
27.08.2025
20:05
Bingöl`de laf, onlarca icraat var! Bitlis`e tıp fakültesi…
Bingöl'de laf, onlarca icraat var! Bitlis'e tıp fakültesi…
Sağlık altyapısındaki yetersizlikle can çekişen ve çevre illere mahkûm olan Bingöl'ün yıllardır dillendirilen 'Tıp Fakültesi' talebi bir türlü karşılık bulmazken, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.
27.08.2025
19:11
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerince yapılan uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı.
27.08.2025
19:03
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
27.08.2025
18:54
Tırın freni boşaldı, faciaya ramak kaldı
Tırın freni boşaldı, faciaya ramak kaldı
Bingöl-Elâzığ yolunda freni boşalan tır, kilometrelerce ilerlerken sürücünün soğukkanlılığı faciayı önledi. Sürücü tırı refüje sokarak durdurdu, o anlar kameralara yansıdı.
26.08.2025
19:37
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammında 2026 yılı için verilen zam teklifinde değişiklik yapılmazken, 2027 yılının ilk 6 ayı için teklif 1 puan artırılırken diğer 6 ayı için teklif sabit kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 'Kararı asla kabul etmeyeceğiz, sineye çekmeyeceğiz. Direnmeye, eylemliliğe, bütün demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.'
26.08.2025
19:33
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
sendika, 29 Ağustos 2025 Cuma günü Bingöl dahil ülke genelindeki 1003 SYDV'de greve çıkacaklarını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın