KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Haziran 2025 Pazar
°C

Alevi dedesi: üniversite'nin bünyesinde alevilik enstitüsü kurulsun

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen Alevilik” konulu konferansında konuşan Alevi Dedesi Ali Beyazyıldırım, Bingöl Üniversitesi bünyesinde bir Alevilik Enstitüsü'nün kurulmasını istedi.

Alevi dedesi: üniversite`nin bünyesinde alevilik enstitüsü kurulsun
27 MAYIS 2010 PERŞEMBE 09:08
0
1984
0
AA aa
Bingöl Üniversitesi tarafından  “Alevilik” konulu konferansı dün saat 14.00'da Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sezgin, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gıyasettin Baydaş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Uzunçakmak, İl Milli Eğitim Müdürü M.Ali Hansu, İl Müftüsü Hasan Çağlar, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yoğun bir katılımın olduğu Konferansa konuşmacı olarak katılan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan  “ Alevi-Bektaşi Klasikleri” adlı çalışmadan örnekler vererek, detaylı bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Eğri'nin sunumundan önce programın açılış konuşmasını yapan Alevi Dedesi Ali Beyazyıldırım, konferansın kendileri için çok önemli olduğunu ve mezheplerin daha iyi anlaşılması için bu tür konferanslara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bingöl Üniversitesinin duyarlı davranıp iyi bir organizasyon yaptığını belirten Beyazyıldırım, farklı mezheplere mensup insanların daha iyi kaynaşması gerektiğini ifade ederek, “ Bu tür konferanslar hem bizim kendimizi iyi tanımamız hem de başkalarının bizleri iyi tanıması için fırsat olarak görülmelidir. İslam dininin kardeşliği geniş bir çatıya sahiptir. Burada hepimize yer vardır. Birbirimize değerlerimizden ötürü şüpheyle bakmaktan vazgeçmeliyiz. Bizim Bingöl Üniversitesinden bir talebimiz var. İmkânları varsa Üniversite bünyesinde bir Alevilik Enstitüsü kurulsun” dedi. Beyazyıldırım konuşmasının ardından sazıyla kendi bestelediği bir türküyle mezhep kardeşliğine dikkat çekti.

ALEVİ VE BEKTAŞİ KLASİKLERİ
Beyazyıldırım'dan sonra söz alan Prof.Dr. Osman Eğri, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan  “ Alevi-Bektaşi Klasikleri” adlı çalışmadan örneklerle sinevizyon eşliğinde bir sunum yaptı. Alevî-Bektaşî geleneğinin sürdürülebilir ve uygulanabilir olmasında erkân kitaplarının olmazsa olmaz bir önemi bulunduğuna dikkat çeken Eğri, Tarikat erkânı yürütülürken başvuru kaynağı olan bu eserlerin tekke ve dergâhların kütüphanelerinde bulunan temel kaynaklardan olduğunu söyleyerek,  “ Dört adet Erkân Risalesi'nin çevirisini ihtiva eden Erkânnâme 1 adlı eser, Bektâşîliğin yazılı kurallarını dile getirmektedir. Hz. Muhammed'in Hz. Ali'ye nasîhatıyla başlayan ilk risâlede tâliblik ve müridliğin âdâb/erkânı, sûfîlik, sohbet, evliyânın on iki buyruğu gibi konulara yer verilmiştir. İkinci risâlede müsâhiblik, üç sünnet yedi farz ile birlikte çeşitli duâ ve menkîbeler söz konusu edilmektedir. Üçüncü risâlede tarîkata girme usûlü, tarîkatın on iki anlamı ve tarîkatla ilgili yirmi sekiz soru ve cevap bulunmaktadır. Dördüncü risâle Şeyh Safî Menâkıbı'dır. Bu eser farklı bir Şeyh Safî Buyruğu niteliğindedir. İmâm Ca'fer-i Sâdık'la Hz. Ali arasında geçen diyaloglar vasıtasıyla tâlib ve müsâhib ilişkisi öğretim konusu yapılmaktadır” dedi.
HIZIR VE İLYAS PEYGAMBERİN ÖNEMLİ BİR YERİ VARDIR
Alevî-Bektâşî geleneğinde Hızır Peygamber'in İlyas Peygamber'le birlikte önemli bir yerinin bulunduğunu belirten Eğri, Hızır ve İlyas'ın birlikte telaffuzunun zaman içerisinde dilimize kazandırdığı Hıdırellez, özellikle Alevî câmiada her yıl 6 Mayıs'ta kutlanan Alevî-Bektâşî geleneğinin sürdürülebilir ve uygulanabilir olmasında erkân kitaplarının olmazsa olmaz bir öneminin bulunduğunu ifade ederek, “ Tarîkat erkânı yürütülürken başvuru kaynağı olan bu eserler, tekke ve dergâhların kütüphanelerinde bulunan temel kaynaklardandır. Dört adet Erkân Risâlesi'nin çevirisini ihtiva eden Erkânnâme 1 adlı eser, Bektâşîliğin yazılı kurallaAlevî-Bektâşî geleneğinin sürdürülebilir ve uygulanabilir olmasında erkân kitaplarının olmazsa olmaz bir Alevî-Bektâşî geleneğinde Hızır Peygamber'in İlyas Peygamber'le birlikte önemli bir yeri bulunmaktadır. Dört adet Erkân Risâlesi'nin çevirisini ihtiva eden Erkânnâme 1 adlı eser, Bektâşîliğin yazılı kurallarını dile getirmektedir. Hz. Muhammed'in Hz. Ali'ye nasîhatıyla başlayan ilk risâlede tâliblik ve müridliğin âdâb/erkânı, sûfîlik, sohbet, evliyânın on iki buyruğu gibi konulara yer verilmiştir. İkinci risâlede müsâhiblik, üç sünnet yedi farz ile birlikte çeşitli duâ ve menkîbeler söz konusu edilmektedir. Üçüncü risâlede tarîkata girme usûlü, tarîkatın on iki anlamı ve tarîkatla ilgili yirmi sekiz soru ve cevap bulunmaktadır. Dördüncü risâle Şeyh Safî Menâkıbı'dır. Bu eser farklı bir Şeyh Safî Buyruğu niteliğindedir. İmâm Ca'fer-i Sâdık'la Hz. Ali arasında geçen diyaloglar vasıtasıyla tâlib ve müsâhib ilişkisi öğretim konusu yapılmaktadır.rını dile getirmektedir. Hz. Muhammed'in Hz. Ali'ye nasîhatıyla başlayan ilk risâlede tâliblik ve müridliğin âdâb/erkânı, sûfîlik, sohbet, evliyânın on iki buyruğu gibi konulara yer verilmiştir. İkinci risâlede müsâhiblik, üç sünnet yedi farz ile birlikte çeşitli duâ ve menkîbeler söz konusu edilmektedir. Üçüncü risâlede tarîkata girme usûlü, tarîkatın on iki anlamı ve tarîkatla ilgili yirmi sekiz soru ve cevap bulunmaktadır. Dördüncü risâle Şeyh Safî Menâkıbı'dır. Bu eser farklı bir Şeyh Safî Buyruğu niteliğindedir. İmâm Ca'fer-i Sâdık'la Hz. Ali arasında geçen diyaloglar vasıtasıyla tâlib ve müsâhib ilişkisi öğretim konusu yapılmaktadır.inî nitelikli bir günün adı olmuştur. Hızırnâme muhtevâsı itibarıyla Buyruk'lara benzemektedir. İçerisinde İmâm Ca'fer ve Şeyh Safî Buyrukları'na paralellik gösteren konu ve kavramlar bulunmaktadır. Dört kapı kırk makâm, müsâhiblik, mürebbîlik, ikrâr vermek, erkân, on iki imâm, on yedi kemerbest, dâra durmak, tecellâ ve tevellâ eserde yer verilen Alevî-Bektâşî geleneğinin kendine özgü ritüelleridir. Bölüm aralarında çok sayıda duâ, tercüman ve gülbank geçmektedir” şeklinde konuştu.


Bingöl Online Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.06.2025
22:54
Turhan`dan Bingöl`e vefa! İki okul yaptıracak
Turhan'dan Bingöl'e vefa! İki okul yaptıracak
Bingöl'de birçok alanda destek sunan Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, bu kez eğitime sunduğu büyük katkıyla adından söz ettirdi. Turhan, Bingöl'de anne ve babası adına iki okul yaptıracak. Protokol sonrası Turhan'a teşekkür eden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Okullarımızın Bingöl'ümüze ve evlatlarımıza hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
20.06.2025
21:35
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl`e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl'e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK Birinci Dairesi'nin hâkim ve cumhuriyet savcılarının talepleri doğrultusunda yaptığı değerlendirme sonucu hazırlanan kararname, Kurulun internet sitesinde yayımlandı. Kararname kapsamında Bingöl geneli 22 isimin yeri değişti. İşte Bingöl'e gelenler ile Bingöl'den gidecekler…
20.06.2025
18:17
Bingöl`de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Bingöl'de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Konuyu uzmanına sorduk ve fiyat yüksekliğinin sebepleri, diğer illerle fiyat farklığının sebepleri, kurumsal çerçevenin kamuoyunda yanlış yorumlanışı ve dahil edilmeyen konutların akıbetini tek tek açıkladı. Fiyatı yüksek bulan uzman isim, yapılacakları ise şöyle sıraladı;
20.06.2025
17:02
Bingöl`de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı ve işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.
20.06.2025
16:54
Bingöl`de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 farklı noktada toplam 19 bin 513 kök skunk bitkisi ele geçildi.
20.06.2025
16:37
Bingöl`de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl'de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette tarihi geçmiş süt, tavuk ve açıkta bırakılmış kıyma ürünleri tespit etti. Denetim sonrası markete 21 bin TL ceza kesildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın