KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Alimlerden zekat ve itikaf açıklaması

Ramazan ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde halkın merak ettiği konuların başında gelen itikâf sünneti ve zekât farizası hakkında âlimler önemli bilgiler verdi.

Alimlerden zekat ve itikaf açıklaması
30 TEMMUZ 2013 SALI 01:51
0
1962
0
AA aa

Ramazan ayının son günlerini idrak ettiğimiz bu günlerde halkın en çok merak ettiği konuların başında yer alan itikâf ve zekât hakkında Molla Abdullah Akdeniz ile Molla Abdulsamet Bingöl, önemli bilgiler verdiler.

İtikâf hakkında bilgi veren Molla Abdullah Akdeniz İtikâfın; her şeyden alakasını kesip yalnızca Allah'a ibadet etmek için bir yerde kalmak olduğunu dile getirdi.

İtikaf'ın kendini dünyevi işlerden ve meşguliyetinden arındırıp Allah'a yönelip ibadet etmek olduğunu belirten Akdeniz: “Fıkıh olarak itikaf; kişinin zaruri ihtiyaçları dışında bir yerde (camide) kalmasıdır. Zaruriyet dediğimiz; abdest almak gibi zaruri haller anlaşılmalıdır. Gıda ve uyuma ihtiyacı camide karşılanmalıdır. İtikâfta kişinin Kur'an okuması, namaz kılması, zikir ve tefekkür ile meşgul olması gerekir. Peygamber efendimiz genellikle Ramazan ayının yirmisinden sonra itikâfa girip bayram günü itikâftan çıkmıştır. Ashabı kiram da Peygamber efendimizin yaptığı gibi yapmıştır. Bundan dolayı bizim için de Ramazan ayının son on gününde sünnet olduğu için itikâfa girmek gerekir. Ne yazık ki itikâf terk edilen sünnetlerdendir” dedi.

İtikâf'ın yapılması ve İtikâf'tan çıkma halleri

Dünyevi işleri hayatlarının birinci planına koyanların itikâfı yapmakta zorlandıklarını söyleyen Akdeniz: “Yapmamız gereken Resülullah'ın sünnetini ihya etmemizdir. Halisane kullar kendilerini Allah'a adarsa ancak bunu yapabilirler. Dünyevi işler ile meşgul olanlar, dünyevi işleri birinci sıraya koyanlar itikâf yapmakta zorlanırlar. Yapmamız gereken dünyevi işleri ikinci plana koyup uhrevi konulara odaklanmamızdır. İtikâfta yapmamız gerekenler ise; camiden çıkılmaksızın namaz kılmak, zikretmek, nasihat etmek veya dinlemek ve itikâfı bozan hallerden kaçınmak gerekir. İtikâfı bozan haller ise; Niyeti değiştirmek, eşi ile cinsel münasebete girmek, ihtiyaçtan daha fazla bir sürede camiden çıkmaktır” ifadelerini kullandı.

“İbadet konusunda örnek Resulullah'tır”

Resulullah'ın sünnetine göre yaşamamız gerektiğine dikkat çeken Akdeniz: “Her zaman Resulullah'ın yaşantısı gibi yaşamalı sünnetine sımsıkı sarılmalıyız. Resulullah, dünyevi işler ile ailesinin geçimini sağlayacak kadar uğraşırdı ancak dünya işlerine dalmazdı. İnsanların sorunlarını dinler ve çözüme kavuştururdu. İnsanlara nasihatlerde bulunur, iyiliği emreder kötülükten alıkoyardı. Dünyevi işler ile fazla meşgul olmaz, kendini Allah'a adayıp ibadet eder, gecenin bir kısmında kalkıp namaz kılar ve tefekkür ederdi. Kendini ibadete fazla kaptıran sürekli olarak gecesini ibadet ve gündüzünü oruç ile geçiren sahabeleri uyarır kendini örnek gösterirdi. Resulullah, bazen oruç tutardı, bazen tutmazdı, gecenin bir bölümünde uyur bir bölümünde ise namaz kılıp ibadet ile meşgul olurdu”

Kadir Gecesi'ne has bir ibadet var mıdır?

Akdeniz, Kadir gecesinin önemi ve Müslümanlar olarak Kadir Gecesi'nde yapmamız gerekenler hakkında şunları kaydetti:

"Kadri Gecesi bu ümmetin en kutsal gecesidir. Kur'an-ı Kerim'de de bu konu geçmektedir. Hatta Kadri Gecesi ile ilgili bir süre bulunmaktadır. Kadr süresi dışında başka sürelerde de bu gece ile ilgili ayetler bulunmaktadır. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsus bir gecedir. Diğer ümmetlerde böyle bir geceden daha hayırlı bir gece yoktur. Kur'an-ı Kerim'de kadir gecesi nazil olmuş, kadir gecesi için; Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır ve bu gecede yapılan ibadetlerde içinde kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetlerden daha hayırlıdır. Kadir gecesi Ramazan ayının içinde gizli olan bir gecedir. Ramazan ayında aranması gereken bu gece için Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerinde aramak daha çok dikkate alınmalıdır. Kadir gecesinin bir geceye indirgemek doğru değildir. Kadir gecesine has bir ibadet ve zikir çeşidi bulunmamaktadır. Bu gecede çokça Kur'an okumalı, namaz kılmalı, dua ve zikir etmeliyiz. Bu gecede kötülüklerden ve kötü işlerden bedenen ve tüm uzuvlarımızla kaçınmamız gerekir. Bazı kesimlerde Kadir gecesine özgü rivayet edilmiş olsa da kadir gecesine has bir ibadet şekli yoktur."

Hz. Aişe (ra)'nın "Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet ve bağışla." diye dua ettiğini dile getiren Akdeniz, bu duanın normal bir dua olduğu görünse de çok kapsamlı bir dua olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Dualarda Allah'tan her şeyi istememiz lazım. İnsanlardan bir şey birkaç defa istediğimizde bıkar ve hatta karşısındakinden kırılabilir. Fakat Allah'ın ahlakı tüm bunların üstündedir: Allah'u Teâla'ya ne kadar çok elimizi açarsak, dua edersek bizden o kadar razı olur. Allah bize, sizin duanız olmasa ben yalvarıp yakarmanız olmasaydı ben sizi ne edecektim" diye buyurmaktadır. Biz Allah'a muhtaç kullar olarak her zaman ve her yerde Allah'a yalvarmalı ve her şeyimizi ondan istemeliyiz.”

Zekât nedir ve kimlere verilir?

Solhan'ın ve bölgenin tanınmış âlimlerinden Molla Abdulsamet Bingöl ise zekât konusunda halkımızın bilgilenmesi için bazı açıklamalarda bulundu.

Zekâtın birçok anlamı olduğunu ve kısaca temizlik ve ziyadeleşme anlamlarına geldiğini dile getiren Bingöl, zekât verilen sınıfları şöyle açıkladı:

"Allah'u Teâla tövbe süresi 60. ayette belirtildiği üzere 8 sınıf insana zekât verilir. Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak şu sınıflara verilebilir:

"Fakirler; Fakir, on ihtiyacının üçünü karşılayıp yedi ihtiyacı karşılayamayandır. Miskin (düşkün); on ihtiyacının yedisini karşılayıp üçünü karşılayamayandır. Zekât memurları; zekâtları ve yahut fakirlere toplayan kısımdır. Hali hazırda zekât memurları günümüzde yoktur. Kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar; küfürden İslam'a dönüş yapan inancı zayıf birinin kalbini İslam'a ısındırılması ve kalbinin İslam'la mutmain olması için verilir. Köleler; efendisi tarafından şu kadar mal karşılığı özgürleştirilecek olan köleye verilebilir. Borçlular; iki taifenin arasını bulmak için borç bulup aralarını bulmak ve yahut kendi nefsi için borç etmiş lakin helal yerde olma şartıyla zekât verilir. (kumar içki zina için borç edene zekât verilmez) Allah yolunda Cihad edenler; Bu da savaşa gönüllü olarak gidenlerdir. Zengin ve fakir olması durumu değiştirmez. Allah'ın dininin ilanı, Kelimetullah'ın hâkim olması için savaşanlara zekat gider. Şöyle bir görüşte vardır kim Allah yolunda çalışırsa hizmet ederse davet ederse bunlardan sayılır. Yolda kalanlar; Yolculuk esnasında yolda kalıp parası bitendir. Zengin bile olsa evine yetişecek kadar temin edilebilir."

Şafiler Hanefileri taklit edebilirler mi?

Şafilerin ne üzerine zekât verdiği ve Hanefi mezhebini takip edip edemedikleri hususunda ise Bingöl, şu ifadeleri kaydetti:

"Şafiler eşya üzerinden değil değer üzerinden zekât verirler. Hanefiler eşya üzerinden de değer üzerinden de verebilirler. İsterlerse Şafiler, Hanefileri taklit edip eşya üzerinden de zekât verebilirler. Zekât hesaplanırken Şafi Mezhebine göre borç düşürülmez borcunda zekâtı verilmesi gerekir. Zekât İslam'ın şartlarından biridir. Kelime-i Şehadetten sonra kimi âlimlere göre zekât önce gelir, namaz sonra gelir. "Çünkü zekât ibadetinde hem kişinin hem de toplumun menfaati vardır." diye görüş ileri sürmüşler. Zekât çok mühim bir ibadettir. Kuran-ı Kerimde birçok yerde namazla birlikte zikredilmiştir. ('Namazınızı ikamet edin, zekâtınızı verin' diye…) Zekât vermemenin cezası da ağırdır. Hem ayetlerde hem de hadislerde buna değinilmiştir. Zekâtını vermeyen bir şahsın ahrette o mal kendisine azap olarak geri döner. Malın hazır olmaması veya vermeyi düşündüğünüz yakın akrabasının hazır olmaması durumu hariç zekât geciktirilmemelidir. Zekât yardımlaşmadır, dayanışmadır, kaynaşmadır, birçok faydası vardır. Bu ibadetle sevgi muhabbet daha da artar. Zekât verilmediğinde açlıktan ölenler olabilir, mağduriyet yaşayanlar olabilir. Bunların yaşanmaması için bu ibadete önem verilmelidir." 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın