KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

Ambulanslar 30 saniyede yolda

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan “112 Otomasyon Projesi” ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı ambulanslar, uydu üzerinden alınan bilgilerle merkezi harita üzerinden takip edilip hastaya en kısa zamanda ulaşacak ve hasta en uygun hastaneye yönlendirilecek

Ambulanslar 30 saniyede yolda
12 TEMMUZ 2007 PERŞEMBE 09:38
0
1035
0
AA aa
Yaklaşık 3 ay sonra devreye alınacak “112 Otomasyon Projesi” İl Sağlık Müdürlüğü Avrupa Yakası Komuta Kontrol Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına katılan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar ve sağlık müdürlüğü yetkilileri basın mensuplarıyla birlikte yeni teknolojilerle donatılan merkezi gezerek, bilgi aldı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Mehmet Koşargelir, “112 Otomasyon Projesi” ile ilgili yaptığı açıklamada, kurulan sistemin 3 aylık personel eğitiminden sonra hizmete alınacağını ifade ederek, sistemle 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ne bağlı ambulansların hem Sağlık Müdürlüğü Avrupa Yakası Komuta Kontrol Merkezi, hem de Anadolu Yakası Komuta Kontrol Merkezi tarafından monitör üzerinden takip edilebileceğini söyledi.

Koşargelir, kurulan sistem ile 112'yi arayan numaraların yerinin Telekom ve GSM operatörleri altyapısı kullanılarak tespit edilebildiğini belirterek, “Böylece çağrının yapıldığı adres de ayrıntılı olarak görülebilecek. Ambulanslar adres aramakla zaman kaybetmeyecek ve vakaya daha kısa zamanda ulaşılabilecek” dedi.

Ambulanslarda bulunan uydu sistemleri sayesinde her ambulansın merkezdeki harita üzerinden saniye saniye takip edilmesi imkanına kavuşulacağını dile getiren Koşargelir, araçların olay yerine sevk edilmesi sırasında navigasyon aleti ile ambulans sürücüsünün sesli ve görüntülü olarak olay yerine kadar yönlendirilebileceğini de ifade etti.

Ambulanslara yerleştirilen veri terminalleri sayesinde vaka bilgilerinin merkezden müdahale ekiplerine, hastanın tüm bilgilerinin de ambulansların komuta merkezine ve hasta ulaşmadan önce hastaneye gönderilebildiğini de vurgulayan Mehmet Koşargelir, hastane acillerinde bulunacak modüller sayesinde doluluk durumlarının takip edilebildiğini söyledi.
Koşargelir, hastanın hastaneye varması sonucu acil serviste yapılan ilk müdahale ve müdahale sonrası durum bilgilerinin de toplanabildiğini dile getirdi.

HASTAYA HIZLI ULAŞIM

Sistemin devreye tam olarak alınmasıyla İstanbul'da 112 acil hizmetlerinin kalitesinin artacağını vurgulayan Koşargelir, şöyle dedi:

“Bu sistemin bize kazandıracağı en büyük avantaj zaman olacak. Acil hastaların ihtiyacı olan en önemli konu zaman. Erken tanı, erken tedavi önemli. Bu sistemde ambulansın bulunduğu istasyondan hareket emrini verme süremiz kısalacaktır. Bu konuda dünya standardı 1-5 dakikadır. Biz yeni altyapı teknolojisiyle 112 arandığı zaman aranan adresi ekranda görebileceğiz. Hastanın şikayeti ile birlikte şikayetinin derecesini de anlayabileceğiz. Vakayı kabul ettikten sonra ambulansı yönlendireceğiz. Bu bize bir dakikanın altında bir zamana mal olacak. Önceki sistemde 1-5 dakikaya mal oluyordu. Hastaneye ulaşım süremiz dünya standardı olan 8 dakika civarında olacak. Ancak hastaları aldıktan sonra hastaneye gitme aşamasında sistem bize yine zaman kazandıracak. Çünkü biz merkezden hastanın ne durumda olduğunu merkezden görebildiğimiz gibi, hangi hastanenin o hasta için daha uygun olduğunu da görebileceğiz. Hastayı uygun hastaneye yönlendireceğiz. Sistemin bize en çok kazandırdığı şey zaman.”

Koşargelir, 2 bin 200 kişi ile bu hizmeti vereceklerini belirterek, sistemin yaklaşık 3,5 milyon YTL'ye mal olduğunu söyledi.

Mehmet Koşargelir, şu anda 87 ambulansın sisteme hazır hale getirildiğini, yarın hizmete girecek yeni 50 ambulansla birlikte sayının 137'ye çıkacağını, sisteme dahil olan Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 22 ambulansla birlikte toplam 159 ambulansın sistemde hizmet vereceğini kaydetti.


hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın