KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Kasım 2025 Cuma
°C

'Anadil Gününde Zazaca'nın Durumu' Programı düzenledi

Akademiya Zazaki, 21 Şubat Dünya Anadil Günü münasebetiyle Anadil Gününde Zazaca'nın Durumu başlıklı Zazaca online bir program düzenledi.

`Anadil Gününde Zazaca`nın Durumu` Programı düzenledi
21 ŞUBAT 2022 PAZARTESİ 14:52
18
6649
0
AA aa

Kısa bir süre önce sivil bir oluşum olarak kurulan ve Zaza dili, kültürü, tarihi başta olmak üzere Zazalar ve Zazaca ile ilgili çalışmalar yapmak için yola çıkan Akademiya Zazaki / Zazaca Akademi; ilk programını 21 Şubat Dünya Anadil Günü münasebetiyle, “Rocê Zonan dı Weziyetê Zazaki – Anadil Gününde Zazaca'nın Durumu” başlığı altında Youtube üzerinden online bir panel olarak düzenledi.

Dünya Anadil Günü münasebetiyle düzenlenen programda İnönü Üniversitesinden İsmail Söylemez, Munzur Üniversitesinden İlyas Arslan, Muş Alparslan Üniversitesinden Murat Alanoğlu konuşmacı olarak katılırken, Bingöl Üniversitesinden Murat Varol ise panelin moderatörlüğünü yaptı.

Panelin giriş konuşmasını yapan Murat Varol, programın 21 Şubat Dünya Anadil Günü münasebetiyle Zazaca'nın durumuna dikkat çekmek için düzenlendiğini belirtti.

Panelin ilk konuşmacısı olan İsmail Söylemez, 2009 yılında Miraz Dergisi öncülüğünde başlatılan Zazaca İçin Demokratik Haklar Kampanyasında o günden bugüne talep ettikleri konular hakkında nelerin gerçekleştiğini, Zazaca'nın anadil, eğitim, halk eğitim kursları, sivil toplum kuruluşları nezdindeki çalışmalar, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki ilerlemeler gibi başlıklarında Zazaca için mevcut durumun nasıl olduğu üzerinde durdu.

Panelin bir sonraki konuşmacısı olan İlyas Arslan, önce anadil öğrenimin önemi üzerinde durarak, Avrupa'da uygulanan anadil eğitimi örnekleri uygulamalarını anlattı ve Türkiye'de uygulanabilecek anadil uygulamaları üzerinde durdu.

Panelin son konuşmacısı olan Murat Alanoğlu ise, yazılı ve sözlü kaynaklara Zazaca'nın durumuna değindi. Konuşmasında Doğu ve Batı kaynaklarında Zazaların nasıl yer aldığını, Osmanlı Arşivlerinde Zazalar ile ilgili ne tür belgelerin bulunduğu konularında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından soru cevap bölümü ile program sona erdirildi.

LİNKİ TIKLAYARAK PROGRAMI İZLEYEBİLİRSİNİZ...

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.11.2025
23:29
Üniversiteler arası iş birliği
Üniversiteler arası iş birliği
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, BÖGEP kapsamında Atatürk Üniversitesi gibi köklü bir kurumla yürütülecek iş birliğinin, üniversitenin araştırma kapasitesine ve bölgesel kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
06.11.2025
17:16
500 bin konut projesinin Bingöl`deki dağılımı belli oldu
500 bin konut projesinin Bingöl'deki dağılımı belli oldu
'Yüzyılın Konut Projesi' kapsamında, 81 ilde inşa edilecek 500 bin sosyal konutun yapılacağı ilçeler açıklandı. Bingöl'de nerede kaç konut yapılacak? İşte detaylar…
06.11.2025
17:09
'Kültür'deki Mağduriyet Giderilmeli'
Bingöl Basın Konseyi ziyaretinde Kültür Mahallesi'ndeki mağduriyetlere dikkat çeken HÜDAPAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya; 'Toplumsal bir yarar gözetmekten uzaklaşıp, ticari yaklaşımla insanlar mağdur ediliyorsa, buna karşı tabi ki sesimizi yükselteceğiz. Bu konudaki tavrımız nettir. Kamunun zararını istemeyiz ama halkın da mağduriyetine rıza gösteremeyiz' dedi.
06.11.2025
17:02
ÜNİPERSEN`dan zam talebi!
ÜNİPERSEN'dan zam talebi! 'Sefalet Zammı İstemiyoruz'
Üniper-Sen Genel Başkanı İbrahim Güzel; 'TBMM, memur maaşlarına 2026 ve 2027 yıllarında uygulanacak artışa ilave olarak günün şartlarına uygun bir artış için gerekli çağrıları yapmalı, Hazine ve Maliye Bakanlığı da artık memurun sırtından elini çekmelidir' dedi.
06.11.2025
16:47
Bingöl Umut Kervanı`ndan 141 aileye destek
Bingöl Umut Kervanı'ndan 141 aileye destek
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2025 yılı Ekim ayında; 141 aileye 291 bin 863 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Yardım derneği, 26 Kasım 2025 tarihinde Afrika'nın Benin bölgesinde yardım faaliyetinde bulunacak.
06.11.2025
16:12
FKA`dan 2026`ya güçlü destek: Bütçenin yüzde 80`i projelere ayrıldı
FKA'dan 2026'ya güçlü destek: Bütçenin yüzde 80'i projelere ayrıldı
Fırat Kalkınma Ajansı kasım ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Tunceli'de gerçekleştirildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 2026 yılı bütçesinin yüzde 80'inin proje ve faaliyet desteklerine ayrıldığını belirterek, bölgenin sürdürülebilir kalkınması için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın