KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Anadilde eğitim olacak

'Öyle dönemler yaşadık ki, kamu kurumlarında Kürtçe konuşmak yasaktı' diyen Rektör Baydaş, günümüzde hala çoğu üniversitenin bu konulara değinmekte çekindiğini, bu konularla ilgilenen insanları hala vatan haini ilan eden insanların bulunduğunu savundu. Baydaş, Türkiye’de eninde sonunda anadilde eğitim olacağını vurguladı ve bunun gerekçesini de ‘son yıllarda artan demokratikleşme’ sözleriyle açıkladı.

Anadilde eğitim olacak
03 OCAK 2013 PERŞEMBE 08:19
0
3049
5
AA aa

Daha önce işadamları ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bu kez basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.

Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen kahvaltı programı sonrasında üniversitenin gelişimi konusunda açıklamalarda bulunan Rektör Baydaş, fiziki gelişimden akademik kadroya, öğrenci potansiyelinden bilimsel çalışmalar birçok noktada görüş belirtti. Baydaş, hem Zazaca, hem de anadilde eğitimle ilgili önemli görüşlerini de paylaştı.

FAKÜLTELER VE FİZİKİ ALTYAPI

2012 yılında senato kararıyla Selahaddin-i Eyyubi Kütüphanesi açtık. Bilindiği gibi Selahaddin-i Eyyubi yaşadığı dönemde çok sayıda medrese açmış ve buralarda okuyan öğrencilere bile burs vermiştir. Bu bölgede de çok seviliyor. Biz de bu nedenle kütüphanemize Selahattin-i Eyyubi'nin ismini verdik. Veteriner Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ve Solhan'a Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açtık. Üç fakültemiz için bir binamızı tamamladık. Yine 2012 yılında 88 tane lojman yaptık. 1500 kişilik kapalı spor salonumuzu tamamlayıp hizmete sunduk, Devam eden altyapı çalışmalarımız bulunmaktadır. Yine üniversitemiz bünyesinde Sosyal Hizmetler Uzmanlığı bölümünü açtık. Bu bölüm bugüne kadar sadece Hacettepe Üniversitesi'nde var olan bir bölümdü. YÖK'ün onayıyla bu bölüme 230 öğrenci alındı. Ilıcalar bölgesinde 6 adet havuzu olan yataklı bir tesisin ihalesini yaptık mevsim şartları müsait olunca temeli atılacak, bu işin de 2013'te tamamlanması planlanmıştır.

ÖĞRENCİ ALINAN VE ALINACAK BİRİMLER

Makina Mühendisliği, Sosyal Hizmet Uzmanlığı, Bitki Koruma, Turizm ve Otelcilik, Medya ve İletişim, Mekatronik, Aromatik bitkiler, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik, Yaşlı bakımı bölümlerine öğrenci alıyoruz. Yine ilk defa bu yıl uzaktan eğitim programıyla öğrenci aldık. Bunu da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Yaşayan Diller Enstitümüze 70 tanesi Kürtçe'ye, 90 tanesi de Zazaca'ya olmak üzere 160 yüksek lisans öğrencisi aldık.

2 FAKÜLTE DAHA

Üniversitemizde düzenlenen medrese sempozyumunu da yakında kitaplaştıracağız. Yine Türkiye'de 165 üniversite arasında bilimsel çalışma sıralamasında 82.sıradayız. Şuan itibariye 6 tane fakültemiz var. Ancak bunlar Bingöl için yeterli değil. Bu yıl için 2 fakülte daha kurmayı düşünüyoruz. Bunlar Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi olacak. Tıp eksikliğimizi de bu şekilde kapatmayı hedefliyoruz.

GENÇ MYO

Genç'te MYO için yer bulma sıkıntımız var. Çok sözler söylendi ama somut gelişmeler görülmedi. Maalesef şuana kadar bir yer bulamadık. Şuan MYO'yu açmayı düşündüğümüz yer eski hastane binasıdır. Mevut hastane binasını elden geçirip burada eğitim hizmeti vermeye başlayacağız.

ÖĞRENCİ VE AKADEMİK KADRO DURUMU

Öğrenci bulmakta ciddi bir sıkıntı var. Bizim üniversite olarak hedefimiz merkez nüfusunun yüzde 10'nuna denk gelecek şekilde öğrenci potansiyeli yakalamaktı. Biz öğrenci sayımızı 4 yılda 5 bine çıkaracağız dedik ve şuanda kayıtlı öğrenci sayımız 6 bin 700'dür. Şimdi hedefimizin üzerine çıkan bir sayıya ulaştık. Bu yıl ilk kez olmak üzere Zootekni bölümü ve İlahiyat fakültesinde doktora programına öğrenci alacağız. Derslik sayısı itibariyle yeterli bir alt yapımız var. Şuan itibariyle 11 bin öğrenciye eğitim verebilecek fiziki bir alt yapıya sahibiz. Temel hedefimiz 6 bin 700 olan öğrenci sayısını 8 bine çıkarmaktır. Bu yıl ilk defa 4 yıllık mezun vereceğiz. Ayrıca Üniversitemizde bugün itibariyle 17 profesör ve 20'nin üzerinde doçent görev yapmaktadır. Yeni kurulan hiçbir üniversitede bu sayıda profesör ve doçent yoktur.

2013 YILI TEMEL HEDEFLERİ

Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurmak, Diş Hekimliği Fakültesi'ni kurmak, Mühendislik Fakültesine bağlı Elektrik ve Elektronik Bölümüne öğrenci almak, Veteriner Fakültesine öğrenci almak, Genç Meslek Yüksek Okuluna bağlı Çocuk gelişimi ile Elektrik programlarına öğrenci almak, Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okuluna öğrenci almak, Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümüne öğrenci almak. Çok önemsediğimiz iki konu hakkında uluslar arası sempozyumlar yapmayı planlıyoruz. Bunlardan biri Kürtlerle ilgili olacak diğeri de Alevilikle ilgili olacaktır.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VE SEMPOZYUMLAR

Özellikle bölgesel sorunlara eğilerek birçok konunun tartışılmasını sağladık. Bunların başında Kürtlerle ilgili uluslar arası sempozyum gelmektedir. Ayrıca ilimizin çoğunluğunun Zaza olmasından dolayı ikinci Zaza sempozyumunu da düzenledik. Ülkemizin Doğu kesimlerinde hala etkinliği olan ancak yasal olarak kabul edilmeyen medreselerin İslami eğitimdeki yerini tartıştığımız bir uluslar arası sempozyum düzenledik. Türkiye'de sosyal ve siyasal hayatı ciddi olarak etkileyen Alevilikle ilgili 3. Panelimizi yaptık. Yine bu yıl çok önemli 2 sempozyum düzenleyeceğiz. Birisi “ Kürtler ve İslam” diğeri ise “Alevilik” konulu bir sempozyum olacak. Bilimsel çalışmalara baktığımızda üniversitemizin 125 üniversite arasında 82. Sırada olduğunu memnuniyetle görüyoruz

ZAZACA ARTIK ÇOK AZ KONUŞULMAKTA

Prof. Dr. Baydaş, ülkede son dönemlerde yaşanan demokratikleşme hareketleri doğrultusunda Zazaca, Kürtçe, Alevilik ve medrese konularında paneller ve sempozyumlar düzenlediklerini belirterek, bu konuların ilk olarak üniversitelerde tartışılması gerektiğini söyledi.

"Öyle dönemler yaşadık ki kamu kurumlarında Kürtçe konuşmak yasaktı" diyen Baydaş, günümüzde hala çoğu üniversitenin bu konulara değinmekte çekindiğini, bu konularla ilgilenen insanları hala vatan haini ilan eden insanların bulunduğunu savundu.

Baydaş, Mardin, Muş, Tunceli ve Bingöl'deki üniversitelerin bu konuları dile getirmeye çalıştığını kaydederek, "Zazaca'ya sahip çıkmak lazım. Biz de üniversite olarak buna öncülük ettik. Çünkü Zazaca yok olmak üzere. Bingöl'de dahil Zazaca artık çok az konuşulmakta. Zazaca'nın konuşulması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Bölgenin bu ve benzeri sosyal ve siyasi konularının üzerine gidiyor ve bunları dile getirmeye çalışıyoruz" dedi.

ANADİLDE EĞİTİM OLACAK

Zazaca ve Kürtçe tezli ve tezsiz yüksek lisans yapan bir üniversiteyiz. Tezli veya tezsiz olmak üzere bu bölümlere 150 öğrenci aldık. Diğer taraftan ilk defa 2 fakülte için doktora onayı aldık. Kürtçe ile ilgili doktora programı açılacak. Kurmanci için Muş Alparslan Üniversitesi, Zazacai için de Tunceli Üniversitesi ile protokol yaptık. Kişisel düşüncem eninde sonunda Türkiye'de anadilde eğitim olacak. Bunlar daha önce hayaldi. Fakat son yıllarda büyüyen demokratikleşme adımları bu zemini hazırlıyor. Ülkemizde bir gün anadilde eğitim gerçekleşirse bu eğitimi Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitesi'nde, bu bölümlerde okuyan öğrencilerimiz verecektir. Karar tabi ki devletindir" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
murat1212 (@Misafir_11796)
25 Ocak 2013 Cuma 12:18
Sayın Rektörümüzün üstün başarılarından dolayı bingöllü birisi olak canı gönülden destekleyip teşekürlerimizi sunarız
azad ağa (@Misafir_11785)
24 Ocak 2013 Perşembe 20:38
EDİTOR NOTU: Yorumunuz kriterlere uymadığından yayınlanmamıştır. Lütfen küfüri hakaret, aşağılayıcı söz ve imalar ile iftira niteliği taşımayan cümlelerden oluşan yeni yorumunuzu yazınız. Teşekkürler.
şoket kanli (@Misafir_11441)
04 Ocak 2013 Cuma 03:57
daha dün zazaki kurmanci konuşmaktan utananlar bugun anadılde eğitimin savunucuları olmuşlar daha dün türkçe bilmeyene ekmek yok diyenler ve onların yardakçıları sanki 30 yıldır anadili için mücadele veriyormuş gibi konuşuyor.asıl mucadeleyi verenlerde hain ilan edilip bunlar akp nin lütfü olarak görülüyor.ayrıca zazaki için soylediğiniz bütün sözler siyasi propagandadır iktidarın gölgesindedir devletin izindedir.artuklu üniversitesi gerekli çalışmayı tüm engellemelere rağmen yapıyor zaten
hsndmr (@Misafir_11436)
03 Ocak 2013 Perşembe 21:15
Ali efendi zazalar sadece bingöl ve tuncelide yok.. başta Diyarbakır, lice, han,i kulp, piran, ergani, çermik, eğil..Adıyaman, gerger, Elazığ, palu ve siverek gibi daha birçok yerde var..eğer zazaları bir bütün olarak algılamazsan zazaca zaten yok olur...AYRICA BİNGÖL ZAZACASI ÇOK KALİTELİ YANİ MUHAFAZAKAR DEĞİŞ..TUNCELİDE İSE KISMEN ORİJİNAL ZAZACA KONUŞULUYOR..AMA SİVEREK, GERGER ÇERMİK ,LİCE, HOZAT ve VARTODA DAHA SAĞLAM VE KENDİSİNİ KORUMUŞ BİR ZAZACA KONUŞULUYOR..
Ali Zazaoglu (@Misafir_11429)
03 Ocak 2013 Perşembe 15:33
Sayin Rektör Baydaşa zazacaya verdigi desteginden dolayi tesekür ederim.
Bingölün cogunlugu zaza olmasindan dolayi zazacaya daha cok agirlik verilmesi gerekir.
Zazacayi kürtceylen karistirmamak lazim ve özelikle Bingöl zazacasi bizim icin ön plandadir.
Mardin üniversitesinden bahsediyorsunuz onlarin hazirlamis olduklari zazacayida görmüstür
kürtceden bir farki yoktu.
Anlamadigim sey bu mardinin zazacayla ne ilgisi var zaza olan biziz zaza egitimi verecek olan onlar
bu nasil bir celiski.
Bence zaza egitimi Bingöl ve tuncelide verilmeli.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
15.05.2024
15:27
Bingöl`de `Aile istikbalimizdir` Yürüyüşü
Bingöl'de 'Aile istikbalimizdir' Yürüyüşü
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 'Desteğe ihtiyacı bulunan her ailenin yanında olduğumuzu ve aynı zamanda ihtiyaç duyulması halinde vatandaşlarımızın aile danışmanlığı hizmetinden ve aile eğitim programlarından ücretsiz olarak faydalanabileceğini vurgulamak isteriz' vurgusunda bulundu.
15.05.2024
15:26
Bingöl Valisi Usta, Genç`te muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Usta, Genç'te muhtarlarla bir araya geldi
Toplantı, özellikle genel güvenlik ve asayiş konularıyla birlikte, deprem sonrası hasar gören binalar, kira yardımları, yatırımlar, yol, elektrik, meralar, ağaçlandırma, eğitim ve sağlık gibi konulardaki ihtiyaç ve sorunlar ele alındı.
15.05.2024
15:25
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Cami kubbesindeki leylek yuvası, yıkım nedeniyle taşındı
Bingöl'ün Genç ilçesinde bir caminin kubbesinde bulunan leylek yuvası, yıkım nedeniyle yandaki binaya taşındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın