KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Anadilde eğitimin önü açılmalı

Ana dilde eğitimin önünün açılması gerektiğini ifade eden Kalem-Der Başkanı Efe, bu konuda bazı ilerlemelerin kaydedildiğini ancak yetersiz olduğunu ifade etti.

Anadilde eğitimin önü açılmalı
27 EYLÜL 2016 SALI 03:52
0
2027
0
AA aa

Bingöl Kalem Der Başkanı Yusuf Efe, halkın inanç ve kültürünü esas alan yeni bir müfredatın gerekliliği, ana dilde eğitim, mevcut öğretmen açığı ve karma eğitim dayatmasının zararları gibi önemli konularda değerlendirmelerde bulundu.

Efe, 2016-2017 eğitim -öğretim yılının başlamasıyla birlikte 18 milyon 43 bin 15 öğrenci ve yaklaşık 900 bin öğretmen ders başı yaptığını belirterek,  yeni eğitim yılını hayırlı olmasın temennisinde bulundu.

“Eğitim ve öğretim; toplumun huzuru, barışı, gelişimi ve medeni seviyesi ile doğrudan alakalıdır.” diyen Efe;  “Bir toplumda eğitim kalitesi ne kadar yüksek ise toplumdaki huzur, barış, ilerleme ve medeni seviye de o oranda yüksek olur. Bu bakımdan eğitim sistemi son derece önemlidir. Ortak değerler ve doğrular üzerine bina edilmiş, toplumun inanç ve ahlaki değerleri ile uyumlu; kendisi ve toplumuna faydalı fertler yetiştiren bir eğitim sistemine su gibi, ekmek gibi ihtiyaç vardır. ”ifadelerini kullandı.

Efe, Eğitim-öğretimin daha nitelikli ve sonuçlarının da arzu edilen seviyeye gelmesi için birtakım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE ZORUNLU OLARAK KARMA EĞİTİM SİSTEMİ YOKTUR”

Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu olarak karma eğitim sistemi bulunmadığını hatırlatan Efe, “Ülkemizde maalesef böyle bir durum mevcuttur. Kız ve erkeğin beraber olduğu okullarda maalesef çocuklarımızın büyük bir kısmı istemedikleri halde İslami terbiyeye, adaba sahip olmalarına rağmen karşılaştıkları sahnelerin olumsuzluklarından dolayı etkileniyorlar. Onun için karma eğitim noktasında velilerimizin mutlaka okullarla milli eğitimle, dernekler, vakıflar, sendikalar kanalıyla buna son verme noktasında da gayret içinde olmaları lazım. Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, isteyen aileler çocuklarını yüksek öğrenim de dahil olmak üzere eğitimin her kademesinde kız veya erkek okullarında okutabilmelidir.” diye konuştu.

“DERS KİTAPLARI DİNİ VE AHLAKİ DEĞERLERE ZIT HUSUSLARDAN AYIKLANMALIDIR”

Ders Kitapları ve müfredat ve konularına da değinen Efe, “Ders kitaplarındaki dini ve ahlaki değerlerle tenakuz oluşturan hususların ayıklanarak kahir ekseriyeti Müslüman olan bir toplumun bu konudaki hassasiyet ve beklentilerine cevap verecek şekilde hazırlanması sağlanmalıdır. Bu ders kitapları; Materyalist düşünceyi esas alan tarih anlayışından, ırkçı nitelemelerden, İslam'ı çağdışı ve Müslümanları gerici gösterip Batı'yı ilerici ve medeni olarak yansıtan söylem ve yaklaşımlardan arındırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“ANA DİLDE EĞİTİMİN ÖNÜ AÇILMASI GEREKİR”

Ana dilde eğitimin önünün açılması gerektiğini ifade eden Efe, bu konuda bazı ilerlemelerin kaydedildiğini ancak yetersiz olduğunu ifade etti.

Yıllardır ülkemizde ve bölgemizde öğretmen ihtiyacı giderilememiştir.” diyen Efe, şunları söyledi: “Bulunan derslik ihtiyacına göre en az 100 bin civarında öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanında yüzbinlerce öğretmen adayı atamayı beklemektedir. Atama bekleyen öğretmenler daha fazla bekletilmemeli bir an önce öğrencilerine kavuşturulmalıdır. Ayrıca Doğuda öğretmenleri tutmak için sosyal ve ekonomik olanaklar artırılmalıdır.”

KAMUDA AÇIĞA ALINANLAR KONUSU…

Kamudaki açığa alma ve görevden almalar konusuna da değinen Efe, “Kamu görevinden çıkarılanlar arasında düşüncesi ne olursa arasında tek bir masumun dahi bulunmaması gerekir bu husus en az FETÖ/PKK mensuplarının ve destekçilerinin kamudan ihracı kadar önemli bir konudur. Bu konudaki mağduriyetler bir an önce giderilmeli ve bir an önce görevlerine iadeleri sağlanmalıdır.” diye belirtti. (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın