KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Anızı saman yapıp satıyorlar

Tarlada kalan anızları son teknolojik zirai araçlar ile saman yaparak Bingöl, Muş, Bitlis ve Van illerinde satıyorlar.

Anızı saman yapıp satıyorlar
05 TEMMUZ 2012 PERŞEMBE 03:39
0
1893
0
AA aa

Hasat mevsiminin en çok prim yapan ürünü saman oldu. Doğu Anadolu Bölgesi'nde karın yerde fazla kalması üzerine başta Muş olmak üzere Van, Bitlis ve Bingöl illerinde saman kıtlığı yaşandı.

Saman kıtlığından dolayı bu illerden bulunan samancılar başta Diyarbakır ve Batman olmak üzere Güneydoğu Anadolu illerinde ürün kaldıran çiftçilerin yerde kalan saman ve saplarını tarladan aldılar. Samancılar tarladan aldıkları samanları kamyonlara yükleyerek Doğu Anadolu illerine götürüyorlar.

Bu durumdan faydalanan çiftçiler ve biçerdöverciler son teknoloji üretimi olan zirai araçları ile arazilerde kalan sapları samana çevirerek çevre illere satıyorlar. Ayrıca önce ki yıllarda sık sık yaşanan anız yangınları yaşanmaz oldu.

Doğu Anadolu illerine taşınan samanların karaborsaya düşebileceğini söyleyen vatandaşlar kış mevsiminde Muş, Van, Bitlis ve Bingöl illerinde samanın kilosunun 90 kuruş ile 1 lirayı bulacağı düşünülüyor.

Silvan'ın Aşağı Veysi Köyünde samancılık yapan Ömer Varlık, bu yıl samanın geçen seneye göre çok az olduğunu söyledi.

Varlık, Doğu Anadolu illerinde bu yıl yağmur az yağdığından ve karın da yerde fazla kaldığından dolayı saman kıtlığı yaşadığını ifade etti.

Yağmurun az yağması nedeniyle samanların ancak kendilerine yeteceğini ifade eden Varlık: “"Samanın fiyatı yüz ise kıtlıktan dolayı iki yüz lira oldu. Bizim samanlarımız bize yeter ancak buranın tüm samanları Muş tarafına da gitse onlara yetmez. Geçen sene samanlarımız vardı. Bu yıl bizim tarafta da yağmur yağmadığından bizimde fazladan samanımız yok. Diğer tarafın eksikliği olduğu için bizde arazide kalan anızlarımızı saman yapıp oraya gönderiyoruz. Bu tarafta da her yıl olduğu gibi saman yok ancak bize yetecek kadar olacak" şeklinde konuştu.

Çiftçi Bilal Dolmaz ise "Saman, geçen seneye göre daha çok değer kazandı. İşte görüyorsunuz kamyonlarla Muş ve Van tarafına saman taşınıyor. Bu yıl saplarda arazide kalmıyor. Saman fazla parada tutuyor ve millette bunu değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2025
19:28
Bingöl`de lezzet dolu bir program
Bingöl'de lezzet dolu bir program
Bingöl'ün yöresel yemek ve tatlıları, Türk Mutfağı Haftası kapsamında sergilenip ikram edildi. Bingöl mutfağının doğal, ekonomik ve atıksız örnekleriyle haftaya katkı sunduklarını belirten Vali Usta, emeği geçenleri tebrik eti.
21.05.2025
18:39
12 Bingölspor için Ankara`da toplanacaklar
12 Bingölspor için Ankara'da toplanacaklar
12 Bingölspor'un geleceğini yakından ilgilendiren toplantı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali, Milletvekilleri, Belediye Başkanı, şehrin önde gelen isimleri ve kulüp yönetiminin katılımıyla 22 Mayıs 2025 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek.
21.05.2025
18:07
Bingöl`de havalar aniden ısınacak!
Bingöl'de havalar aniden ısınacak!
Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasıyla birlikte özellikle perşembe gününden sonra bunaltan sıcaklar etkili olacak. Bingöl'de termometreler bir anda 5-6 derece artacak. Asıl sıcak hava dalgası temmuz ve ağustos ayında gelecek.
21.05.2025
18:06
Jandarma yolcunun üzerinde buldu!
Jandarma yolcunun üzerinde buldu!
Bingöl'de jandarma ekiplerince durdurulan yolcu otobüsünde yapılan aramada, bir şahsın üzerinde 124,84 gram bonzai ele geçirildi.
21.05.2025
18:05
Can ve mal güvenliği için tedbir alındı
Can ve mal güvenliği için tedbir alındı
Bingöl'ün Solhan ve Adaklı ilçelerinde İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde vatandaşların can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturan kaya blokları için çalışma başlatıldı.
21.05.2025
18:04
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde düzenlenen operasyonlarda 1 adet tabanca ve 1 adet de yivsiz av tüfeği ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın