Sağlık Bakanlığı, sezaryenle doğum oranını Dünya Sağlık Örgütü standartlarına çekmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Eğitim hastanelerinde sezaryenle doğum oranı yüzde 20'yi, diğerlerinde ise yüzde 15'i geçmeyecek. Bingöl'de bu oran yüzde 80'i buluyor! Türkiye genelinde olduğu gibi artık Bingöllü annelerde gereksiz yere sezaryenle doğum yaptırılamayacak. Bu da Bingöl'de doğum yapan annelerin kurtuluşu anlamına geliyor. Bakanlığın, 1 Eylül'de yürürlüğe giren Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi'ne göre, bir hastanede gerçekleştirilen sezaryen oranı hastanenin performansında bir gösterge olacak. Yeni kritere göre, eğitim hastanelerindeki sezaryenle doğum oranı yüzde 20'yi, diğerlerinde ise yüzde 15'i geçmeyecek.
RANTLARI KESİLECEK!
Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde sezaryenle doğum oranı yüzde 76 ile inanılmaz bir orandaydı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bingöl ziyaretinde sezaryen oranının yüksek olduğunu açıklamıştı. Ancak Bingöl Doğum ve Çocuk bakımevi Hastanesi doktorları bakanı dinlemeyerek sezaryenle doğum yaptırmaya devam ettiler. Ancak bakanlığın 1 Eylül'de yürürlüğe giren kriterlerine göre, doktorlar artık istedikleri gibi sezaryenle doğum yaptıramayacak. Kriterlere göre Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi doktorlarının rantı kesilecek. Böylece doktorlar Bingöllü kadınları gerekli gereksiz karnını kesemeyecek.
LÜTFEN SEZARYENLE DOĞUM YAPMAYIN!
Geçtiğimiz günlerde çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Kayseri'ye giden Sağlık Bakanı Recep Akdağ da buradan çağrıda bulunarak "Lütfen ihtiyacınız olmadığı sürece sezaryenle doğum yapmayın" demişti. Bakan Akdağ, uluslararası standartlarda sezaryenle doğumun yüzde 20'yi geçmemesi gerekirken, Türkiye'de yüzde 60'lara çıkmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söylemişti.
SEZARYEN YÜZDE 70'LERE ÇIKTISağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanı Hasan Güler, Türkiye'deki sezaryen oranlarının yüksek olduğunu ve bu oranları sorguladıklarını bildirdi. Güler, Bakanlık olarak sezaryen oranlarını Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara çekmek istediklerini ifade ederek "Sezaryen oranlarını da performans kriterlerinde bir klinik gösterge olarak alıyoruz" dedi. Güler, "Sezaryen oranları özel sektörde yüzde 70'lere çıktı. Bu ne tıbbi ne de insani anlamda kabul edilebilir değil" diye konuştu. 2006'dan beri uygulamayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Güler, bunun kültürel bir süreç olduğunu ve çalışmalarının sonuç verdiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2006'da 706 bin doğumun 288 binini, yani yüzde 40.8'ini sezaryenle doğum meydana getiriyordu. 2007'de ise, toplam 766 bin doğum gerçekleşti. Bu doğumlarda 251 bin anneye, yani yüzde 32.8'lik bir oran sezaryenle doğum yaptırıldı.
