KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Annelerin yenildiği savaş!

Anne ısrar ediyor bebek yemiyor. Peki hata nerede?

Annelerin yenildiği savaş!
18 KASIM 2008 SALI 09:42
0
1076
0
AA aa
Bebek sahibi olduktan  sonra tüm anneler, onları doyurmanın derdine düşüyor. Annelerin bebeğin yeterince süt emmediğini, sonra da yemediğini düşünmeleri, anne ve bebek arasında süt ve mama savaşlarına neden oluyor. Bu savaştan anneler yenik çıkıyor. Çünkü ısrar karşısında bebek ya ağzını kilitliyor, ya tükürüyor ya da kusuyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, annelerin bebek beslenmesinde en sık yaptıkları üç hatayı şöyle sıraladı:

* Bebeğim ne olursa olsun tombul olmalı
* Son lokmaya kadar yemeli
* Sık sık yemeli

Çalışan anneler bebeklerine yeterince zaman ayıramadıklarının üzüntüsünü akşam eve gidinceye kadar içlerinde taşıyor. Gün boyu aile büyükleri ya da bakıcısı tarafından bakımıyla ilgilenilen bebek, çalışan anne eve gelince kendini bir yemek savaşının ortasında bulabiliyor.

Annelerin sürekli bebeklerinin yeterince yemediğini, aç kaldığını, iştahsız olduğunu düşündüklerini belirten Dr. Sevil Elçin Kızılok, “Tüm anneler tombul, gürbüz bebeklere sahip olmak ister. Birbirleriyle de daha çok bebeklerinin yemediği, az yediği, iştahsız olduğu üzerine konuşurlar. Çalışan anneler özellikle eve geldiklerinde bebeklerinin üzerine çok gidiyor, sürekli yemesiyle uğraşıyor. Genelde de bebeklerini ya da çocuklarını hekime, 'çocuğum kusmaya başladı' diyerek getiriyorlar” diye konuşuyor.

Son lokmayı yutana kadar yemeye zorlanan bebeğin ya da çocuğun kusarak tepki gösterdiğini, yemeyi reddettiğini anlatan Dr. Kızılok, “Bebekler kendi ihtiyaçlarına göre, genetik yapılarına göre yeme düzenlerini ayarlarlar. Anne sütü alan bebeği 3-4 saatte bir olmak üzere dört öğün beslemek yeterlidir. Oysa anneler bebeklerini iki saatte bir beslemeye devam ederler. Bebek de yemek istemez ve sorun yaşanır” dedi. 

Anne sütü içen bebek obez olmuyor
 
Anne sütünü bebeğe düzenli olarak vermek, obezite riskini azaltıyor. Bebek ilk başlarda kilo alıyor gibi görünse de daha sonra bu kiloyu verir. Aşırı bir kilosu olmaz. Bebeklerin beslenmesinde yağ kısıtlamasını iki yaşına kadar yapmamak gerektiği konusunda uyarıda bulunan Dr. Sevil Elçin Kızılok, şunları söyledi: “İki yaşından sonra obezite riski bulunan çocuklarda yağı kısıtlamak gerekiyor. İki yaşından sonra çocuklar sofradan yemeli. Yanlış pişirme teknikleri, yiyeceklerin besin değerlerini kaybedecek kadar uzun süreli pişirilmesi sağlıklı beslenmenin önündeki engellerdir. Bebeğe şeker ve yağı yüksek şeyler verilmemesi gerekiyor. Çocuk onları yiyor, kan şekeri hızlı düşüyor, daha çok acıkıyor. Gereksiz atıştırmalarla kısır döngüye giriyor.”

Çocukları hazır köfte bağımlısı yapmayın

Sadece bebeklerin beslenmesinde değil, çocukların beslenmesinde de çeşitli hatalar yapılabiliyor. Çalışan annelerin sayısının artması da bu hatalara neden oluyor. Eve yorgun gelen anneler, zaman kısıtlılığı nedeniyle sulu yemek yapmaya fırsat bulamıyor. Bu nedenle hazır gıdalara yöneliyor. Hazır köfteler çabucak pişirildiğinden, çocuklar da sık tükettikleri hazır köfte, patateslere alışıyor. Bu da dışarıda yenilen yemek sayısını da artırıyor. Çocuk dışarıda da evde alıştığı hazır köfte, patates, kolalı içecekleri, fast-food restoranlarında buluyor. Bu da obeziteye neden oluyor.

Dr. Kızılok, bu nedenle çocuklara dışarıda yemek yedirmeye sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Haftada bir fast food türü hazır yiyecekler tüketilmesi daha doğru. Aynı şekilde hazır meyve suları, çikolata, gofret, şekerleme gibi içecek, yiyeceklerin de kısıtlanması önem taşıyor. Çünkü her gün fazladan bir meyve suyu içtiğimiz takdirde bir yıl içinde tam beş kilo almamız mümkün. Bu nedenle annelerin bebek ve çocuk beslenmesinde sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın