KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

Antibiyotiklere dikkat!

Budunoğlu; “Antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez, grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır.”

Antibiyotiklere dikkat!
17 KASIM 2016 PERŞEMBE 22:07
0
1745
0
AA aa

‘18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü' dolayısıyla yazılı basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Budunoğlu, antibiyotiklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Antibiyotiklerin direnç gelişiminin, tüm dünyada gün geçtikçe artan ancak aynı zamanda önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu belirten Budunoğlu, bu sorunla mücadele etmek için Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte, 18 Kasım'ı yıllık “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan ettiğini söyledi.

Antibiyotiklerin, sağlık alanında en önemli tedavi edicilerinden birisi olduğunu belirten Budunoğlu, “Antibiyotiklerin keşfedilmesi sayesinde tüm dünyada bakteriyel hastalıklardan kaynaklı ölüm oranı düşmüş ve ölümcül birçok rahatsızlık tedavi edilebilir hale gelmiştir. Antibiyotikler, hala modern tıbbın birçok tedavisinde tartışmasız bir öneme sahiptir; özellikle organ nakilleri, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve hatta birçok ortopedik cerrahi uygulamalar güçlü antibiyotikler sayesinde mümkün olmaktadır. Ancak sağlık alanının bu önemli keşfi, akılcı reçete edilmeme ve kullanılmama nedeniyle, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir.” Dedi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Budunoğlu, antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlıkların, grip, nezle gibi viral rahatsızlıkların antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılmak olduğunu söyledi.

Antibiyotikler yalnızca bakteriler üzerinde etkili olabileceğini vurgulayan Budunoğlu, şunları söyledi: “Antibiyotiklerin, sanıldığının aksine viral enfeksiyonları yok etme, tedavi süresini kısaltma ya da yayılmasını durdurma gibi bir işlevi yoktur. Öte yandan yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmasına yol açar. Bu durumda antibiyotik, gerçekten gerekli olduğunda hastalıkları tedavi edemez hale gelir. Diğer yandan yanlış antibiyotik kullanımı, tedavi sürecini hem hasta hem de kamu nezdinde artırır ya da yan etkisi çok fazla yeni ilaçların kullanımını gerektirir. Antibiyotiklere direnç kazanan bakteriler sadece yayılmaz, dirençten sorumlu genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirip bugünü olduğu kadar gelecekte antibiyotik ilaç kullanımını da tehdit eder. Bundan en çok da cerrahi hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser kemoterapisi gören hastalar, yoğun bakım hastaları ve prematüre bebekler gibi hastalar zarar görmektedir.”

AKILCI İLAÇ KULLANIMININ ÖNEMİ

Akılcı ilaç kullanımına, antibiyotikler söz konusu olduğunda daha da önem vermek gerektiğini belirten Budunoğlu, “Akılcı ilaç kullanımının temel ilkesi; ilacın bir uzman tarafından verilmesi (doktor) ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında (eczacı) temini ve kullanımıdır. Bununla birlikte, ilacın önerildiği biçimde ve önerilen doz ve zamanda kullanımı kullanıcıların en önemli sorumluluğudur. Diğer türlüsü, sağlıklı olmak için kullanılan antibiyotikler nedeniyle, bugün ve gelecekte başka hastalıklara davetiye çıkarmak demektir. Ülkemizde kişi başına ortalama 26 kutu ilaç tüketilmekte ve bunların yaklaşık 9 kutusunu antibiyotikler oluşturmaktadır. Tüketimde ilk sırayı, gastrointestinal kanal (mide, bağırsak) ve metabolizma ilaçları almıştır. Türkiye'de  antibiyotik kullanımı Avrupa ülkelerine göre 2-3 kat daha fazladır, ülkemizde yaşayan her üç kişiden biri antibiyotik kullanmıştır.”

Budunoğlu, “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü vesilesi ile Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü olarak halkımızın sağlığının korunması ve hastalık halinde tedavi başarısının artması amacıyla Doktor tarafından reçete edilmediği takdirde asla antibiyotik kullanılmamasını tavsiye ediyor, tüm halkımıza sağlıklı günler dileriz.” İfadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2025
01:00
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerler belediye kurabilecek
AK Parti tarafından nüfusu beş bin ve üzerinde olan yerleşim yerinde belediye kurabilmesi, nüfusu iki binin altına düşen belediyelerin ise köye dönüştürülmesini sağlayan kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
17.05.2025
00:44
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Ameliyattan çıkan narkozlu gencin ilk sorusu gülümsetti
Bingöl'de ameliyattan çıkan genç, BAL Ligi finaline çıkan Genç Muratspor'un şampiyon olup olmadığını sordu, ortaya çıkan renkli görüntüler yakınları tarafından anbean kayda alındı.
17.05.2025
00:13
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Bingöl, en çok çay tüken iller listesinde
Türkiye'de çay denince akla ilk Karadeniz gelse de güncellenen çay tüketim haritası ezberleri bozdu. Yapılan yeni araştırmaya göre, ülkede en çok çay tüketen iller belirlendi. İşte çayı seven iller ve Bingöl'ün o listedeki yeri ile tüketilen çay miktarı…
17.05.2025
00:12
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Gençlik Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu
AK Parti Bingöl İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Liseler Arası Geleneksel Halı Saha Turnuvası'nda kupanın sahibi Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesi oldu. Kupayı TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar takdim etti.
17.05.2025
00:07
Bingöl`de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 6 mera ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından 2025 Yılı Otlatma Sezonu için ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 6 (Altı) adet mera, göçerlere mevsimlik hayvan otlatmaları amacıyla kiraya verilecek. İhale 26 Mayıs'ta…
16.05.2025
17:20
Bingöl`de Gençlik Spor`a 5 geçici işçi alınacak
Bingöl'de Gençlik Spor'a 5 geçici işçi alınacak
TYP kapsamında Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere 5 geçici işçi alınacak. Başvurular 20 Mayıs'ta başlıyor. Katılım şartları ve kura detayları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın