KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Haziran 2026 Salı
°C

Ar-ge altyapılarına 1,9 milyar tl ödenek

Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için Ar-Ge yatırımlarının önemine dikkat çeken Kalkınma Bakanı Yılmaz: &';Sadece tüketen değil bilgiyi üreten bir yapıda olmamız gerekiyor. Ülkemizin hedeflerine ulaşması, araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımdan geçmektedir' dedi.

Ar-ge altyapılarına 1,9 milyar tl ödenek
08 ŞUBAT 2013 CUMA 08:43
0
1405
0
AA aa

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından Kalkınma Bakanlığı desteği ile düzenlenen 'Ulusal ve Ulusalarası Ar-Ge Merkezleri'nde Başarı Örnekleri' konulu sempozyuma telekonferans ile katıldı.

Türkiye'nin gelişmesi önemli iddialarının olduğunu söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bilgiyi tüketen değil bilgiyi üreten bir yapı ile ülkenin kalkınmasının mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini ulaşması için araştırma ve geliştirmenin kritik önem taşıdığını söyleyen Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bilgiyi üretenler ve bilgiyi tüketenler olmak üzere iki kategori var. Sadece tüketen değil bilgiyi üreten bir yapıda olmamız gerekiyor. Ülkenin refah düzeyine ulaşması için ihracat artışının gelişimi çok önemlidir. İhracatın artırılmasının yolu ise araştırma geliştirmeden geçiyor. Bunun içinde sağlıklı ve etkin araştırma ve geliştirme uygulamalarını yapacak merkezlerin güçlü olması son derece önemlidir. Bu kapsamda biz de bakanlık olarak önemli çalışmalar üretiyoruz. Araştırma alt yapısının oluşturulmasına büyük katkı sağlıyoruz. Bakanlık 2002 yılında araştırma altyapılarına sadece 114 milyon TL kaynak tahsis etmiş. 2013 yılında bu konuda ayırdığımız ödenek 1,9 milyar TL. Bu, yaklaşık 17 katlık artışa tekabül ediyor. Demek ki, Türkiye bu konunda iradesini net olarak ortaya koymuş. 2002'den bu yana 160 tematik ileri araştırma merkezini destekledik. Tüm bunlar geleceğe dönük altyapımızı oluşturuyor."

'ÖZEL SEKTÖR DÂHİL OLMALI'

Türkiye'nin söz sahibi olmak istediği alanlarda ciddi atılımlar yaptıklarını belirten Bakan Yılmaz, üniversite ve kamunun yanı sıra özel sektörün bu sürece dahil olması gerekliliğine vurgu yaptı. 5746 sayılı Ar-Ge'nin desteklenmesi ile ilgili kanun ile önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Yılmaz: “Sadece üniversite, sadece kamu araştırma yaparsa istediğimizi alamıyoruz. Bu sebeple özel sektöründe bu konuda araştırma yapması önemlidir. Geçmiş dönemlerde özel sektör araştırma ve geliştirmeye yüzde 20'lik harcama yaparken şuan ise yüzde 40 aşmış durumdadır. Üniversite ve özel sektör bağı kurulmalıdır. 2023'te 500 milyar dolar hedefimiz var. Bunun için 10'uncu planı hazırlıyoruz. Burada önemli husus üniversite, kamu ve özel sektörün hep birlikte hareket etmesidir. Aynı zamanda araştırma alt yapılarımızın ayaklarını iyi yönetmemiz gerekiyor. Bu alt yapıların sadece kalkınması için değil içinde bulunduğu yörelerin kalkınması için önemlidir. İzmir kalkınması için bu merkez hayati önem taşıyor. Üniversiteler sadece araştırma kurumları olarak faaliyet göstermesinin yanında o bölgenin gelişimine katkıda bulunmalıdır. İzmir'in yenilikçi vizyonunu biliyorum. Araştırma merkezleri ciddi ve pahalı yatırımlardır. Kaynakların etkin kullanımı için seçici bir şekilde süreci devam ettireceğiz. Kendi politika ve görüşlerimizi Dünya ve Avrupa'dan örneklerini incelememiz çok önemlidir. Sempozyumun sonuçlarını bakanlık olarak takip edeceğiz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
08.06.2026
13:26
Rakipler Belli Oldu, Yönetim Hâlâ Belirsiz
Rakipler Belli Oldu, Yönetim Hâlâ Belirsiz
30 yıl sonra yeniden TFF 2. Lig'de mücadele edecek olan 12 Bingölspor'un yeni sezondaki rakipleri netleşti. Ancak yeşil-beyazlı kulüpte kongre öncesi yönetim belirsizliği sürerken, gözler aday çıkıp çıkmayacağına çevrildi.
08.06.2026
13:07
Bingöl Dallıtepe`de ormanlar neden kesiliyor?
Bingöl Dallıtepe'de ormanlar neden kesiliyor?
Son birkaç yıldır yapılan kesime bu yıl da itirazlar yükseldi. Kesimi yapan o köylü, itiraz eden de yine o köylü! Orman katliamıysa neden göz yumuluyor? Yasalsa olayın perde arkasında ne var? İşte yaşananlar ve edinilen o bilgiler…
08.06.2026
13:04
Teknikerler Konfederasyonu Kuruldu:
Teknikerler Konfederasyonu Kuruldu: '83 yıl sonra sahaya iniyoruz'
Konfederasyon Başkanı Ertan Kılıç, teknikerlerin mesleki haklarını savunmak ve çözüm bekleyen sorunlarını gündeme taşımak amacıyla konfederasyon çatısı altında örgütlendiklerini açıkladı. Kılıç, milyonlarca teknikerin daha güçlü temsil edilmesi için mücadele edeceklerini söyledi.
07.06.2026
18:29
Vali Çelik: Hesarek`i Türkiye`nin Önde Gelen Kayak Merkezlerinden Biri Yapacağız
Vali Çelik: Hesarek'i Türkiye'nin Önde Gelen Kayak Merkezlerinden Biri Yapacağız
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Hesarek Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulunarak devam eden çalışmalar ve planlanan yatırımları değerlendirdi. Çevre Haftası kapsamında düzenlenen fidan dikim etkinliğine de katılan Çelik, ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla Hesarek'in daha güçlü bir turizm merkezi haline geleceğini söyledi.
07.06.2026
18:28
Bingöl Polisinden Efrayim Bebek İçin Anlamlı Destek
Bingöl Polisinden Efrayim Bebek İçin Anlamlı Destek
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü personeli, SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisi için yürütülen kampanyaya destek verdi. Polisler hem alışveriş yaptı hem de satış sonrası kalan tüm sebze ve yeşillikleri satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak üzere bağışladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın