KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Aracınızın vergi borcunu kontrol edin

Maliye mükelleflerden fazla tahsil ettiği motorlu araç vergilerini iade edecek. Son başvuru 30 Haziran

Aracınızın vergi borcunu kontrol edin
10 MART 2008 PAZARTESİ 17:12
0
1045
0
AA aa
Gelir İdaresi Başkanlığı, ilave motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tahakkuk ettirilen ve Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü İle Tahsili Hakkında Kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin, 30 Haziran akşamına kadar vergi dairelerine başvurmasını istedi.

Ocak 2004-31 Aralık 2007 döneminde bazı taşıtların hatalı vergilendirilmesinden kaynaklanan tahsilatlar mükelleflere geri ödenecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda yer alan tarifelerin değiştirildiği anımsatılarak, yapılan değişikler sonrasında, bazı taşıtların vergilendirilmesinde etki eden bilgilerin vergi dairesinde kayıtlı olmaması, yanlış olması ve tanımlara uygun olmayan cins bilgisine göre vergilendirilmesinin hatalı yapıldığı ifade edildi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun istisna ve muafiyet hükümlerinin hatalı uygulanmasının düzeltilmesi sonucunda 1 Ocak 2004-31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki dönemlere ilişkin yapılan ilave veya yeni tahakkuklar için hesaplanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Benzer türdeki hataların düzeltilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı ve taşra teşkilatlarının yaptığı düzeltmeler sonrasında eksik yapılan veya hiç yapılmayan tahakkuklar için geçmişe dönük olarak ilave ve yeni tahakkuklar yapıldı. Mükelleflerden gecikme zamları alındı. Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanunun yayımlanmasının ardından 1 Ocak 2004-31 Aralık 2007 dönemlerindeki vergilerin hatalı belirlenmesi ile motorlu taşıtlar vergisinden istisna ve muafiyet hükümlerinin hatalı uygulanmasının düzeltilmesi sonrasında yapılan ilave veya yeni tahakkuklar için hesaplanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildi.”


Bu kapsamda, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa göre Panel Van olarak
tanımlanmış bazı taşıtların motorlu araç tescil belgesinde kamyonet
olarak kayıtlı olması nedeniyle, kamyonet tarifesine göre
vergilendirildiği, araç tescil belgesinde motor silindir hacmi ''1.3''
olarak belirtilen bazı otomobillerin, 1341 cm3 motor silindir hacmine
sahip olduklarının tespit edildiği belirtildi.

Aynı şeklide bazı taşıtların da, istisna kapsamındaki taşıtlar arasında
sayılmamasına rağmen, hatalı değerlendirmeler neticesinde motorlu
taşıtlar vergisinden istisna tutulduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu tür hataların düzeltilmesi için geçmişe dönük olarak
ilave ve yeni tahakkuklar yapılarak, bunların mükelleflerden gecikme
zamları ile birlikte takibi yoluna gidildiği de ifade edildi.

SON BAŞVURU TARİHİ 30 HAZİRAN

Açıklamada, hakkında ilave motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilen mükelleflerin 30 Haziran'a kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurmaları ve ödenmeyen ilave motorlu taşıtlar vergisini ödemeleri gerektiğine dikkat çekildi.

Ayrıca, mükelleflerin dava açmayacaklarını veya açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini de bildirmeleri gerektiği kaydedilen açıklamada, süre uzatımı yetkisi bulunmadığından mükelleflerin son başvuru tarihini beklemeden başvurmaları uyarısında bulunuldu. Açıklamada, kanunun yayımı tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergilerine ilişkin hesaplanan gecikme zamlarını ödeyen mükelleflerin 30 Haziran'a kadar yazılı başvurmaları halinde ödemelerinin iade edileceği vurgulandı.



HABERTÜRK

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
20.05.2024
13:56
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Mahfuz Arslan, parti genel merkezinin 'Temayül Yoklaması' kararı üzerine il başkanlığından ve partisinden istifa ettiğini resmen açıkladı. Bugün parti binasında temayül yoklaması yapılacak. Peki yeni süreçte kimler il başkanlığına aday olacak, süreç nasıl işleyecek?
20.05.2024
11:47
Bingöl`de ölmenin maliyeti kaç para?
Bingöl'de ölmenin maliyeti kaç para?
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, yaşamın her alanı gibi cenaze masraflarını da etkiledi. Bingöl'de bir cenazenin defin sırasından sonrasına uzanan masrafları ne kadar? İşte o detaylar ve taziyelerde bütçeleri zorlayan gelenekler…
19.05.2024
23:11
Görür`den kritik Bingöl uyarısı;
Görür'den kritik Bingöl uyarısı; 'Deprem üretme zamanı dolmuş'
Katıldığı bir programda Tunceli ve Bingöl için kritik deprem uyarısını bir kez daha yineleyen Prof. Dr. Naci Görür; 'Erzincan, Bingöl-Karlıova arası endişe ettiğimiz yer. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş' dedi.
19.05.2024
22:53
Bingöl`de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs coşkusu
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105'inci yılı coşkuyla kutlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın