KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Arınç: ab çatışmanın panzehiri

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifinin medeniyetler çatışması ve benzeri teorilerin panzehiri olduğuna yürekten inandığını belirtti.

Arınç: ab çatışmanın panzehiri
26 KASIM 2005 CUMARTESİ 17:24
0
1391
0
AA aa
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 5. Avrupa-Akdeniz Parlamento Başkanları Konferansı'nın "Toplum, Kültür ve Medeniyetler arası Diyalog" konulu oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, medeniyetler arasındaki çatışmalardan bahseden bir anlayışın, uyum ve diyalog yerine daha fazla gerginlik ve toplumlar arasında yeni ayrım çizgileri yaratabilecek bir anlayış olduğunu söyledi. "Bu tezin insanlığın binlerce yıl yarattığı ortak değerleri göz ardı ettiğini, dünyanın geleceğine karanlık gölgeler düşüren nitelikteki sakat ve çarpık bir zihniyetin ürünü olduğunu" ifade eden Arınç şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz koşullarda ayrışmalara, bölünmelere değil uzlaşmaya, dayanışmaya, ortak değerlere sarılmaya yaşamsal gereksinim duyulduğu hususunda aklıselim sahibi bizlerin görüş birliği içinde olduğumuza inanıyorum. Günümüzde öncelikle inanç sistemimizin karşılıklı olarak nasıl algılandığı üzerinde ısrarla durmamız gerektiği kanısındayım. Zira dinler arasındaki anlayış eksiklikleri, bu dinlere mensup aşırı akımlarca kötüye kullanılmakta ve maalesef kimi zaman şiddete gerekçe olarak kullanılabilmektedir. Anlayış eksikliklerinin giderilmesinde toplumlara yeni vizyon ve ufuklar sunması gereken biz siyasetçilere önemli görevler düşmektedir".


"İSLAM İLE TERÖRİZMİN YAN YANA KULLANILMASI DÜŞMANLIK"

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yanlış anlamalar ve yönlendirmeler yüzünden İslam dinine ve Müslümanlara karşı yükselen bir haksız tepki bulunduğunu belirterek, "Özellikle Batı ülkelerinde İslam dini ile terörizm kavramlarının yan yana kullanılmasını ve İslam dinine karşı düşmanca tutumların artmasını büyük bir tehlike olarak görüyorum" dedi.

Arınç, dünyanın içinden geçtiği bu zorlu dönemde "Medeniyetler İttifakı" adlı küresel projenin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından 2004'te BM Genel Kurulu'nda gündeme getirildiğini bildirerek, Türkiye'nin uzun süreden beri savunduğu düşüncelerle birebir örtüşen bu projeyi desteklediklerini söyledi.


Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Zapatero'nun önerisini kabul ettiğini ve Türkiye'nin girişime eş-sponsorluk yaptığını anlattı. Girişimin resmen başlatıldığı 2005 temmuzundan bu yana BM Genel Sekreteri'nin desteğiyle projenin hayata geçirilmesinde önemli aşamalar kaydedildiğini ifade eden Arınç, girişimin somut ve uygulamaya dönük adımlarla desteklenmesi için bir eylem planı hazırlandığını kaydetti.


Arınç, bu amaçla bir "akil adamlar grubu" kurulduğunu hatırlatarak, aynı zamanda gönüllü mali katkıların toplanacağı özel bir BM fonunun oluşturulduğunu söyledi.

Projeye düşünsel veya mali destek sağlamak isteyen ülkelerden oluşan dostluk grubu kurulduğunu anlatan Arınç, kısa sürede gönül ve güç birliğiyle ortak hedefe ulaşılabilmesi için önemli yol alındığını belirtti.


Konferansın Medeniyetler İttifakı ruhuna önemli katkıda bulunacağına, destek olacağına güvendiğini kaydeden Arınç, "Bildiğiniz gibi son yılların en önemli konularının başında medeniyetler arası ilişkiler geliyor. Aynı şekilde bazı entelektüellerin medeniyetler çatışması fikri de sıkça tartışılıyor" dedi. Arınç, medeniyetler arası çatışmadan bahseden bir anlayışın uyum ve diyalog yerine daha fazla gerginlik ve toplumlar arasında yeni ayrım çizgileri yaratabilecek bir anlayış olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Bu tez insanlığın binlerce yıl yarattığı ortak değerleri göz ardı eden, dünyamızın geleceğine karanlık gölgeler düşüren nitelikteki sakat ve çarpık bir zihniyetin ürünüdür. İçinde bulunduğumuz koşullarda ayrışmalara, bölünmelere değil, uzlaşmaya, dayanışmaya, ortak değerlere sarılmaya yaşamsal gereksinim duyulduğu konusunda aklıselim sahibi bizlerin görüş birliği içinde olduğumuza inanıyorum.


Doğu ve Batı toplumları birbirinden kopuk, uzlaştırılması gereken iki ayrı kutup olarak yansıtılmamalıdır. Aynı şekilde doğu ve batı kültürleri arasında bir hiyerarşi bulunduğu neticesine yol açacak değerlendirmelerden de kaçınılmalıdır. Çünkü böylesine bir düşünce türü yanlış ve çağımızın ortak değerleriyle çelişir niteliktedir. Avrupa'nın ve Asya'nın toprakları birbirini etkilemiş farklı renklerdeki medeniyetler topluluğudur adeta.

Şu anda içinde bulunduğumuz İspanya topraklarının bir bölümünde 500 yıl önce İslam medeniyetinin en parlak temsilcisi Endülüs devleti vardı. O devletin bilge düşünürü İbni Rüşd'ün en önemli iki öğrencisinden biri Hıristiyan biri de Museviydi."


Her ülkede birbirinden etkilenmiş medeniyet renkleri bulunduğunu belirten Arınç, hareket noktalarının, dünyanın neresinde ve hangi dine, inanca ve kültüre mensup olursa olsun, bütün toplumların insanlığın ortak evrensel değerleriyle birbirine bağlı bulunduğu gerçeği olduğunu söyledi.

Tarih boyunca bütün bunların kendi kültürleri ve zenginlikleriyle insanlığa ve ortak medeniyete özgün katkılar yaptığını kaydeden Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunu sağlamak için birlikte çaba harcamak insanlığın geleceği için vazgeçilmezdir. Günümüzde öncelikle inanç sistemlerimizin karşılıklı olarak nasıl algılandığı üzerinde de ısrarla durmamız gerektiği kanısındayım. Zira dinler arası anlayış eksiklikleri bu dinlere mensup aşırı akımlarca kötüye kullanılmakta ve maalesef kimi zaman şiddete gerekçe olarak kullanılabilmektedir. Bu anlayış eksikliklerinin giderilmesinde toplumlara yeni vizyon ve ufuklar sunması gereken biz siyasetçilere de önemli görevler düşmektedir.

Özellikle batı ülkelerinde İslam dini ile terörizm kavramlarının yan yana kullanılmasını ve İslam dinine karşı düşmanca tutumların artmasını büyük bir tehlike olarak görüyorum. Terörizm dini ve kimliği olmayacağı gibi hiçbir Semavi dinin de terörizmi desteklemediğini özellikle vurgulamak istiyorum. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki yanlış anlamalar ve yönlendirmeler yüzünden İslam dinine ve Müslümanlara karşı yükselen bir haksız tepki bulunuyor. Bunun ileride dinsel ırkçılık akımını doğuracağını düşünüyor ve çok tehlikeli olduğunu ifade etmek istiyorum.


Öte yandan, toplumların birbirlerini daha iyi anlamalarına katkıda bulunabileceğimiz takdirde bu tür ön yargıları ve yanıltıcı genellemeleri istismar ederek şiddete başvuran ve gerginliklerden çıkar sağlamayı uman radikal grupların karanlık planlarını da bozmuş olacağız."

HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın