KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Nisan 2026 Cuma
°C

Arsama girdin binayı diktin paramı öde

"AROG"da, "Annem ve Kibar Gelin" şarkılarının telif haklarını elinde bulunduran Gürol Ersaraç, ilginç açıklamalar yaptı.

Arsama girdin binayı diktin paramı öde
11 ARALIK 2008 PERŞEMBE 11:06
0
1251
0
AA aa
Cem Yılmaz'ın yazıp yönettiği ve oynadığı "AROG"da, Kibariye'nin söylediği "Annem" ve Edip Akbayram'ın seslendirdiği Kibar Gelin" şarkılarının telif haklarının ödenmemesiyle ilgili tartışmada, her iki şarkının fonogram haklarını elinde bulunduran Ozan Video Film'in sahibi Gürol Ersaraç, ilginç açıklamalar yaptı.
Filmde kullanılan şarkıların yapım haklarının kendisinde olduğunu söyleyen Ersaraç, "Kimse beni arayıp da bu şarkıları kullanıyoruz, telif ödemek istiyoruz demedi. İş, besteciye, yorumcuya, söz yazarına telif ödemekle bitmiyor. Bu eserlerin fonogram (komşu) hakları da vardır" dedi.
Gürol Ersaraç, şu açıklamayı yaptı: "Edip Bey'in seslendirdiği 'Kibar Gelin' şarkısının yapımcı hakları, fonogram hakları bendedir. Kibariye'nin söylediği 'Annem' şarkısının da koruması ben de. Bu şarkının fonogram hakkı tesadüfe bakın ki Cem Yılmaz isimli bir arkadaşımdadır. Ama arkadaşım Cem, bu şarkının haklarıyla benim ilgilenmemi istedi.
 
Bu iki eser de altı, yedi yıldır benim firmamdadır. Bu şarkıların içinde bulunduğu albümlerin yapım hakları da bendedir. 'AROG'un yapımcıları, bu şarkıyı söylenlere, bestecilere ve söz yazarlarına telif haklarını ödemişler ancak bu eserlerin fonogram haklarını yani komşu haklarını ödenmemiştir. Bu eserler izinsiz kullanıldığı için artık normal bir dava olmaktan çıkmıştır. Yani ceza davası oldu. Ben, bayram sonrası yasal işlemleri başlatacağım. Hakkımızı arayacağız. Çünkü bu arkadaşlar, sahip olduğum bir haktan para kazanıyor. O zaman ben de sinemaya gideyim, 'içeriye 100 tane adam aldınız, 50 kişinin parasını bana ödeyeceksiniz' diyeyim. Ben MÜYAP kurucu üyesiyim. Haklarımızın ne olduğunu ve nasıl kendimizi savunacağımızı da çok iyi biliyorum. Bir yorumcu bir şarkıyı on ayrı yerde okuyabilir. Ama 'AROG'daki hem Kibariye'nin hem de Edip Akbayram'ın okumaları bana aittir. Mesela AROG'cular gider bestekarından izin alır, o şarkıyı tekrar çaldırıp okutturabilir. Ben bundan hiçbir şey hak talep edemem. Bunlar teknik, ihtisas isteyen konulardır. İnsanlar bunu bedelini ödeyip, öğreneceklerdir. Şimdi bu arkadaşlar benim arsama binayı dikmişler, ben de kapıya gelmişim, 'kardeşim bu arsa benim arsam, sen bina yapmışsın, ne yapıyorsun' durumuna gelmiş bu olay. Yapacak bir şey yok."
Fonogram hakkı nedir?
Türkiye'de fikri mülkiyetin korunmasıyla ilgili Fonogram Yapımcıları, üzerinde hak sahibi bulundukları fonogramlarda (kaset ve CD'lerde) bulunan müzik tespitlerinin dijital iletim de dahil olmak üzere her türlü satışı veya diğer biçimlerde halka açık iletimine izin vermek veya yasaklamak hakkına sahiptir. MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği de, 72 üyesi bulunan fonogram yapımcılarının bu haklarını korumak ve takip etmek üzere kurulmuş bir meslek birliğidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.04.2026
01:05
Hafız Kal Yarışması`nda Bölge Birincisi Bingöl`den
Hafız Kal Yarışması'nda Bölge Birincisi Bingöl'den
Hafızlar; Kur'an-ı Kerim'i ezbere okuma, tecvid ve tilavet alanlarındaki yetkinliklerini sergiledi. Yarışmada Bingöl'ü temsil eden Şeyma Bozaba bölge birincisi oldu.
16.04.2026
23:04
12 Bingölspor`un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor'un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor Kulübü, ülke genelinde yaşanan ve derin üzüntüye yol açan olaylar nedeniyle planlanan şampiyonluk kutlamalarının tamamının iptal edildiğini açıkladı. Kulüp, şampiyonluğu yalnızca maç sonrası düzenlenecek kupa töreniyle sade bir şekilde kutlayacağını duyurdu.
16.04.2026
22:36
Bingöl`de Organik ve İyi Tarım Ürünlerine Denetim
Bingöl'de Organik ve İyi Tarım Ürünlerine Denetim
Bingöl'de organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında satış yapan işletmeler denetlendi. Kontrollerde ürünlerin sertifikaları, etiket bilgileri ve muhafaza koşulları incelendi.
16.04.2026
21:43
Kaya`dan İl Özel İdaresi Denetim Raporuna Muhalefet Şerhi
Kaya'dan İl Özel İdaresi Denetim Raporuna Muhalefet Şerhi
DEM Parti İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, Bingöl İl Özel İdaresi'nin 2025 yılı faaliyetlerine ilişkin denetim raporuna muhalefet şerhi koydu. Kaya, doğrudan temin harcamaları, araç giderleri ve bütçe planlamasına ilişkin çeşitli tespitler paylaştı.
16.04.2026
20:50
‘Kadraj Bingöl` Fotoğraf Yarışması`nın Ödülleri Sahiplerini Buldu
'Kadraj Bingöl' Fotoğraf Yarışması'nın Ödülleri Sahiplerini Buldu
Bingöl'de gençlerin yoğun ilgi gösterdiği 'Kadraj Bingöl' Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenler düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Yarışmada Bingöl'ün doğal ve kültürel değerlerini yansıtan kareler büyük beğeni topladı.
16.04.2026
19:01
81 İlde Eş Zamanlı ‘Okul Güvenliği` Toplantısı
81 İlde Eş Zamanlı 'Okul Güvenliği' Toplantısı
Bakanların koordinasyonunda 81 ilde düzenlenen 'okul güvenliği' toplantısına, Bingöl Valisi Cahit Çelik de katıldı. Toplantıda okullarda alınacak yeni güvenlik tedbirleri ele alındı. Polis ve Jandarma kontrolleri sıkılaştırılacak!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın