KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mart 2026 Pazartesi
°C

Asgari geçim endeksi açıklandı: 6 bin 897 lira

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, 2019'un Aralık ayında dört kişilik ailenin asgari geçim haddi 6 bin 897 lira 69 kuruş, tek kişinin yoksulluk sınırı ise 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu.

Asgari geçim endeksi açıklandı: 6 bin 897 lira
14 OCAK 2020 SALI 08:22
0
1507
0
AA aa

Konfederasyonun Ar-Ge Merkezince hazırlanan asgari geçim endeksinin aralık ayı sonuçları açıklandı. 
Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi aralık ayında 6 bin 897 lira 69 kuruş olarak hesaplandı. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 0,56 artış gösterdi.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,41 artarak 2 bin 636 lira 64 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 408 lira 93 kuruş oldu.
Araştırmada, dört kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2 bin 560 lira 66 kuruş, sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı biçimde beslenebilmesi için gerekli harcama tutarı ise günlük 51 lira olarak hesapladı.
"Memur ve emekliye ek zam verilmeli"
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırmayla ilgili değerlendirmesinde, birçok üründe zamların hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.
Yıllık enflasyondaki gerileme verilerine karşın vatandaşın enflasyonun yüksek olduğunu vurgulayan Kahveci, "TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığımız araştırma da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Vatandaşın mutfak masrafları artmaya devam ediyor. Dolayısıyla vatandaşın bütçesindeki açık her geçen ay biraz daha büyüyor ve kapatılamaz bir hal alıyor." ifadelerini kullandı.
Memurlara enflasyon farkı verilmesine rağmen maaşların önemli biçimde eridiğini belirten Kahveci, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Zaten enflasyon farkı demek en iyi ihtimalle sıfır zam demektir. Bugün dört kişilik bir ailenin aylık zorunlu harcamaları ortalama memur maaşının neredeyse iki katına yükselmiştir. Dolayısıyla, her ay memur bir maaşı tutarında içeriye girmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüyeceğini ifade etti. Herkes küçülme beklerken ekonominin büyüdüğü görüldü. Ekonomi büyürken pastadan memurun, işçinin, asgari ücretlinin aldığı pay küçülüyorsa ya da aynı kalıyorsa burada gelir dağılımı bozuluyor demektir. Bu bağlamda, sıfır zam doğuran enflasyon endeksli artışlardan bir an önce vazgeçilmesi zorunluluk haline geldi. Memur ve emekliye ek zam verilerek piyasalara can suyu sağlanmalıdır. Bu bir dilek değil, zarurettir."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.03.2026
03:52
Bingöl Arıcılar Birliği Başkan Adayı Salcı Projelerini Açıkladı
Bingöl Arıcılar Birliği Başkan Adayı Salcı Projelerini Açıkladı
Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Adayı Bilal Salcı, Bingöl balının üretimden pazarlamaya kadar yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek projelerini kamuoyuyla paylaştı.
02.03.2026
03:51
Rektör Çelik`ten Spor Toto ziyareti! Hedef, Spor Dostu Kampüs
Rektör Çelik'ten Spor Toto ziyareti! Hedef, Spor Dostu Kampüs
Üniversite olarak spor kültürünü yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Çelik, öğrencilere daha nitelikli ve erişilebilir spor imkânları sunmak istediklerini ifade etti.
02.03.2026
03:50
Bingöl`de Soğuk Hava Etkisini Sürdürüyor
Bingöl'de Soğuk Hava Etkisini Sürdürüyor
Kent genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi beklenirken, özellikle gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
02.03.2026
03:49
ABD Personellerine Bingöl dahil 22 il için seyahat uyarısı
ABD Personellerine Bingöl dahil 22 il için seyahat uyarısı
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'deki personeline, ülkenin güneydoğusundaki Bingöl dahil 22 ili kapsayan ABD Adana Konsolosluk bölgesine seyahatten kaçınmaları talimatı verildiğini açıkladı.
02.03.2026
03:48
12 Bingölspor Şampiyonluk Yolunda Avantajını Koruyor
12 Bingölspor Şampiyonluk Yolunda Avantajını Koruyor
TFF 3. Lig 2. Grup'ta liderliğini sürdüren 12 Bingölspor, son haftalardaki puan kayıplarına rağmen zirvedeki yerini ve 9 puanlık avantajını koruyarak şampiyonluk yolunda önemli bir eşiği geride bıraktı.
02.03.2026
03:46
Bingöl`de kar sonrası güzel manzaralar ortaya çıktı
Bingöl'de kar sonrası güzel manzaralar ortaya çıktı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde etkili olan son kar yağışının ardından kent genelinde kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın