KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2025 Çarşamba
°C

Asgari ödemeyle borç kaç yıl sürer

Diyelim ki bin YTL kredi kartı borcunuz var ve borcunuzu ödeme gücünüz asgari ödeme ile sınırlı. Tahmin edeni bakalım kaç yılda borcunuzu kapatabiliryorsunuz?

Asgari ödemeyle borç kaç yıl sürer
11 AĞUSTOS 2007 CUMARTESİ 15:07
0
983
0
AA aa
Faruk Erdem'in haberi

Kredi kartıyla bin YTL alışveriş yapan bir kişi, bu borcu asgari ödemeyle ancak 11 yılda tamamlayabiliyor. Borç bitene kadar, vatandaşın cebinden tam 15 bin 500 YTL çıkıyor.

Kredi kartı kullanırken tüketicileri en çok yanıltan, 'asgari ödeme tutarı' oluyor. Çünkü bu rakam ilk başlarda çok küçük ve ödenebilir olarak görüldüğü için yanıltıcı oluyor. Geçmiş yıllarda borcun yüzde 6'sına tekabül eden bu bölüm, önce yüzde 10, sonra da yüzde 20'ye çıkartılmasına rağmen gözümüze hâlâ küçük görünüyor. Tüketiciye kolaylık gibi sunulan bu ödeme şekli, gerçekte yüksek faizlerin yolunu açıyor.

YANILGI NOKTASI
Kredi kartı ile banka, aslında tüketiciye 1 aylık faizsiz kredi sunmuş oluyor. Örneğin ay boyunca 500 YTL harcama yapan bir kart sahibine gelen ekstrede toplam borç 500 YTL görünüyor. Asgari ödeme tutarı ise 50 ya da 100 YTL olarak belirtiliyor. 500 YTL harcama yapan tüketici buna karşılık 50 YTL ödeyerek kurtulacağını zannettiği için, bu psikilojiyle yanılgıya düşüyor. 50 YTL ödedikten sonra kalan 450 YTL'nin kendi borcu olduğunu unutuyor. Bu 450 YTL'ye faiz, hem de günlük olarak işlemeye başlıyor. Oysa tüketici harcadığı 500 YTL'yi ödese ve borcunu her ay kapatsa, hiç faiz ödememiş olacak. Şu anda 25 milyon kredi kartı kullanıcısından 20 milyona yakınının bu yöntemle, yani asgari miktarı ödeyerek borcunu ertelediği ve faiz işlettiği belirtiliyor. Asgari ödeme tutarına yatırılan para, daha sonraki aylarda yeni alışverişler yapıldığı için, bir süre sonra faizi bile karşılamayacak duruma geliyor. Bu kez tüketici faizini dahi ödeyemezken borcu giderek katlanıyor ve ödenmez hale geliyor. Ondan sonra da hacizlere kadar giden malum süreç başlamış oluyor.

SEVİLMEYEN MÜŞTERİ
Bankalar genelde borcunun tamamını ödeyen ve faizden kurtulan müşterileri sevmiyor. Bu şekilde 1-2 yıl borcunun tamamını ödeyenlerin kart limitlerinin çok da artırılmadığı görülüyor. Oysa borcunu faizlendiren, hatta temerrüde düşen tüketiciler, bankaları ve hukuk servislerini çok uğraştırsalar da, en sevilen müşteriler arasında. Çünkü bu tüketicilerin borçları 1'ken 10 olarak tahsil ediliyor ve banka kolayca kazanıyor.

(Takvim)


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.09.2025
18:23
Başkan Arıkan: `Bingöl`ün afet müdahale kapasitesi artıyor`
Başkan Arıkan: 'Bingöl'ün afet müdahale kapasitesi artıyor'
Bingöl Belediyesi, yeni İtfaiye Hizmet Binası ve Afet Koordinasyon Merkezi – Arama Kurtarma Hizmet Binası'nın yapım sürecine başladı. Modern tesislerle birlikte şehir, yangın ve olası afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelirken müdahale kapasitesi de önemli ölçüde artacak. Başkan Arıkan: 'Bu merkezle şehrimiz afetlere müdahale gücünü artıracak ve arama-kurtarma ekiplerimizin çalışmalarını tek çatı altında yürütmelerini sağlayacak.'
10.09.2025
18:21
Bingöl`de Tüketici Hakem Heyeti`ne 230 başvuru yapıldı
Bingöl'de Tüketici Hakem Heyeti'ne 230 başvuru yapıldı
Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, aldatıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
10.09.2025
15:30
Bingöl HÜDAPAR heyeti Millet Bahçesi`nde…
Bingöl HÜDAPAR heyeti Millet Bahçesi'nde…
HÜDA PAR İl Başkanı Refik Alpaya; 'Çalışmalara başlayan yeni firmanın yetkilileri, Millet Bahçesinin kasım ayına kadar bitirileceğini söylediler. Temennimiz, bir an önce bitirilip halkımızın hizmetine sunulmasıdır' dedi.
10.09.2025
15:10
Geleneksel Oyunlar Tırı Bingöl`e Geliyor
Geleneksel Oyunlar Tırı Bingöl'e Geliyor
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Abdulhadi Turus, Bingöl halkını bu güzel şenliğe davet ederek geçmişin ihtişamını, geleceğe taşımak adına 10 Eylül 2025 günü (bugün) 17:00 -22:00 saatleri arasında bütün Bingöl halkını Bingöl Kentpark'a buluşmaya davet etti.
10.09.2025
14:59
Türkiye`de kuraklık haritasında Bingöl…!
Türkiye'de kuraklık haritasında Bingöl…!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü dehşet veren haritayı paylaştı. Son 12 aylık kuraklık haritasına göre; Türkiye'nin büyük kısmı şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşıyor. Haritada Bingöl'ün yer aldığı kategori ise su kaynaklarının korunması, su tasarrufu ve daha birçok tedbir alınması gerektiğine işaret ediyor.
09.09.2025
16:47
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın