KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Asgari Ücret Pazarlığında 2'nci Toplantı Sona Erdi

Asgari ücret için 2'nci toplantı tamamlanırken toplantı çıkışı değerlendirmelerde bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafından rakam istediklerini fakat bu isteklerinin karşılanmadığını söyledi.

Asgari Ücret Pazarlığında 2`nci Toplantı Sona Erdi
16 ARALIK 2024 PAZARTESİ 17:00
5
2180
0
AA aa

Son dakika haberine göre asgari ücret pazarlıkalrı sürüyor.

Bu kapsamda 2'nci toplantı da sona erdi.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantı çıkışında açıklamlarda bulundu.

Ağar, işçi yani parayı veren değil alan taraf oldukları için ilk rakam telaffuzunun işverenlerden gelmesi gerektiğini, 3'üncü toplantıdan önce bu rakamın açıklanmasını istediklerini söyledi.

"10 DAKİKA KALA RAKAM VERİLİP AÇIKLANIYOR, YAPTIRIM GÜCÜMÜZ YOK"

Ağar, şöyle konuştu:

"Bakanlıklar ve TÜİK sunumlarını yaptılar. Biz kendi görüşlerimizi ifade ettik, işveren kendi düşüncelerini ifade etti ve toplantı sona erdi.

Asgari ücret görüşmelerinde biz işçi temsilcisi olarak asgari ücret ile geçinilmediğini, kiralarını, mutfağını, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve bununla ilgili geçmiş toplantılarda herhangi bir ücretin belirlenemediğini belirttik.

Dolayısıyla açıklama saatine 10 dakika kala fiyatın belirlendiğini ve rakamın açıklandığını belirterek bu konuda hiçbir yaptırım gücümüzün olmadığını söyledik.

"İŞVEREN TARAFI RAKAM VERMEDİ"

Dolayısıyla bunun karşılığında gerek işveren ve hükümet temsilcileri bir rakam açıklayın dedik. Bu rakamları kamuoyuna açıklayalım ve ona göre bir yol çizelim dedik ancak rakam açıklanmadı."

"BAKAN, 'KÖTÜ GÜNLER GEÇTİ' DİYOR, İYİ GÜNLERDEN BİZ DE FAYDALANMAK İSTİYORUZ"

Ağar, "Ülkede yaşam şartları belli. Bunu dikkate alarak bir rakam belirlenmesi lazım. Sayın Maliye Bakanımız kötü günler geride kaldı diyor.

Kötü günler geride kaldıysa bu güzel günlerden biz de faydalanmak istiyoruz. Bu güzel günlerde asgari ücretlilerimizin yüzünü güldürelim." dedi.

3'ÜNCÜ TOPLANTI TARİHİ BELİRLENMEDİ

Bu konudaki beklentilerinin karşılanmadığını belirten Ağar, 3'üncü toplantı tarihinin de belirlenmediğini, ileriki günlerde bunun kendilerine bildirileceğini aktardı.

"SON TOPLANTIDA ÜCRET BELİRLENİR"

Ücret konusunda nihayi kararın toplantılar sonucunda alınıp alınamayacağı sorusunu da cevaplayan Ağar, 3'üncü toplantı sonunda asgari ücretin belirlenmiş olacağı beklentisinde olduklarını söyledi.

PAZARLIKLAR 10 ARALIK'TA BAŞLADI

Asgari ücret zam maratonu 10 Aralık 2024 itibarıyla başladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk kez bir araya gelmiş oldu.

31 ARALIK'A KADAR NETLEŞMESİ BEKLENİYOR

Asgari ücretin, 31 Aralık'a kadar tespit edilerek kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.

Toplantıda işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Komisyon geçen yıl ilk toplantısını 11 Aralık'ta gerçekleştirmiş, 27 Aralık'ta asgari ücret açıklanmıştı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar şu şekilde:

Yüzde 20'lik zamda asgari ücret 20 bin 402 lira

Yüzde 25'lik zamda 21 bin 252 lira

Yüzde 30'luk zamda 22 bin 102 lira

Yüzde 35'lik zamda 22 bin 952 lira

Yüzde 40'lık zamda 23 bin 802 lira olacak.

MUHALEFETİN BEKLENTİLERİ

CHP: 30 bin lira

İyi Parti: 28 bin lira

Yeniden Refah: 35 bin lira

Gelecek Partisi: 33 bin 337 lira

DEM Parti: 35 bin lira

 

 

 

Kaynak: Ensonhaber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
17.04.2026
18:31
Bingöl`de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'de şüpheli adrese jandarma baskını!
Bingöl'ün Karlıova ilçesi kırsalında jandarma ekiplerince bir adrese düzenlenen operasyonda silah ve mühimmatlar ele geçirildi.
17.04.2026
01:05
Hafız Kal Yarışması`nda Bölge Birincisi Bingöl`den
Hafız Kal Yarışması'nda Bölge Birincisi Bingöl'den
Hafızlar; Kur'an-ı Kerim'i ezbere okuma, tecvid ve tilavet alanlarındaki yetkinliklerini sergiledi. Yarışmada Bingöl'ü temsil eden Şeyma Bozaba bölge birincisi oldu.
16.04.2026
23:04
12 Bingölspor`un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor'un Şampiyonluk Kutlamaları İptal Edildi
12 Bingölspor Kulübü, ülke genelinde yaşanan ve derin üzüntüye yol açan olaylar nedeniyle planlanan şampiyonluk kutlamalarının tamamının iptal edildiğini açıkladı. Kulüp, şampiyonluğu yalnızca maç sonrası düzenlenecek kupa töreniyle sade bir şekilde kutlayacağını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın