KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ekim 2025 Perşembe
°C

Askerler arık helikopterle taşınacak

Bingöl'de 200 askerin izin dönüşü otobüslerle birliklerine götürülürken yaşanan terör saldırısı, asker sevkıyatında yeni tedbirleri gündeme getirdi.

Askerler arık helikopterle taşınacak
01 EKİM 2012 PAZARTESİ 01:06
0
1604
0
AA aa

Alınan bilgilere göre artık Mehmetçik, ABD'den getirilecek Chinook helikopterleriyle taşınacak. Daha önce 2015 olarak belirlenen helikopterlerin teslimi öne çekilecek.

Bingöl'de silahsız 10 askerin, sevkiyatı sırasında PKK tarafından şehit edilmesi, Ankara'yı harekete geçirdi. Mehmetçiğin artık hava yoluyla taşınması için düğmeye basıldı. Bu konuda daha önce girişimlerde bulunulmuş, 60 kişilik dev Chinook helikopterleri için ABD Kongresi'nden onay alınmıştı.

Edinilen bilgilere göre terörle mücadeledeki hassas durumu göz önünde bulunduran Ankara, teslimatın öne çekilmesi görüşmelerini sıklaştırdı. Normal şartlarda 2015'te gelmesi öngörülen helikopterlerin daha önce Türkiye'de olması planlanıyor. Bunun için ABD tarafıyla pazarlıklar başladı. Toplam 6 ya da 10 Chinook helikopter alınacak. Yaklaşık maliyeti ise 1 milyar doları bulacak.

Yaklaşık iki hafta önce (18 Eylül) izin dönüşü birliklerine teslim olmak üzere Elazığ'da toplanan 200 sivil silahsız asker, 3 otobüs, 1 midibüs, 1 minibüs ve kendilerine refakat eden 10 zırhlı araçla Muş istikametine doğru ilerlerken saldırıya uğramıştı. 10 askerin şehit olduğu saldırının ardından kamuoyundan eleştiriler yükselmiş, askerlerin birliklerine neden hava yoluyla sevk edilmediği sorusu gündeme gelmişti.

Eleştirileri dikkate alan güvenlik bürokrasisi, Chinook nakliye helikopterlerinin bir an önce Türkiye'ye getirilmesi için lobi faaliyetlerini hızlandırdı. Türkiye'nin siparişlerinin üretim hattında öne çekilmesi için uğraş veriliyor. 60 personel kapasitesi olan yük helikopterleri, çelik halatlarla bir F-16 savaş uçağını bile taşıyabiliyor.

Helikopterler, mekanize araçları, top gibi silah sistemlerini nakledebiliyor. Chinook helikopterleri Yunanistan, İngiltere, İtalya ve Mısır gibi pek çok ülkenin ordusunda bulunuyor. Türkiye'nin alacağı helikopterler hem Kara Kuvvetleri hem Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın hizmetine verilecek. TSK şimdiye kadar yük taşıma ihtiyacını Blackhawk ve Cougar helikopterleriyle sağlıyordu.

Chinook'lar yük helikopterleri arasında çok önemli bir yere sahip. CH-47S tipi Chinook model helikopterler ABD ordusu için ilk kez 1962'de üretildi. Her türlü iklim ve şartta, savaşta, afette muharip ve hayat kurtarıcı olarak görev yapıyor. Helikopterlerin, 2040'lara kadar Amerikan ordusu içinde yer alması bekleniyor.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.10.2025
00:11
Ormangören`den esnaf için yapılandırma çağrısı
Ormangören'den esnaf için yapılandırma çağrısı
Bingöl'de esnafların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, ekonomik zorluklar nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan esnafın desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ormangören, 'Esnafın nefes alamadığı bir ekonomide üretim de istihdam da zayıflar. SGK ve vergi borçları makul taksitlerle yeniden yapılandırılmalı' dedi.
22.10.2025
23:33
Bingöl Dostlar Çay Evi`nden SMA`lı Efrayim İçin Anlamlı Destek
Bingöl Dostlar Çay Evi'nden SMA'lı Efrayim İçin Anlamlı Destek
'Bu sadece bir anne babanın evladı değil, tüm Bingöl'ün evladı' diyen Bulut ve Çığ; 'Biz bir günlük kazancımızı verdik; eğer her esnaf elini uzatırsa, Efrayim kısa sürede tedaviye kavuşabilir. Bingöl esnafı olarak birlik olalım, bu evdeki ışığı birlikte yakalım' diyerek çağrılarını dile getirdiler.
22.10.2025
20:35
Bingöl Ulu Camii tuvaletleri yenileniyor! Ücretsiz olacak
Bingöl Ulu Camii tuvaletleri yenileniyor! Ücretsiz olacak
Bingöl Belediyesi, Merkez Ulu Cami tuvalet ve abdesthane bölümünü devralarak yenileme çalışmalarına başladı. Alana daha önce bulunmayan bayan ve engelli WC'ler ile modern ve erişilebilir bir yapıya kavuşturulacak. Tüm vatandaşlar bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanacak.
22.10.2025
20:30
Karlıova`da Doğalgaz Mağduriyeti Meclis Gündeminde
Karlıova'da Doğalgaz Mağduriyeti Meclis Gündeminde
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Karlıova'daki doğalgaz sorununu iki ayrı soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.
22.10.2025
19:41
Aile Yılında Şiddete Karşı Tek Ses: ŞÖNİM 1100 Kişiye Ulaştı
Aile Yılında Şiddete Karşı Tek Ses: ŞÖNİM 1100 Kişiye Ulaştı
Bingöl ŞÖNİM, 2025 yılı boyunca toplumun farklı kesimlerinden 1100 kişiye ulaşarak kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturdu. Dönmez: 'Bizim amacımız, iletişimi güçlendirmek, anlayışı derinleştirmek ve şiddetin hiçbir türüne sessiz kalmamaktır.'
22.10.2025
19:26
Bingöl`de Öğrencilere Kitap, Kırtasiye ve Giyim Hediyesi
Bingöl'de Öğrencilere Kitap, Kırtasiye ve Giyim Hediyesi
Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası, Bingöl'ün Karlıova ve Adaklı ilçelerinde öğrenim gören öğrencilere kitap, kırtasiye ve giyim desteğinde bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın