KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2026 Pazar

Askerler gazilik istiyor

Bingöl’de dağıtım sonrası birliklerine teslim olmak üzere yola çıkan, silahsız ve korumasız 33 askerin şehit edildiği saldırının üzerinden 22 yıl geçti. 24 Mayıs 1993 günü meydana gelen saldırıda hayatta kalan askerler, halen yaşadıkları sarsıntıyı atlatamadı. Psikiyatride 'Vietnam sendromu' diye bilinen rahatsızlığı çeken askerlerden bazılarına devlet 'gazilik' statüsü verdi, bazılarına ise vermedi. Acı hatıranın etkisinden kurtulamayan askerler hem GATA'da tedavi olmak hem de gazi sayılmak istiyor.

Askerler gazilik istiyor
28 MAYIS 2015 PERŞEMBE 00:29
0
1876
0
AA aa

Olaydan sağ kurtulan askerlerden Erkan Omay (42) tarif edilmez şiddet ve işkencelere maruz kaldığını ve o gün yaşadıklarının bir kısmının Diyarbakır Asker Hastanesi'nde (16.7.1993) verilen rapora da yansıdığını söyledi. Teröristlerin elinde esir kaldıkları iki günde otobüste alınan öğretmen ve kaçmayı deneyen bir özel harekat polisinin kafasından vurularak şehit edildiğini hatırlatan Omay, o günü şöyle anlattı: "Bizi üç gruba ayırdılar. Bizim grubu sıraya dizdiler. Baştan altı kişiyi kurşuna dizmek için götürdüler. Ellerimiz bağlıydı. Tuvalet ihtiyacı için ellerimi çözdürdüm. Kaçmayı denedim ama başaramadım. Teröristler ağzıma kaleşnikof namlusunu dayayıp, tetiği çekti. O an her şeyin bittiğini düşündüm. Fakat silah boşmuş. 'Bir daha kaçmaya yeltenirsen, beynini dağıtırım' diyen terörist, silah dipçiği ile beni darp etti. Tekrar bağladılar; can korkusundan bileklerime oturan ipi hissetmedim bile. Kurtarmak için gelen askeri birliğe vurdurmak için bizleri açık alana sürdüler. İki çatışma altında kaldık. Ayağımı mermi sıyırmış, onu bile duymadım."

'Ölüm ile yaşam' arasındaki gelgitlerden sonra kurtulduğunda ev telefonu dahil hiçbir şeyi hatırlamadığını ve halen saldırının travmasını atlatamadığını ifade eden Omay şunları dile getirdi: "Uyku düzenim ve psikolojim bozuldu. Diyarbakır Asker Hastanesi'nde 15 gün yattım. İki ay hava değişimi verdiler. Aile düzenim etkilendi. Dışardan gittiğim psikiyatri uzmanları 'Vietnam sendromu' diye bir teşhis koydu. Kendi imkânlarımla ilaç alıyordum. Fakat tekrar çatışmalara girip, her an öldürülecek gibi kâbuslar görüyorum. Hayatım altüst oldu. Kurtulan arkadaşlarımdan bazıları gaziliğini alabildi. O dönem Diyarbakır'daki hastanede kaldığıma dair raporla Milli Savunma Bakanlığı'na başvurdum. Öncelikle GATA'da tedavi olmak istiyorum. Aynı olayı yaşayan bir kısım askerlere gazilik verilirken, bazıların bundan mahrum bırakılması büyük bir çelişki. Geçen yıl Denizli'deki bir törende gazilik konusundaki talebimizi Bakan Nihat Zeybekçi'ye aktardık. O da 'öyle şey olur mu? Bunun takipçisi olacağım' dedi. Fakat söylenildi; bu söz aynı yerinde kaldı. Biz hak ettiğimiz bir şeyin peşindeyiz. 22 yıldır bizi arayan soran olmadı."

Saldırıda sağ kurtulan askerlerden Hatay'da ayakkabıcılık yapan iki çocuk babası Mehmet Kebabçıoğlu da GATA'da psikolojik tedavi görmek istediğini vurguladı. Beş yıldır GATA'ya gidip, geldiğini ancak yatış sağlayamadığını anlatan Kebabçıoğlu, sorunlarını şu sözlerle dile getirdi: “Bana 'Neden 1993'ten bu yana hastaneye gitmedin' deniliyor. Köylü çocuğum, bir şey bilmiyorum; korkudan sesimi çıkaramadım. Daha önce hiç tedavi olmayan Denizlili bir arkadaşımın yatışı yapıldı, fakat ben kabul edilmedim. Bu çarpıklığı bakanlığa şikayet ettim. Ancak olumlu bir cevap alamadım. Hukuki yollardan hakkımı arıyorum. En son bana 'gel seni sivil olarak tedavini yapalım' deniliyor. Yiyecek ekmek bulamıyorum, maddi olarak bunun altından kalkmam mümkün değil. Geçen yıl evim yandı. Gece sürekli rüya görüyorum. Her gece rüyamda PKK ile savaşıyorum. Yeşil kartımla aldığım ilaçları kullanıyorum. Devletin öncelikle tedavimizi üstlenip, sonra gaziliğimizi vermelerini istiyorum. Aynı olaydaki bazı arkadaşlar gazilik imkânına kavuşurken ben bir ekmeğe muhtaç yaşıyorum.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.10.2026
22:59
Bingöl`de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de köy yolları değişiyor: Sırada kuzey ilçeleri var!
Bingöl'de Yukarı Çavuşlar köyünün 7,5 kilometrelik yolu sıcak asfaltla yenilendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yolu inceleyen Vali Cahit Çelik, kuzey ilçelerine hizmet verecek saatte 120 ton kapasiteli yeni asfalt plentinin ihalesine gelecek hafta çıkılacağı müjdesini verdi.
16.10.2026
22:52
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
En çok ölümün yaşandığı iller belli oldu: Bingöl kaçıncı sırada?
TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistiklerinde Bingöl'ün sırası dikkat çekti. Kentte bir yılda bini aşkın kişi hayatını kaybederken, komşu illerle arasındaki fark da ortaya çıktı. Peki, Bingöl Türkiye genelinde kaçıncı sırada yer aldı, zirvede hangi şehirler var?
16.10.2026
16:55
Bingöl`de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl'de 689 üniversite öğrencisine iş imkânı!
Bingöl Üniversitesi ile İŞKUR iş birliğinde 689 öğrenci için Gençlik Programı düzenlenecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek. Öğrencilere katıldıkları her gün için 1.375 TL cep harçlığı ödenecek.
16.10.2026
16:37
Bingöl`de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl'de 135 kişilik alım yapılacak
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde toplam 135 kişi İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında istihdam edilecek. Başvurular 19-23 Ekim tarihleri arasında alınacak, katılımcılar 27 Ekim'de noter kurasıyla belirlenecek.
16.10.2026
16:04
İstanbul`dan Bingöl`e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul'dan Bingöl'e gönül köprüsü: Yayla YBO öğrencilerine destek
İstanbul Tuzla'daki öğrencilerin kendi elleriyle ördüğü atkılar ve yazdıkları notlar, Bingöl'ün Genç ilçesindeki Yayla Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerine ulaştı. Genç İçin Bir Saat Derneği ve Minik Çocuklar Bingöl Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilere çanta, kırtasiye seti ve atkı hediye edildi.
16.10.2026
15:37
Bingöl`de kaç kişiye bir araç düşüyor?
Bingöl'de kaç kişiye bir araç düşüyor?
TÜİK, Eylül 2026'ya ilişkin araç istatistiklerini açıkladı. Bingöl'de kayıtlı araç sayısı artarken, kent nüfusu dikkate alındığında kaç kişiye bir araç düştüğü de ortaya çıktı. Peki, 282 bin 299 kişinin yaşadığı Bingöl'de her kaç kişiye bir araç düşüyor?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın