KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2025 Perşembe
°C

Askerlerin hangi suçları sivil yargıda?

Hükümetin hazırladığı rapora göre, CMK'nın 250. maddedeki değişiklikten sonra aşağıdaki suçları işleyen askerler ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak...

Askerlerin hangi suçları sivil yargıda?
10 TEMMUZ 2009 CUMA 08:16
0
1087
0
AA aa
 Uyuşturucu imalatı ve kaçakçılığı, 
* Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgütlü faaliyet yürütmek 
* Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak 
* Düşmanla işbirliği yapmak (TCK: 303) 
* Devlete karşı savaşa tahrik (TCK: 304) 
* Yabancı devlet aleyhine asker toplama (TCK: 306) 
* Askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma (TCK:307) 
* Düşman devlete maddi ve mali yardım (TCK: 308)  
* Askeri komutanlıkların gaspı (TCK: 317) 
* Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma (TCK: 320) 
* Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme (TCK:327) 
* Siyasal veya askeri casusluk suçu (TCK: 328) 
* Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama (TCK: 329) 
* Gizli kalması gereken bilgileri açıklama (TCK: 330) 
* Uluslararası casusluk (TCK: 331) 
* Devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerinde sadakatsizlik (TCK: 333) 
* Yasaklanan bilgileri temin (TCK: 334) 
* Yasaklanan bilgileri açıklama (TCK: 336) 
* Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma (TCK:339)

Tereddütler kalktı
Hükümete göre, bazı suçlarda askerler yasa değişikliğinden önce de özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılansa da bu konuda hukukçular arasında fikir birliği yoktu. Hükümet değişiklikle bu konudaki tereddütlerin tamamen ortadan kalktığını düşünüyor. Bu kapsamdaki suçlar şöyle:
 * Anayasa'yı ihlal suçu (TCK: 309) 
* Cumhurbaşkanı'na suikast ve fiili saldırı (TCK: 310) 
* Yasama organına karşı işlenen suçlar (TCK: 311) 
* Hükümete karşı işlenen suçlar (TCK: 312) 
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyan (TCK: 313) 
* Silahlı örgüt (TCK: 314) 
* Silah sağlama (TCK: 315)  
* Suç için anlaşma (TCK: 316)
Teörörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlarla ilgili davalar da CMK'nın 250. maddesine göre kurulan ağır ceza mahkemelerinde görülüyor. Dolayısıyla TMK'yı ihlal eden askerler de sivil mahkemelerde yargılanacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesi için yapılan değişikliği, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) endişeleri giderilmeli” uyarısıyla onaylayınca, hükümet formül arayışına girde. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki tavsiyesini ciddiye alıp üzerinde durmak siyasetin ve parlamentonun bir görevidir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavsiyesini emir gibi almak da yanlıştır. Bu tavsiyeler ciddiye alınacak ve AKP olarak bir çalışma yapılacaktır” dedi. Hükümet, askeri yargılama ile ilgili tüm yasaları gözden geçirerek yapılacak değişiklikleri bir paket halinde Meclis gündemine getirmeyi planlıyor. Ancak AKP'de hem 1 Ekim'de başlayacak Meclis'in yeni yasama yılını hem de CHP'nin olası başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleme eğilimi hâkim.
Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün akşam tartışma yaratan yasayı, ‘askerlik hizmeti bakımından disiplin ve hukuki güvencelere ilişkin ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek' yasal düzenlemeler yapılmasını isteyerek onayladı. 

CHP Grubu olağanüstü toplanıyor
Bunun üzerine daha önce yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini açıklayan CHP, harekete geçti. CHP Grubu pazartesi günü saat 11.00'de Genel Merkez'de toplanacak. CHP lideri Deniz Baykal'ın konuşacağı toplantıda söz konusu yasanın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvuru için grup kararı alınacak. CHP, tartışmalı düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvuracak.
CHP cenahında bu gelişmeler yaşanırken hükümet askerlerin tereddütlerinin nasıl giderilebileceği yönünde araştarma başlattı. AKP, öncelikli olarak Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu'nda, askeri suç kavramının net bir şekilde tanımlanması için düzenleme yapmayı planlıyor. Bununla birlikte Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Birlik Komutanlarına yaptıkları görevlerle ilgili hukuki güvenceler verilmesi için de ayrı bir düzenleme getirilecek. Bu kapsamda 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik planlanıyor. Genelkurmay Başkanı'na Yüce Divan'da, Kuvvet Komutanlarına Yargıtay'da yargılanma güvencesi formülü üzerinde de duruluyor.
Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun'da sivillerin bazı suçlarda askeri mahkemelerde yargılanacağına ilişkin hüküm ile askeri mahalde işlenen tüm suçların askeri mahkemede görüleceğine ilişkin ifadeler de yasa metninden çıkarılacak.

4 Ağustos ihtimali zayıf
Askeri yargıyla ilgili yasal düzenlemelerin ne zaman yapılacağı da ayrı bir tartışma konusu. Kulislerde, uzlaşmanın tam sağlanması halinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimi için 4 Ağustos'ta toplanacak olan Meclis'te çalışmaların uzatılması kararı alanarak değişikliklerin yapılabileceği konuşuluyor. Ancak bu olasılığın zor olduğu da dile getiriliyor.
AKP'de 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılını ve Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusuyla illgili  kararını bekleme eğilimi hâkim.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı'nın ‘tereddütlerin giderilmesi için yapılmasını istediği yasal düzenlemelerin hangi konuları kapsadığı, nasıl olacağı, hangi yasa ve yasalarda düzenleme yapılırsa ihtiyacı karışlayacağı gibi konularda inceleme yapılması gerektiğini vurguladı. Bozdağ, “Partimizin yetkili organlarında müzakere ihtiyacımız var. Ağustosta yapılabilir mi yoksa Ekime mi kalsın bir dizi değerlendirme yapıldıktan sonra takvim belirlenecek” dedi.
Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki tavsiyeyi ciddiye alıp üzerinde durmanın siyasetin, parlamentonun bir görevi olduğunu kaydeden Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavsiyesini emir gibi almak da yanlıştır. Bu konuda bir değerlendirme yapılacaktır, bu tavsiyeler ciddiye alınacak ve AKP olarak bir çalışma yapılacaktır” dedi.
Yasa değişikliğinin Anayasa'ya uygun olduğu görüşünü yineleyen Bozdağ, “Burada herhangi bir ihtilaf yok. Bu değişikliği CHP ve MHP ne derlerse desinler beraber yaptık. CHP 12 Eylül darbesini yapanların yargılanması için Geçici 15. maddenin kaldırılmasını teklif ederken bunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıması samimiyetsiz olduğunu ortaya koymuştur” diye konuştu.

Anayasa da değiştirilebilir
AKP kulislerinde, CHP'nin başvurusu üzerine düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi olasılığına karşı, bu değişikliğin hayata geçirilmesi için Anayasa'nın 145. maddesinin değiştirilmesi de tartışılıyor. 

(Radikal)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
07.05.2025
18:37
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Havalar ısındı, kaldırım işgalleri başladı
Bingöl'ün kronik sorunu kaldırım işgalleri, havaların ısındığı bugünlerde yeniden hortladı! Kahvehane kürsüleri, dolaplar ve malzemelerden kaldırımda yürüyemez hale gelen halk, kalıcı çözüm için çağrıda bulunuyor!
07.05.2025
18:34
Bingöl`de kaç kişi hak sahibi oldu?
Bingöl'de kaç kişi hak sahibi oldu?
Vali Usta: 'Hak sahipliği kabul edilmeyen başvurular için itiraz üzerine yargı süreçleri devam etmekte olup, kazananlarla ilgili işlemlere devam edilmektedir' dedi.
07.05.2025
18:33
Bingöl`de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de küçükbaş yetiştiriciliğine büyük destek
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibe desteği ile 80 adet güneş enerjisi sistemi 300 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi 800 adet akülü şarjlı ilaçlama makinesi (sırt pompası) teslim edildi.
07.05.2025
18:32
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis`e sunuldu
Muhasebecilere yeşil pasaport hakkı geliyor: Meclis'e sunuldu
Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlere yönelik hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın