KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Mart 2026 Salı
°C

Astım hastaları, oruçta daha dikkatli olmalı

Beslenmeyle astım arasında doğrudan ilişki var! Yemekten hemen sonra yatmak büyük tehlike!

Astım hastaları, oruçta daha dikkatli olmalı
02 AĞUSTOS 2011 SALI 02:08
0
2077
0
AA aa

Beslenme ve astım arasında doğrudan ilişki olduğunu söyleyen uzmanlar, oruç tutan astım hastalarını uyardı. Prof.Dr.Yonca Nuhoğlu, yemekten hemen sonra yatmanın reflüye neden olabildiğini, bunun da astım hastası için büyük tehlike taşıdığını söyledi.

Uzmanlar, astım ataklarına neden olan rahatsızlıklar arasında reflünün de bulunduğunu kaydederek, astımın akciğerlerde havayollarını oluşturan bronşların daralması sonucu öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtileri ile seyreden bir hastalık olduğunu söyledi. Akciğerlerde bulunan hava yollarının daralmasının birinci sebebinin bronşlarda bulunan kas spazmı, ikinci sebebinin ise iç yüzeylerdeki salgının koyulaşması sonucu oluşan tıkanıklık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Reflüden kaynaklanan atakların çoğalmaması için beslenme çok önemli. Astım hastaları, küçük porsiyonlar halinde azar azar ve sık beslenmeli. Hastalar özellikle kızartma gibi yağlı besinlerden ve kakaolu tatlılardan uzak durmalılar" diye konuştu.

İFTARDA AŞIRI YEMEK REFLÜ NEDENİ

Uzmanlar, ramazan ayında oruç ile başlayan beslenme düzeni değişikliklerinin astım hastalarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Oruç tutarken tüm gün aç kalındığı için kan şekeri düşer. İftarda normalden fazla yemek yenebildiği için de bu durum reflü oluşturur. Sahurda yenen yemek sonrası yatmak da bir diğer reflü nedenidir. Mideye yeni giriş yapan yiyecekler, yatar pozisyona geçildiğinde solunum sistemine kaçırılması reflü nedeni" dedi.

UZUN SÜREN SUSUZLUK ASTIM HASTALARINI TEHDİT EDER

Uzmanlar, oruç tutmanın astım hastaları üzerindeki bir diğer olumsuz etkisinin de uzun süren susuzluk olduğuna dikkat çekerek, "Susuz kalan bir astım hastasının akciğerlerinde oluşan balgam koyulaşması ve koyu balgamı çıkarmakta zorlanması şikayetlerin artmasına sebep oluyor. Özellikle hava sıcaklıklarının artış gösterdiği şu yaz aylarında vücudun susuzluktan korunması gerekir. İlaç tedavisi altında olan astım hastalarının sabah akşam kullanması gereken ilaçları aksattığında hastalık bulguları artabilir" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, oruç tutmak isteyen düzenli ilaç kullanma zorunluluğu olan orta ve ağır astım hastalarının atak yaşamamaları için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- İftar yemeklerinin az ve sık yenmesi

- Yatmadan en az 2 saat önce yemek yemenin kesilmesi

- Akşam yemeklerinde yağsız yemek ve tatlıların tercih edilmesi

- Sahurda yemek yedikten iki saat sonra yatar pozisyona geçilmesi

- İftar ve sahurda bol su içilmesi

- İlaç saatlerinin doktor kontrolünde bu yeni beslenme tarzına göre yeniden düzenlenmesi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.03.2026
00:32
Bingöl`de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Bingöl'de Motorin Fiyatı Rekor Kırıyor
Motorin fiyatlarındaki artış durdurulamıyor! Bingöl'de tabelalar rekor seviyeleri gösterirken, zamlar sürücüleri ve özellikle taşımacılık sektörünü olumsuz etkiliyor.
22.03.2026
23:50
Bingöl`de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bingöl'de Bayramın Acı Tablosu: 1 Ölü, 29 Yaralı
Bayram süresince Bingöl'de meydana gelen trafik kazalarında 1 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı. Kazalar farklı noktalarda yaşansa da sebepler yağışlı zeminde aşırı hız ile sürücü hataları olarak öne çıktı!
22.03.2026
23:49
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı`nda 14 ay uçuş yok!
Ve kapandı...! Bingöl Havalimanı'nda 14 ay uçuş yok!
Bingöl Havalimanı, pist ve apron yenileme çalışmaları nedeniyle Pazar günü yapılan son seferlerin ardından 14 ay süreyle kapatıldı. Yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenlendi.
22.03.2026
23:48
Bingöl`de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
Bingöl'de 3 Yeni Sağlık Hizmet Binası İhale Ediliyor
İhale, 3 Nisan 2026 tarihinde EKAP üzerinden gerçekleştirilecek. İşin süresi, yer tesliminden itibaren 240 takvim günü olarak belirlendi.
22.03.2026
23:47
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi 4 Minibüs Hattını 10 Yıllığına Kiraya Veriyor
Genç Belediyesi, şehir içi ulaşımda kullanılacak 4 adet M plakalı minibüs/midibüs hattını 10 yıllığına ihale ile kiraya vereceğini duyurdu. İhale 23 Mart 2026 tarihinde Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda yapılacak.
22.03.2026
23:46
Bingöl`de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'de erozyon kontrolü için galvanizli kafes tel yapılacak
Bingöl'ün Çapakçur Mikro Havzası Yelesen, Şaban Ortaköy ve Aşağıköy bölgelerinde kuru duvar eşik ve galvanizli kafes tel yapımı işi için ihale düzenlenecek. İhale, 30 Mart 2026 tarihinde elektronik ortamda EKAP üzerinden gerçekleştirilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın