KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Haziran 2025 Pazar
°C

Atan: ayasofya'da ibadete açılsın

Türk Eğitim-Sen Bingöl Şube Teşkilat Sekreteri Fırat Atan, Kültür Bakanlığı'nın son zamanlarda yaptığı açılım çalışmaları çerçevesinde Ayasofya Camii'nin de ibadete açılması gerektiğini söyledi.

Atan: ayasofya`da ibadete açılsın
30 MART 2010 SALI 08:18
0
1627
0
AA aa
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şube Teşkilat Sekreteri Atan, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul'un fethi ile beraber Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye tebdil edilen ve yüzyıllar boyunca Müslümanların önemli ibadethanelerinden biri olarak kabul gören Ayasofya Camii'nin ibadete açılması gerektiğini ifade etti.
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi olarak Kültür Bakanlığı'nın son zamanlarda yaptığı açılım çalışmalarını ilgiyle takip ettiklerini belirten Atan, “Son günlerde medyada sıklıkla yer alan; Anadolu'daki bazı kilise ve manastırların inanç turizmi çerçevesinde ibadete veya ayinlere açılması dikkatlerden kaçmamaktadır. Bizim millet olarak kimsenin kültürü veya inancıyla tarih boyunca bir sorunumuz olmadı ve olmayacaktır. Tarih buna şahittir ki Anadolu toprakları bütün farklı kültürler ve renkler için güzel bir sergi alanı olmuş ve her kültür kendisine has maddi ve manevi birikimlerini, büyük bir hoşgörü ortamında yaşamış ve yaşatmıştır. Bu aynı zamanda bizim inancımızın da gereğidir. Çünkü İslam hukukuna göre İslam beldelerinde yaşayan gayr-i Müslimler sulh ve itaat şartıyla ehl-i zimme sayılırlar. Yani bir nevi Müslümanların garantörlüğünde sayılırlar. Bu durum bütün İslam tarihi boyunca böyle devam etmiştir. Elbette tarihi seyir içinde her toplumda görülebilen bazı nahoş ve üzüntü verici olaylar yaşanmıştır. Bu olayları aşırı abartılı yorumlarla ajite etmek doğru değildir. Anadolu'da ki her millet bu toprakların asli unsurudur. Hiç kimsenin milletlerin inancı veya kültürünü yok etmek veya yasaklamak hakkı olamaz. Bu bağlamda T.C. Kültür Bakanlığının 25.03.2010. tarihi ve öncesinde almış olduğu kararlarla Van ilimizin Gevaş ilçesi sınırları dâhilinde ki Akdamar ermeni kilisesi, Trabzon Sümela manastırı, Hatay Saint Pierre Kilisesi, Tarsus ve Isparta ile Efes Meryem Ana kiliselerinin inanç turizmini geliştirmek adına ibadete açtığına şahit olduk. İnanç ve vicdan hürriyeti açısından bakıldığında bu kararı onaylamamak mümkün değildir. Ancak, siyasi mülahazalarla alınmış bir karar olmasından endişe duymuyor değiliz” dedi.
“İstanbul'un fethi ile beraber Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye tebdil edilen ve yüzyıllar boyunca Müslümanların önemli ibadethanelerinden biri olarak kabul gören Ayasofya Camii'nin de bu açılım doğrultusunda ibadete açılmasını, hiç olmazsa yılda bir veya birkaç kez toplu olarak ibadet yapılmasına izin verilmesini tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına talep ediyoruz” diyen Atan,  Ayasofya Camii'nin inanç turizmine katkısını da göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkat çekerek, “Mademki açılım yapılıyor o zaman bir açılım da Ayasofya konusunda yapılsın. Ümidimiz odur ki kültür bakanımız Sayın Ertuğrul Günay bu masumane isteğimizi göz önünde bulundurur ve Ermeniler, Rumlar ve Süryanilere gösterdiği ilginin bir parçasını bize de gösterir” şeklinde konuştu.
 
 
Bingöl Online Haber Servisi
                                                                                             
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.06.2025
22:54
Turhan`dan Bingöl`e vefa! İki okul yaptıracak
Turhan'dan Bingöl'e vefa! İki okul yaptıracak
Bingöl'de birçok alanda destek sunan Katılımevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Turhan, bu kez eğitime sunduğu büyük katkıyla adından söz ettirdi. Turhan, Bingöl'de anne ve babası adına iki okul yaptıracak. Protokol sonrası Turhan'a teşekkür eden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Okullarımızın Bingöl'ümüze ve evlatlarımıza hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
20.06.2025
21:35
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl`e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK kararnamesi yayımlandı! Bingöl'e gelen ve giden hâkim ile savcılar belli oldu
HSK Birinci Dairesi'nin hâkim ve cumhuriyet savcılarının talepleri doğrultusunda yaptığı değerlendirme sonucu hazırlanan kararname, Kurulun internet sitesinde yayımlandı. Kararname kapsamında Bingöl geneli 22 isimin yeri değişti. İşte Bingöl'e gelenler ile Bingöl'den gidecekler…
20.06.2025
18:17
Bingöl`de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Bingöl'de satışa çıkarılan o konutlar neden pahalı?
Konuyu uzmanına sorduk ve fiyat yüksekliğinin sebepleri, diğer illerle fiyat farklığının sebepleri, kurumsal çerçevenin kamuoyunda yanlış yorumlanışı ve dahil edilmeyen konutların akıbetini tek tek açıkladı. Fiyatı yüksek bulan uzman isim, yapılacakları ise şöyle sıraladı;
20.06.2025
17:02
Bingöl`de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı ve işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.
20.06.2025
16:54
Bingöl`de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 19 bin kök skunk bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 4 farklı noktada toplam 19 bin 513 kök skunk bitkisi ele geçildi.
20.06.2025
16:37
Bingöl`de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl'de ihbar üzerine denetim yapan ekipler zincir markete cezayı kesti
Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir zincir markette tarihi geçmiş süt, tavuk ve açıkta bırakılmış kıyma ürünleri tespit etti. Denetim sonrası markete 21 bin TL ceza kesildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın