KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Mart 2026 Salı
°C

Atanacak 80 bin öğretmenden 20'si kürtçe

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, atanacak 80 bin öğretmenden 15-20’sinin Kürtçe olacağını söyledi.

Atanacak 80 bin öğretmenden 20`si kürtçe
08 EYLÜL 2014 PAZARTESİ 03:36
0
1773
0
AA aa

Radikal'den Oral Çalışlar'ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın “20 Kürtçe öğretmeni atanacak” dediğini aktarmasıyla tartışmalar da başladı. Kürtçe öğretmenliğine ayrılan kontenjana tepki gösteren Kürtçe öğretmenleri bunu kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kürtçe öğretmenlerinin Mardin'deki açlık grevi 15. gününde devam ederken basına “20 tane Kürtçe öğretmeni atanacak” haberi yansıdı. Radikal'den Oral Çalışlar'ın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın “20 Kürtçe öğretmeni atanacak” dediğini aktarmasıyla tartışmalar da başladı. Kürtçe öğretmenliğine ayrılan kontenjana tepki gösteren Kürtçe öğretmenleri bunu kabul edilemez olduğunu belirtti.

Açlık grevinin sözcüsü Yunus Aslan anadili konusunda farkındalık yaratmak konusunda başarılı olduklarını ama Kürtçe öğretmenlerinin atanmasıyla ilgili bekledikleri sonucu alamadıklarını belirtip: “Maalesef ki bu zihniyet her ne kadar restorasyondan bahsetse de iliklerine işlemiş yasakçılık huyunu devam ettiriyor. Bunu özellikle devletin Kürtçeye bakışında görebiliyoruz. Düşünebiliyor musunuz? 40 bin öğretmen atamasından bahsediyorlar ama hâlâ mevzuatlardan bahsedip 20 Kürtçe öğretmeninin atanacağını söylüyorlar. Bu konuda doğrudan Bakan Avcı ile görüştüğü için Oral Çalışlar'ın verdiği 20 kişinin atanacağı yazısını ölçüt alıyoruz. Tabii eğer gerçekten sadece 20 Kürtçe öğretmeni atanırsa bu bizim için bir hayal kırıklığı olur” dedi.

“KÜRTÇENİN ETRAFINDA ORTAKLAŞALIM”

Tüm Kürtlerin anadili etrafında ortaklaşmasının gerekliliğine de değinen Aslan sözlerine: “Biz burada 15 gündür süren açlık grevine girdiğimizde, biraz da barış sürecinin ruhunu düşünerek olumlu bir sonuç alacağımızı düşünüyorduk. Hatta alacağımız güzel bir sonuçla Ehmedê Xanî'nin mezarına gidip ona müjde vermeyi planlıyorduk. Devlet artık dilimize saygı duymalıdır. Böyle komik adımlarla bizimle dalga geçmekten vazgeçmelidir. Bu noktada Kürt siyasi partilerini ve halkımızı bizimle birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Çünkü bu dil hepimizin dili. Ortaklaşmalıyız Kürtçenin etrafında. Bu konuda neler yapabileceğimizi Kürtçe Öğretmenleri Platformu üyeleriyle istişare ederek belirleyeceğiz.” şeklinde devam etti.

“BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORLAR?”

Kürtçe öğretmen adaylarından Kenan Eren: “15-20 Kürtçe öğretmeni atayacağız ne demek oluyor? Bu Kürtçe öğretmenleri ile dalga geçmektir, Kürt dilini önemsememektir. Zaten okullarda bilinçli şekilde öğrencilere Kürtçe dersini de seçtirmiyorlar. Böylelikle Kürtçeyi öğrenmek isteyen kişi sayısını az gösterip Kürt dilini itibarsızlaştırmak istiyorlar.” şeklinde tepkisini ortaya koyarken Ali Rıza Bingöl “25 milyon Kürt, 1500 Kürtçe Öğretmeni ve Kürtçeyi seçen binlerce çocuk. Bu verilere rağmen 20 tane Öğretmen atamasının yapılacak olması Kürtlere ve Kürtçeye bir hakarettir. Bu, ahmaklık sınırlarını zorlayan bir şey olur. Bu sebeple Kürtleri küçümseyen böylesi uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli.” dedikten sonra, “Bu topraklarda Kürtler sembolik değil ki sembolik bir atama olsun.” sözleriyle Bakan Avcı'nın Kürtçeye yaklaşımı eleştirdi.

Yaklaşık olarak bin 200 Kürtçe öğretmeni iki yıldan bu yana kendilerine verilen sözlerin tutulup atanmayı bekliyor. Bu amaçla Kürtçe öğretmenlerinden bir grup 25 Ağustos'tan bu yana anadilde eğitim, anayasal güvence ve atanma talebiyle dönüşümlü açlık grevinde. Kürtçe öğretmenliğine ayrılan kontenjan merakla beklenirken Oral Çalışlar yazısında Bakan Avcı'nın “20 Kürtçe öğretmeni atayacağız” dediğini aktardı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.03.2026
03:06
Bingöl arıcıları yeniden ‘Aba` dedi
Bingöl arıcıları yeniden 'Aba' dedi
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği'nde yapılan seçimde mevcut Başkan Ali Aba, rakiplerine büyük fark atarak yeniden başkan seçildi. Kongrede kısa süreli gerginlik yaşanırken, seçimler yoğun katılımla tamamlandı. Ali Aba; 'El birliğiyle Bingöl Balını hak ettiği noktaya taşımak için çabamız kesintisiz sürecektir' dedi.
24.03.2026
03:05
Altın düştü, Bingöl`de kuyumculara akın yaşandı!
Altın düştü, Bingöl'de kuyumculara akın yaşandı!
Bingöl'deki kuyumcular, uzun süredir ilke kez bu kadar yoğunluk yaşadı. Borcu olanlar ile 'yakında yükselir' umudu taşıyanlar kuyumculara akın etti! Kuyumcular ise 'keşke dükkânı hiç açmasaydık' diyerek hayıflandılar!
24.03.2026
03:04
Bingöl`de Bayram Denetimlerinde Milyonluk Ceza!
Bingöl'de Bayram Denetimlerinde Milyonluk Ceza!
Ramazan Bayramı süresince Bingöl'de polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı denetimlerde 8 binin üzerinde araç sorgulandı, yaklaşık 1,9 milyon TL ceza kesildi. Öte yandan 4 günde meydana gelen 32 kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.
24.03.2026
03:03
12 Bingölspor Galibiyet Hasretine Son Vermek İstiyor
12 Bingölspor Galibiyet Hasretine Son Vermek İstiyor
Son haftalarda puan kayıpları yaşayan 12 Bingölspor, Çarşamba günü sahasında Kahramanmaraşspor'u ağırlayacak. Lider ekip, hem 3 puanı almayı hem de şampiyonluk yolunda avantajını korumayı hedefliyor.
24.03.2026
03:02
Bingöl`de Otomobil Ata Çarptı: 4 Yaralı
Bingöl'de Otomobil Ata Çarptı: 4 Yaralı
Bingöl-Muş karayolunda aniden yola çıkan ata çarpan otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı. Kazada at telef oldu.
24.03.2026
03:01
‘Dur` İhtarına Uymadı, 450 Bin Lira Cezadan Kaçamadı
'Dur' İhtarına Uymadı, 450 Bin Lira Cezadan Kaçamadı
Elâzığ-Bingöl karayolunda polis uygulama noktasından kaçan alkollü ve ehliyetsiz tır sürücüsüne 450 bin lira ceza kesildi. Sürücü, kısa sürede yakalanarak cezai işlem uygulandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın