KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2025 Cuma
°C

Atatürk üniveristesi'ne yabancı öğrenci akını

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın yıl içerisinde Türk cumhuriyetlerine yaptığı ziyaretler ürününü verdi. 1000 öğrenci başvuruda bulundu...

Atatürk üniveristesi`ne yabancı öğrenci akını
18 AĞUSTOS 2009 SALI 08:41
0
1348
0
AA aa
Yaklaşık bin yabancı uyruklu öğrenci Atatürk Üniversitesi'ne müracaatta bulundu.

Geçen yıl yaklaşık 500 kişinin başvurduğu üniversiteyi bu yıl 880 öğrenci tercih etti. Fakat tercihler sonucu Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'nun belirlediği kontenjanlar doğrultusunda 204 öğrenci Atatürk Üniversiteli oldu. Üniversiteye yerleşen öğrencilerin büyük bir bölümünü Azerbaycanlılar oluşturdu.

Konuyla ilgili bilgi veren AÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Hamit Hatunoğlu, bir ülkeden bir fakülteyi tercih edebileceklerin kontenjan sayısının belli olduğunu, bundan dolayı öğrenci yerleştirme sayısının az olduğunu belirterek, "YÖK'ün belirlediği yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı fakülteye alınacak öğrencilerin yüzde 20'si kadardır. Bu da şu anlama geliyor. Bir fakülteye alınacak öğrenci sayısı 10 ise yabancı uyruklu 2 öğrenciyi fakülteye yerleştirebiliyorsunuz." dedi.

Başvurularda önemli ölçüde artış olduğunu vurgulayan Hatunoğlu, Rektör Koçak'ın yaptığı ziyaretlerin bunda ciddi etkisi olduğunu savundu.

Azerbaycanlı bir bayanın oğlunun kaydını yaptırmak için geldiğini dile getiren Hatunoğlu, "Zöhre Valiyeva isimli bir bayan üniversitemize çocuğunun kaydını yaptırmak için geldi. Heyecanlı bir şekilde Azerbaycan'da rektörle görüştüğünü ve rektörün kendisini üniversiteye davet ettiğini belirtti." diye konuştu.

Hatunoğlu'nun verdiği bilgiye göre, üniversiteye en çok yerleşenler 42 öğrenci ile Azerbaycanlılar. Azerbaycan'ı 35 öğrenci ile Türkmenistan takip ederken, İran'dan 25, Almanya'dan 20, Suriye ve Gürcistan'dan 13, Kazakistan'dan 7, Bulgaristan'dan 5, Ürdün, Rusya, Pakistan, Özbekistan, Irak'tan 4'er, Afganistan, Nijerya, Filistin, Moğolistan'dan 3'er, Hollanda'dan 2, Arnavutluk, Fas, Şili, Fransa, Tacikistan ve Ukrayna'dan ise birer öğrenci Atatürk Üniversitesi'nde okumaya hak kazandı.

En çok tercih edilen bölümler ise 48'er öğrencinin yerleşmesi ile Edebiyat ve Eğitim fakülteleri olurken, 17 Fen, 15 Ziraat, 13 mühendislik, 12 İktisadi ve İdari Bilimler, 10 hemşirelik tercihinde bulunuldu.

Tıp, İletişim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Eczacılık, Coğrafya, Sosyoloji, Tarih, Biyoloji gibi fakülteler de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından tercih edilen bölümler arasında yer aldı


haber 7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın