KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Nisan 2025 Çarşamba
°C

Avrupa'da gaz endişesi büyüyor: Karneye bağlanabilir

Rusya'nın Avrupa'ya yolladığı doğalgazı kısmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yüzde 43 yükselen gösterge gaz fiyatları bu haftaya da yüzde 8 yükselişle başladı. Rusya'nın gaz savaşını körüklemesi Avrupa'da gaz dağıtımının belli limitler dahilinde yapılması riskini de beraberinde getiriyor.

Avrupa`da gaz endişesi büyüyor: Karneye bağlanabilir
21 HAZİRAN 2022 SALI 10:02
0
2952
0
AA aa

Rusya'nın geçtiğimiz hafta Avrupa'ya yolladığı doğalgazı büyük oranda kesmesi sonrası yüzde 43'lük bir ralli yapan doğalgaz fiyatları yükselmeye devam ediyor. Rusya'nın tedarikte yaptığı yüksek kesintiler Avrupa ülkelerini kırmızı alarma geçirirken sınırlı dağıtım ihtimalinin artmasına neden oldu.

Kuzey Akım boru hattından iletilen doğalgazın yüzde 40 civarında kalmasıyla birlikte gösterege gaz fiyatları yüzde 8 yükseldi.

Gazprom CEO'su Alexey Miller boru hatlarının çalışması için elzem olduğunu söylediği gaz türbinleriyle ilgili yeni bir gelişme olmadığını dolayısıyla tedarikin düşük seviyede devam edeceği uyarısında bulundu.

Bu durumun Avrupa'da başlıca tüketici ülkeleri kış ayları için tuttuğu rezervlerden kullanım yapmak zorunda bıraktığı belirtiliyor.

Avrupa'nın en büyük alıcılarından Almanya, İtalya, Fransa'ya yollanan gaz miktarında ciddi kesintilere gidilmesi sonrası Avrupa Komisyonu Rusya'yı enerjiyi şantaj amaçlı kullanmakla suçladı.

"RUSYA GAZI KASITLI KISIYOR"

Rusya'nın gaz kesintilerine giderek Avrupa üzerindeki etkisini artırmaya çalıştığı sıralarda Kiev'i ziyaret eden Alman ve İtalyan liderler Moskova'yı tedariki kasıtlı şekilde kısmakla suçladı.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck konuyla ilgili,“Tedarik güvenliği şu anda güven altına alındı. Ancak durum ciddiyetini koruyor” derken Alman hükümetinin vatandaşlarına tüketimlerini kısma çağrısı yaptığı ve ülkede ışıkların açık tutulması için kömür santrallerine daha fazla bağlı kalacağı belirtiliyor.

Avrupa bir süredir başka kaynaklardan daha fazla tedarik sağlayabilmek için dünya genelinde arayışına devam ediyor ve oluşabilecek açıklar için sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını artırmaya çalışıyor.

Ancak Teksas'taki Freeport LNG tesisindek yaşanan yangının tesisteki sorunları uzatması kıtanın açık verdiği miktarı sağlamak için bel bağladığı nakliyatların azalmasına neden oldu. Bununla birlikte Avrupa ülkeleri küresel piyasanın da sıkıştığı bir zamanda Asyalı alıcılarla rekabet etmek zorunda kaldılar.

“Tekrar eden bu piyasa stresi kısa vadede Rus gazından vazgeçmenin ne kadar zor olacağına dair bir uyarı niteliğinde” yorumunu yapan danışmanlık firması Timera Energy, “Avrupa'nın Rus boru hatlarından gelen doğalgaza bağımlılığını azaltması için Asya ve Güney Amerika'dan alıcılarla LNG için artan oranda rekabete girmesi gerekiyor. Bu da geçtiğimiz hafta gördüğümüz üzere daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

KESİNTİLER DEVAM EDERSE İTALYA ACİL DURUM PLANINI DEVREYE ALABİLİR

Avrupa'nın en büyük alıcılarından İtalyan Eni SpA, Pazartesi günü yapılacak tedariki kısmen konfirme edebildi. Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre Rusya'nın tedarikte kesintiye devam etmesi halinde İtalya firmalara enerji tüketimini kısmalarını istemenin de dahil olduğu önlemleri içeren acil durum planını bu haftadan itibaren devreye alabilir.

Avrupa'nın en büyük Rus gazı alıcısı olan Uniper SE'nin geçtiğimiz hafta sipariş ettiği miktardan yüzde 60 daha az doğalgaz tedarik edebildiği belirtilirken Fransa'da Engie SA ve Avusturya'da OMG AG'nin de kesintilerden ciddi şekilde zarar gördüğü değerlendiriliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.04.2025
18:55
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl için kuvvetli rüzgâr ve fırtına ile yer yer toz taşınımı uyarısı yaptı.
30.04.2025
17:58
Bingöl`de Kur`an ziyafeti
Bingöl'de Kur'an ziyafeti
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Bingöl İl Müftülüğünün organizasyonuyla, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma alanında ulusal ve uluslararası başarılar elde etmiş seçkin karîlerin katılımıyla 'Kur'an-ı Kerim Ziyafeti Programı' düzenlenecek.
30.04.2025
16:13
Hüdapar`dan Kültür TOKİ için çağrı!
Hüdapar'dan Kültür TOKİ için çağrı!
Beraberindeki teşkilat üyeleriyle Bingöl merkez Kültür Mahallesi TOKİ Emlak Yönetimini ziyaret eden HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya: 'Vatandaşların ev ve işyeri bulamadığı bu dönemde buradaki boş konut ve işyerleri acilen satışa sunulmalı!' dedi.
30.04.2025
16:11
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
YURTLİG Futbol Bingöl Grup Müsabakaları Başladı
Bingöl ev sahipliğinde 10 ilden toplam 160 sporcunun katılımıyla start alan müsabakaların başlangıç vuruşunu Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta yaptı.
30.04.2025
16:10
Bingöl`de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de kesilen varil bomba gibi patladı! Patlama anı kamerada
Bingöl'de bir atölyede spiral makinesiyle kesilmek istenen varil bir anda patladı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
30.04.2025
16:09
Bingöl`de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de dedektörle define arayan şahsa suçüstü
Bingöl'de bir şahıs dedektör cihazı ile define ararken jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın