İspanya'da yayımlanan El Pais gazetesi, ülkede giderek artan İslam karşıtlığına dikkat çekti. Gazete, 2004 yılında Madrid'i vuran terör eylemlerinden bu yana Müslümanları hedef alan saldırıların arttığını vurguladı. İspanyol gazetesi, bir caminin yıkılması, imamların tehdit edilmesi ve Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin Müslümanların adreslerine postalanması gibi örnekleri sıraladı.
Konuyu sayfalarına taşıyan İngiliz Independent gazetesi de İngiltere'deki okullarda İslam karşıtlığının tırmandığını, Müslüman görünümlü kişilerin saldırıya uğradığını ya da üzerlerine tükürüldüğünü yazdı. Gazete, bu konudaki endişelerin Ulusal Öğretmenler Sendikası'nın Torquay'daki konferansında dile getirildiğini kaydetti.
Haberde, konferansa katılan delegelerin, geçtiğimiz yıl Londra'da yaşanan terör saldırılarının ardından okullarda İslam karşıtlığının tırmanmakta olduğu, Müslümanların gittikçe artan ırkçı baskıya maruz kaldığı yolundaki açıklamalarına yer verildi. İngiliz Ulusal Partisi ve Ulusal Cephe gibi grupların yükselen tansiyonu sömürerek ırkçı nefret içeren mesajlar yaydıklarına dikkat çekilen konferansta, hükümetin terörle mücadele politikasının da bu atmosferin oluşmasına katkıda bulunduğunun vurgulandığı kaydedildi.
8 Nisan'da Viyana'da düzenlenen Avrupa İmamlar Konferansı'nda da konu gündeme gelmişti. Konferansın açılış oturumuna katılan AB Yabancı Düşmanlığı ve Irkçılık Faaliyetlerini İzleme Bürosu Başkanı Dr. Beate Winkler, “Avrupa ülkelerindeki yabancı düşmanlığına, karikatür krizinin ardından İslam karşıtlığının da eklendiğini” belirterek, karikatür krizine tepki olarak yapılan ve bazı İslam ülkelerinde şiddete dönüşen protestoların ardından, İslam karşıtı faaliyetlerde artış gözlendiğini söylemişti.
İslam karşıtlığı, 17 Mayıs 2005'te Varşova'da yapılan Avrupa Konseyi liderler zirvesinin nihai bildirisine girmişti. İslam düşmalığının, Yahudi düşmanlığı ile aynı kefeye konduğu bildiride, “Cinsiyet, dil, ırk, Yahudi ve İslam karşıtlığı dahil her türlü dini ayırımcılığı ve hoşgörüsüzlüğü kınıyoruz. Bunların engellenmesi ve ortadan kaldırılması için Avrupa Konseyi içinde kuralların belirlenmesi ve etkili bir mekanizmanın kurulmasına ilişkin kararlılığımızı teyit ediyoruz.” ifadeleri kullanılmıştı.
Türkiye, ABD'deki 11 Eylül terörist saldırılarının ardından Avrupa'da giderek artan İslam karşıtlığını zirvede gündeme getirmişti. Varşova zirvesiyle birlikte, “İslam karşıtlığıyla mücadele” ifadesi ilk kez Avrupa Konseyi'nin bir resmi belgesinde yer almıştı.
ZAMAN