KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Avrupa'nın bizden farkı!

Bilim, teknoloji, sanayileşme ve sosyalleşmede Avrupa neden önde? Anlama ve algılama konusunda aramızdaki fark ile bu konuların okuma ile bağlantısı ne? İşte ‘Bingöl Okuyor' kampanyası kapsamında yapılan toplantı ve toplantıda dile getirilen bu konulara ilişkin değerlendirmeler…

Avrupa`nın bizden farkı!
11 MART 2008 SALI 10:25
0
1025
0
AA aa
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlenen  "Türkiye Okuyor" kampanyası kapsamında yürütülen ‘Bingöl Okuyor' kampanyasının tanıtımı ve geliştirilmesine ilişkin bir toplantı düzenlendi.
Dün saat 14.00'da Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, İl Emniyet Müdürü Ekrem Çelik, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, ülkemizde ekonomik, sosyal ve siyasal alanda önemli gelişmeler olmasına rağmen kitap, dergi, gazete okuma ve bunların önemi konusunda hala problemlerin devam ettiğini vurguladı.
Hansu'dan Japonya kıyaslaması
Eğitimsizliğin ve cehaletin önüne geçebilmek için okuma alışkanlığının kazanılması ve geleceği parlak bir toplum oluşturmada gençlerin bu alışkanlıklara sahip olmasının büyük yeri olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hansu: “‘Ağaç Yaşken eğilir' atasözünü tersine çevirerek ‘ağaç yaşken düzelir' demek daha doğru olur. Çocuklarımızı ve gençlerimizi eğmek yerine düzeltmek lazım” dedi.
İnsanların bir toplum, yani sosyal çevre içerisinde yaşadığını aktaran Hansu, şöyle devam etti.
“Bizler; yaşamımızı, meslek hayatımızı, öğretim hayatımızı sürdürüyoruz, iletişimde bulunuyoruz. Bizim başarımızın ölçüsü, toplumun onu beğenmesiyle ölçülecektir. Bu nedenle sosyal çevrenin tanınması ve beklentilerinin bilinmesi, başarılı olmamızı etkileyecektir. Sosyal çevreyi ve insanları tanımanın en kısa yolu okumaktır. Okuma alışkanlığı bizi mezara kadar bırakmayacaktır. Kişi çok zengin olabilir, çok güzel bir işi ve ailesi olabilir. Bunlar elinden uçup gidebilir. Okumanın kazandırdığı itibar ve bilgi ise kişiyi hiçbir zaman kendisine bırakmayacaktır. Kitap okumanın en önemli faydası; hiç kuşkusuz insanın kendini tanımasını sağlamasıdır. Kendimizi tanıyarak hayatta başarılı olabilmenin en önemli yolu okumaktır. Her kötülüğün başı cahilliktir. Cahillikten kurtulup düşünen insan olmanın yolu da hiç kuşkusuz okumaktan geçer. Japonya da bir gazetenin tirajı 11 milyon iken, bizim ülkemizde promosyonlara rağmen 1 milyonu dahi bulamamaktadır”
Balkanlıoğlu: “İslam'ın ilk emri ‘OKU' olmasına rağmen, okuma noktasında çok gerideyiz!”
Hansu'nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan Vali irfan Balkanlıoğlu ise, verdiği örnek ve yaptığı kıyaslamalarla ‘okumanın önemini' vurguladı.
Bilgisiz insanların, bilgi sahibi olmadan her konuda ahkâm kestiklerine değinen Balkanlıoğlu, ahkâm kesilen birçok konuda kişinin kendisini yokladığında ne kadar bilgisiz olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
Hansu'nun ‘okumanın önemi'ne ilişkin değerlendirmelerine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu: “İslam'ın ilk emri ‘oku' olmasına rağmen, kitap okuma noktasında çok çok gerideyiz. Dünyanın 25 ülkesinde bulundum, bunların birçoğu da Avrupa ülkesiydi. Uçakta, trende, otobüste insanların elinde kitaplar var. Az bir zaman buldular mı çantalarından kitap çıkartıp okuyorlar. O yüzden mukayese yaptığımız zaman, İslam coğrafyasında ilk emir ‘Oku' olmasına rağmen insanların cehaletini ve geri kalmışlığını çözmek mümkün değildir.  Bu insanlar çok okuyor. İlim sahibi olmadan fikir sahibi olmuyorlar! Her konuda ahkam kesmiyorlar! Bizde ise, bir çok üniversite mezunlarımız, öğretmenlerimiz, valilerimiz, kaymakamlarımız maalesef kitap okumuyorlar. Gazete, dergi okumuyoruz. Basılan gazete, dergi ve kitap sayısına baktığımız zaman bunu anlamak mümkün” diye konuştu.
Balkanlıoğlu: “Kitaplar benden okuması sizden”
‘Türkiye Okuyor' kampanyası kapsamında ‘Bingöl Okuyor' kampanyası başlatıldığını ve çalışmaların hızla yürütüldüğünü anlatan Balkanlıoğlu, ‘okuyacak kitap yok, kitap bulamıyorum ki okuyayım' diyenlere de net yanıt verdi ve ekledi.
“Değerli arkadaşlar bir kitap kampanyası başlattık. Kitap okuma konusunda, kitap okumanın önemi nelerdir, kitap okumanın insanlara sağlayacağı faydalar konusunda saatlerce konuşmak mümkün. İlimle, kitap okumayla meşgul olan insanlar, asla ve asla hafızalarını kaybetmiyorlar. Eğer çok kitap okuyan bir öğrenci arkadaşları arasında farklı değilse, bu iddiamdan vazgeçiyorum. Çok kitap okuyan bir öğrencinin her dersi iyidir. Kitap okumaya çok ihtiyacımız var. Biz yarışa çok büyük bir avantajla başlamamıza rağmen, bugün pek çok ülkenin gerisinde kaldık. İslam'ın ilk emri ‘oku' olmasına rağmen, başta din adamları olmak üzere hiç kimse kitap okumuyor. Değerli arkadaşlar bir stat verdik, inşallah kitap okuyacağız. Kitaplarınız benden. Kitap almak, kitaba kavuşmak gibi bir sorunun yok. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde bir komisyon kurduk. Gençlerimize faydalı olacağını umduğumuz bütün kitapları valilik olarak biz temin edeceğiz. Kitap okuma kitap meselesi değil, inanç ve inanma meseledir. Kütüphanelerimiz ağzına kadar kitap dolu, ödünç kitap alıp okumak da mümkün” şeklinde konuştu.
Balkanlıoğlu: “Bilgisayar meşguliyet aracı olmuştur”
Konuşmasının sonunda ‘bilgisayar varken kitaba ne gerek var' diye düşünenlere mesaj veren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti.
“Maalesef bir taraftan sevinelim, bir taraftan da üzülelim. Yeni nesil her türlü teknoloji ile tanıştı. Herkesin elinin altında bir bilgisayar var. Bu bilgisayar ve televizyonlar ilimden çok gençlerimizi meşgul eden bir araç durumuna düştü. Değerli arkadaşlar, bütün öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi kitabın faydaları konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Okuma alışkanlığı ile ilgili kampanyalar düzenlemek istiyoruz. Bu kitap alışkanlığını her kesime yaymak istiyoruz. Hazreti Ali'nin bir sözü vardır ‘bana bir harf öğretenin kölesi olurum' diyor. Bizde diyoruz ki bir harf öğrenin sizin köleniz olalım”
Yapılan konuşmanın ardından okuma kampanyası ile ilgili slâyt gösterisi sunumu yapıldı. Son olarak kitap kampanyasına destek verenlere plaket takdim edildi.
 

 

 

 



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.05.2024
23:03
Bingöl`de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'ün Genç Kaymakamlığı himayesinde yürütülen 'Gençler Harekete Geçiyor' projesi kapsamında öğrencilere malzeme desteği verildi.
05.05.2024
23:02
Bingöl`de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'ün Sancak beldesinde meydana gelen trafik kazasında otomobil başıboş ata çarptı, kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın