KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Eylül 2025 Çarşamba
°C

Ay ve ufuk gözlem ünitesi kuruluyor

DİB ile TÜBİTAK arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi kurulması amaçlanıyor.

Ay ve ufuk gözlem ünitesi kuruluyor
21 TEMMUZ 2017 CUMA 00:05
0
1725
0
AA aa

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının konferans salonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin'in katılımıyla imzalanan protokolde, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) kurulması amaçlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, imzalanan protokolle her Ramazan ayında yaşanan imsak tartışmasının ortadan kalkacağını söyledi.

İmzalanan protokolün sembolik değerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Görmez, İslam dünyasının takvim birliği sağlamasının son derece önemli olduğuna değinerek, "Eğer biz ibadet vakitlerimizde dahi birliği oluşturamıyorsak, sevinçlerimizi ve hüzünlerimizi birlikte paylaşamıyorsak, bayramlarımızı bile birlikte yapamıyorsak, Allah'ın bize ziya vermek üzere yarattığı güneşe, nur vermek üzere yarattığı aya yerleştirdiği o menzillerin hesabını yapamıyor, o hesapta bile ihtilaf ediyorsak o zaman kendi aramızdaki sosyal meselelerde ihtilaf etmemiz normaldir." dedi.

Çalışmadaki amacın, Diyanet İşleri Başkanlığının sahip olduğu verilerden, bilgilerden ve bugüne kadar ortaya koyduğu uygulamalardan zerre kadar bir tereddüde sahip olduğundan değil, bilakis İslam dünyasında oluşan tereddütleri ortadan kaldırmak için olduğunu dile getiren Görmez, şunları söyledi:

"Bugün artık dünyanın her ülkesinde Müslümanlar var ve o Müslümanlar bu konularda ihtilaf etmeye devam ediyorlar. Diyanet İşleri Teşkilatı, İslam dünyasında ve bütün Müslümanlarda bu ihtilafı kaldırmak için elinden gelen her türlü gayreti sarf etti. 1978'den bugüne kadar işleyen bir süreç oldu. Son 5 yıl içerisinde onlarca toplantılar, çalıştaylar yapıldı. 2016 yılında Hicri Takvim Birliği Kongresi yapıldı. Bütün İslam dünyasının hem astronomi alimleri hem fıkıh alimleri bir araya geldi fakat buna rağmen bir sonraki bayramda ihtilaf devam etti. İşte, bütün bu ihtilafları ortadan kaldırmak için sahip olduğumuz verileri, bilimsel verileri, yaptığımız bilimsel gözlemleri dünyadaki bütün kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, bundan sonra herkes bu vakitleri, bu gözlemleri bizzat kendi cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun."

"Diyanet İşleri Başkanlığının fıkıh alimleri ve astronomi uzmanları, TÜBİTAK'ın astronomi hocaları, üniversitelerimizin hocaları hep birlikte Rabbimizin kâinata yerleştirdiği bu hesabın en ince noktalarını ortaya koyacaklar." diyen Görmez, "Dünyanın neresinde olursa olsun hilalin, hangi coğrafyada, hangi dakikada, hangi saniyede görüleceğini canlı olarak herkes cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun istiyoruz.  Bu şekilde dünyanın önünde böyle önemli bir konuyu tartışmaktan ve istihzaya sebep olmaktan kurtulmuş olalım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de nice yetkili-yetkisiz takvim hazırlayan, takvim yayımlayan kuruluşlar olduğu bilgisini veren Görmez, "Astrolojik hurafelerden kurtulmamış ama astronomik takvimler hazırlayan nice yapılar, nice topluluklar var. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak TÜBİTAK'la birlikte bütün verileri toplumun her ferdine ulaştırdığımız zaman zaten bu tartışmalar ortadan kalkacaktır. Aynı şekilde son yıllarda her Ramazan bir imsak tartışması yaşıyor Müslümanlar. Bu çalışma bu tartışmayı da ortadan kaldıracaktır. Otel teraslarından imsak vaktini tespit eden kardeşlerimiz de böylece inşallah bundan böyle bilimin verilerini dinin esaslarıyla nasıl bütünleşerek ortaya konulduğunu görecekler ve bu tartışmalar tamamen ortadan kalkmış olacak diye umut ediyorum." şeklinde konuştu.

Son olarak Görmez, "Bu çalışma bir ufuk meselesidir. Bizim tarihimize baktığımız zaman astronomi ilmiyle uğraşmış her fakihin ufku çok daha geniş olmuştur. Astronomi ilmiyle uğraşmış filozofumuzun dünyaya bakışı daha farklı olmuştur. Din ile bilimin asla bir araya gelemeyeceği, haşa dinin dogmalardan ibaret olduğu, bilimle yan yana gelemeyeceği bu yüzyılın en büyük yanlışlarından bir tanesidir. Aslında bu çalışma sembolik olarak bu düşüncenin de yanlışlarını ortaya koyan bir çalışma olacaktır. Sadece ülke çapında değil, uluslararası arenada çalışmalarını devam ettiren Din İşleri Yüksek Kurulumuza, TÜBİTAK'a ve Türkiye Ulusal Gözlemevi'ne en kalbi teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum." dedi.

İmza törenine Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı üst düzey yöneticileriyle TÜBİTAK yöneticileri de katıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.09.2025
18:23
Başkan Arıkan: `Bingöl`ün afet müdahale kapasitesi artıyor`
Başkan Arıkan: 'Bingöl'ün afet müdahale kapasitesi artıyor'
Bingöl Belediyesi, yeni İtfaiye Hizmet Binası ve Afet Koordinasyon Merkezi – Arama Kurtarma Hizmet Binası'nın yapım sürecine başladı. Modern tesislerle birlikte şehir, yangın ve olası afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelirken müdahale kapasitesi de önemli ölçüde artacak. Başkan Arıkan: 'Bu merkezle şehrimiz afetlere müdahale gücünü artıracak ve arama-kurtarma ekiplerimizin çalışmalarını tek çatı altında yürütmelerini sağlayacak.'
10.09.2025
18:21
Bingöl`de Tüketici Hakem Heyeti`ne 230 başvuru yapıldı
Bingöl'de Tüketici Hakem Heyeti'ne 230 başvuru yapıldı
Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, aldatıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
10.09.2025
15:30
Bingöl HÜDAPAR heyeti Millet Bahçesi`nde…
Bingöl HÜDAPAR heyeti Millet Bahçesi'nde…
HÜDA PAR İl Başkanı Refik Alpaya; 'Çalışmalara başlayan yeni firmanın yetkilileri, Millet Bahçesinin kasım ayına kadar bitirileceğini söylediler. Temennimiz, bir an önce bitirilip halkımızın hizmetine sunulmasıdır' dedi.
10.09.2025
15:10
Geleneksel Oyunlar Tırı Bingöl`e Geliyor
Geleneksel Oyunlar Tırı Bingöl'e Geliyor
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Abdulhadi Turus, Bingöl halkını bu güzel şenliğe davet ederek geçmişin ihtişamını, geleceğe taşımak adına 10 Eylül 2025 günü (bugün) 17:00 -22:00 saatleri arasında bütün Bingöl halkını Bingöl Kentpark'a buluşmaya davet etti.
10.09.2025
14:59
Türkiye`de kuraklık haritasında Bingöl…!
Türkiye'de kuraklık haritasında Bingöl…!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü dehşet veren haritayı paylaştı. Son 12 aylık kuraklık haritasına göre; Türkiye'nin büyük kısmı şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşıyor. Haritada Bingöl'ün yer aldığı kategori ise su kaynaklarının korunması, su tasarrufu ve daha birçok tedbir alınması gerektiğine işaret ediyor.
09.09.2025
16:47
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Açıktan okuyacaklar dikkat! Başvuru ve kayıt yenileme başladı!
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 3 Eylül'de başlayan başvuruların 26 Eylül 2025 günü sona ereceğini duyurdu. Kayıt ücreti 400 TL. İstenen evraklar ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın